100 raritetnih kuharica iz najveće privatne zbirke u Europi KULTURA HRVATSKOG STOLA

100 raritetnih kuharica iz najveće privatne zbirke u Europi KULTURA HRVATSKOG STOLA

2198
0
PODJELI

Piše Dijana Turić

Izložba pod nazivom ‘Od davnina je Europa uživala u kulturi hrvatskog stola’ otvorena je prošlog petka u Gradskom muzeju te je kao takva dio od 3000 kuharica, 2000 starih jelovnika i 700 starih turističkih vodiča od kojih su najstariji zagrebački iz 1897. godine, a koji pripadaju najvećoj privatnoj zbirci kuharica i knjiga o turizmu u Europi. Među izloženim primjercima posjetitelji su imali prilike vidjeti i najstariji Lexicon kuhinje i podruma iz 1731. godine na njemačkom jeziku, slikovnicu Milana Ogrizovića ‘U zemlji slasti i lasti’ s početka 20. stoljeća za koju je Puntijar kazao da se Hrvatska opisuje kao zemlja finog jela, a laste su turisti koji nam se vraćaju zbog hrane. U vitrini Muzeja izložena je i Vegetarijanska kuharica tiskana u Zagrebu 1936. godine što znači da vegetarijanstvo nije pomodarstvo već je duže prisutno i u svijetu i kod nas.

Kolekcija skupljena u zadnjih 35 godina

Kuharice na gotovo svim svjetskih jezicima Puntijar je u zadnjih 35 godina nabavio u Hrvatskoj, a u njima su jela i recepti koja su došla u Hrvatsku u periodu od zadnjih 100 do 500 godina križanjem ratnih i turističkih putova i to od Austrije, Francuske do Italije, međutim u kolekciji je najviše zastupljeno hrvatskih kuharica. Zagrebački kolekcionar kuharice skuplja po antikvarijatima, sajmovima i preko interneta, a u kolekciji koja se nalazi u muzeju gastronomije u sklopu hotela, restorana i vinoteke Puntijar u Gračanima, izložena je najmanja kuharica na svijetu. Riječ je bečkoj kuharici od 2 centimetra iz 1900. godine i sa 100 recepata, tiskanoj na biblijskom papiru. Kako kaže Puntijar, najmanja kuharica je jedna od četiri primjerka na svijetu i nosila s kao privjesak oko vrata. Među izloženim primjercima u Gradskom muzeju su i kuharice ‘Kako se priređuje hrana’ iz 1908. godine, ‘Kuhanje na ulju’, ‘Hrvatska kuharica’, ‘Bečka kuhinja’, ‘Bolesnička hrana’, ‘Naučite kuhati’, ‘Jela ratnog doba’, ‘Kakva nam je prehrana’, ‘Dijetna ishrana’, ‘Velika građanska kuharica’, ‘Knjiga za domaćicu’ i brojne druge.

Sve važne stvari događaju se oko stola”

-Sretan sam što svojim doprinosom iz kolekcije kuharica mogu doprinijeti IKKER-u za koji se nadam da će trajati još puno godina. Srećom da ovakve manifestacije postoje i da se sve više ide prema kulturi stola jer od kulture stola i kreće sve ostalo. U krajnjem slučaju uvijek kažemo ‘Stol, njegovo veličanstvo’ jer se u životu čovjeka sve važne stvari događaju oko stola, od rođenja do smrti, a i Isus je apostole okupio oko stola i taj stol ima itekako veliki značaj. Izložbu u Muzeju postavili smo na način kako nam je prostor dozvolio, a koja će za posjetitelje biti otvorena do kraja ožujka tako da će je što više ljudi iz Makarske i regije moći doći pogledati jer u krajnjem slučaju, naši stari su rekli da ljubav ide kroz želudac pa će onda i kuharice ići u tom smjeru, kazao je Puntijar dodavši da i jela u svom restoranu sprema listajući stare kuharice. Izložbu je otvorio gradonačelnik Tonći Bilić, a goste je pozdravio ravnatelj Gradskog muzeja Marinko Tomasović koji je pohvalio rad Puntijara kao priznatog ugostitelja i kolekcionara knjiga i priređivača vrijednih rukopisa iz 17. stoljeća. -Zaslugom Puntijara je arhivski fond postao dostupan široj javnosti, a ova je izložba raritetnih kuharica napravljena u namjeri da se načini povijesno-vizualni presjek, a uz kuharice su izloženi stari vodiči koji koketiraju s kulturnom baštinom 20. stoljeća, kazao je Tomasović. U sklopu otvaranja izložbe, posjetitelji su mogli kušati slatke zalogaje spravljene po recepturi iz prve kuharice tiskane na hrvatskom jeziku 1813. godine. Recept je za sve posjetitelje reproducirao finalist IKKER-a i član ŠKMER-a Jadran Grančić, Imoćanin s makarskom adresom. Otvaranju izložbe nazočili su i učenici Srednje strukovne škole pod vodstvom novog profesora kuharstava Paška Šute.

Komentari

komentari