Bacili kamen s pročelja i ugradili bankomat NASRTAJI NA STARU JEZGRU

Bacili kamen s pročelja i ugradili bankomat NASRTAJI NA STARU JEZGRU

8269
0
PODJELI

Piše Ivona Ćirak

Proteklog je tjedna u kamenu fasadu kuće koja je u vlasništvu Nadbiskupije ugrađen bankomat čije je ‘instaliranje’ izvela obitelj Paljuca koja je već 20-ak godina u najmu prostora. Naime, najmoprimci prostora nisu tražili dozvolu od Nadbiskupije, što nam je potvrdio generalni vikar mons. Miroslav Vidović. Obitelj Paljuca, što su nam i sami rekli, nisu suglasnost dobili ni od Konzervatorskog ureda iz Splita. Iako sama kuća, nekadašnje vlasništvo Nikne Mutier, koja ju je kao velika vjernica ostavila Biskupiji, sama po sebi ne uživa pojedinačnu konzervatorsku zaštitu, činjenica je da je sastavni dio jedne urbane cjeline stare jezgre grada i kao takva na njoj se ne smiju samovoljno vršiti bilo kakve intervencije. To nam je u jednom nedavnom razgovoru potvrdila i Anita Gamulin, splitska konzervatorica zadužena za Makarsku, kada je naglasila kako se nikakvi zahvati ne smiju vršiti na način da se buše pročelja, a još manje da se rade svojevrsni građevinski zahvati. Međutim, kako Grad Makarska još uvijek nema izrađen Pravilnik o uređenju, tako ni pravila ne postoje, pa si je obitelj Paljuca, što su nam na određeni način potvrdili, dala za pravo da radi po svojem. – Pogledajte koliko je još bankomata u gradu i na koji su način postavljeni, kazali su nam, dodavši da nikakve izjave više ne žele davati. V.d.šefa komunalnih redara Siniša Mračević rekao nam je da je ispisana kazna od 1000 kuna te je prijava upućena Konzervatorskom uredu u Splitu. Od njih smo pak proteklog petka dobili odgovor da nisu obaviješteni o tome, te da se za sve informacije obratimo redarstvu. Slučaj bespravno ugrađenog bankomata u Kalalargi otvorio je, inače, pitanje sustavnog problema, s kojim se suočilo i Komunalno redarstvo. Siniša Mračević nam je potvrdio da su u postupku popisivanja svih takvih ‘instalacija’ po gradu te sukladno gradskoj odluci ispisivanju propisanih kazni koje se za fizičke osobe kreću oko 1000 kuna, dok za pravne iznose višestruko više. Pravno uporište je u čl.6 Odluke o gradskom redu, koja kaže da su zabranjene preinake bez suglasnosti konzervatora.

DRAŽEN NEMČIĆ

Zbog epidemije bankomata obratit ćemo se firmi koja ih postavlja

Dražen Nemčić, zamjenik gradonačelnika, kaže da još uvijek nije došlo do pomaka u izradi Pravilnika o uređenju gradske jezgre. No, dok se ne definiraju pravila, kaže da će pitanje s ‘poplavom’ bankomata nastojati riješiti kroz izražavanje nezadovoljstva firmom koja na takav način devastira grad postavljajući svoje bankomate. – Nismo nikako zadovoljni njihovim načinom ‘ulaska’ u grad kroz postavljanje bankomata budući nemaju niti suglasnost konzervatora niti su kontaktirali nas, kazao je Nemčić dodajući kako je upoznat s time da se planira ugradnja još novih bankomata. – Ne samo u Makarskoj, nego u cijeloj Dalmaciji vlada nekakva epidemija tih bankomata, a doznao sam da je na području Dalmacije planirano tisuću novih, dodao je zamjenik gradonačelnika, pojasnivši kako je cilj pisma spriječiti daljnju devastaciju i anulirati postojeću. Što se tiče ugradnje bankomata u gradske prostore, postoji odluka koja zabranjuje podzakup, no svi drugi prostori, zbog nepostojanja pravilnika i zbog zakonski nedovoljnih ovlasti redara, na neki su način, kako i sam veli, u sivoj zoni. Da načina ima, pokazuje i njegova izjava da se u spomenutom slučaju instalacije bankomata radi o novom otvoru, što spada u stanovite građevinske radove, pa bi se, kaže, time možda mogla pozabaviti i Građevinska inspekcija.

 MONS.MIROSLAV VIDOVIĆ

Inzistirat ćemo na ishođenju dozvole Ili na uklanjanju bankomata

Nakon što nam je potvrđeno da Nadbiskupija nije dala zeleno svjetlo za ugradnju bankomata, zanimalo nas je koji su sljedeći koraci Nadbiskupije. – Odlučit ćemo o daljnjim postupcima nakon provjere na terenu i ukoliko se pokaže da je potrebna dozvola od strane nadležnih tijela za ugradnju predmetnog bankomata, zatražit će se redovnim putem od najmprimca da pokrene postupak ishođenja dozvole ili u suprotnom da ukloni bankomat, odgovorio nam je generalni vikar mons.Miroslav Vidović.

Komentari

komentari