Bebek: Ako se na natječaj za prodaju prostora javi druga osoba,...

Bebek: Ako se na natječaj za prodaju prostora javi druga osoba, Grad će ga poništiti” SKUPŠTINA HRNK ZMAJ DONIJELA ODLUKU O PRODAJI PROSTORA NA KAČIĆEVOM TRGU

3277
0
PODJELI

Piše Dijana Turić

Skupština HRNK Zmaj održana prije mjesec dana donijela je odluku o prodaji poslovnog prostora Zmaja na Kačićevu trgu u kojem se sada nalazi Wine bar Grabovac.
Prostor se prodaje zbog podmirenja duga od 600 tisuća kuna koji Zmaj većim dijelom ima prema Prometu Makarska s time da će pravo otkupa imati Grad Makarska što nam je potvrdio predsjednik kluba Marko Ožić Bebek.
Riječ je o poslovnom prostoru od 59 kvadrata, a prije 27 godina, točnije u travnju 1990. godine tadašnja Skupština Općine Makarska na čelu s predsjednikom Marinom Andrijaševićem donijela je odluku o prijenosu prava korištenja, upravljanja i raspolaganja prostora na RNK Zmaj. Odluka je donesena na sjednici Vijeća udruženog rada i sjednici Vijeća mjesnih zajednica.
Zakupac navedenog prostora do 1990. godine bio je jedan od osnivača Zmaja, stolar Stipe Vranješ koji je kao i tadašnja Općina Makarska iskazao želju da se prostor da isključivo na upravljanje i korištenje Zmaju kojem bi se omogućio trajniji i sigurniji izvor prihoda.
Temeljem odluke između Općine i Zmaja, ugovoreno je da u slučaju prodaje prostora, pravo prvokupa ima Općina Makarska.

Općina Makarska prostor na Zmaj prenijela bez naknade

Kako stoji u ugovoru koji su potpisali predsjednik Skupštine Općine Makarska Andrijašević i predsjednik RNK Zmaj Krasin Puharić, Općina Makarska prostor na klub prenosi bez naknade, a RNK Zmaj prima pravo korištenja, upravljanja i raspolaganja 1/4 dijela poslovno-stambene zgrade u Škorpikovoj ulici koji u naravi predstavlja prizemlje zgrade površine 59,10 m2.
-Općina Makarska zadržava pravo prekupa nekretnine,a ugovorne strane su složne da Zmaj bez daljnjeg sudjelovanja Općine Makarska izvrši upis prava korištenja, upravljanja i raspolaganja nekretninom, stoji u ugovoru potpisanom 7. svibnja 1990. godine. Kako nam je kazao Bebek, namjera Grada je da od Zmaja otkupi navedeni prostor pa će se prvo pokušati usuglasiti direktna pogodba. -Natječaj za prodaju prostora Zmaja na Kačićevom trgu još nije raspisan jer je Skupština tek donijela odluku da se ide u prodaju te da se sagleda mogućnost direktne pogodbe s Gradom. Ukoliko direktna pogodba nije moguća, tek tada ćemo raspisati javni natječaj s time da će Grad imati pravo prvokupa jer ne bismo željeli da taj prostor ode izvan vlasništva Grada. Ukoliko se na natječaj javi neka druga osoba osim Grada, isti ćemo poništiti, kazao je Bebek kojeg smo upitali ima li smisla prodavati prostor Zmaja samo da bi se podmirilo dugovanje prema tvrtki Promet Makarska. Kako kaže, nije riječ samo o dugovima Zmaja prema Prometu.
- Riječ je o dugu od 600 tisuća kuna i meni kao predsjedniku Zmaja je cilj da se napokon podvuče crta i da klub koji je Gradsko vijeće proglasilo od posebnog značaja, dođe na nulu jer mu se treba pristupiti ozbiljno i odgovorno, kazao je Bebek.

Glavičić: Zmajevci sumnjaju da će se prodajom nekome pogodovati”

Detalje o ugovoru iz 1990. godine pojasnio nam je Sretan Glavičić koji je nakon Krasina Puharića iste godine postao predsjednik kluba. Kako kaže Glavičić, prodaja prostora nikako nije trajno rješenje za financijske probleme Zmaja oko oplate dugova jer bi klub od najma mogao zaraditi puno više.
-Prostor na Kačićevom trgu je u vlasništvu Zmaja i klub je na njega uknjižen. Razlog donošenja odluke o prodaji prostora kluba na koji pravo prvokupa ima Grad, su dugovi od kojih se 400 tisuća kuna mora platiti Prometu, a koji se vuku već šest godina. Dok je vlasnik Prometa bio član Uprave Zmaja, obećao je da će dug biti sponzorski dio, ali kada se razišao s bivšim i sadašnjim predsjednikom Bebekom, onda je Promet ispostavio fakture. Međutim, dug prema Prometu nije ništa u odnosu prema godišnjem budžetu Zmaja od oko 1,2 milijuna kuna pa se dug može reprogramirati kroz pametni plan poslovanja kroz dvije godine. Najmom prostora Zmaj može imati značajna sredstva, a ako se odluka o prodaji provede u djelo, onda to postaje radnja u kojoj Zmajevci dolaze u sumnju da će se nekome pogodovati, kazao je Glavičić pojasnivši da je 1990. godine prostor bio u vlasništvu Općine, a unajmio ga stolar Vranješ koji je jedan od osnivača Zmaja.
-Godinu dana nakon zadnje sjednice Skupštine Općine Makarska kada je donesena odluka o prijenosu vlasništva na Zmaj, Vranješ je i dalje koristio prostor pa smo se s njim dogovorili da izađe iz istoga te ga oslobodi pod uvjetom da će mu Zmaj svaki mjesec plaćati iznos jednak njegovoj penziji za što smo napravili i sporazum i to je bila Zmajeva dobra gesta, kazao je Glavičić dodavši da je 90-ih ovaj prostor bio izuzetno derutan pa je Zmaj s prvim zakupcem dogovorio uvođenje vode i struje i uređenja stubišta.

Komentari

komentari