Dr. Petrić: Gripu bi mogla zasjeniti epidemija ospica jer roditelji nisu...

Dr. Petrić: Gripu bi mogla zasjeniti epidemija ospica jer roditelji nisu cijepili djecu” NA PODRUČJU ŽUPANIJE EVIDENTIRANO 30 SLUČAJEVA GRIPE

2050
0
PODJELI

Piše Dijana Turić

Epidemiju gripe koja se uobičajeno pojavljuje od kraja prosinca do sredine siječnja kao što je bilo lani, ove je godine zasjenio norovirus. Naime, od posljedica gripe u KBC-u Split do početka ovog tjedna nije hospitalizirana nijedna osoba s područja Županije što nam je potvrdio voditelj Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Županije dr. Ivo Petrić. Kako kaže Petrić, na području cijele Županije od prosinca prošle godine do danas liječnici obiteljske medicine zabilježili su oko 30 slučajeva gripe i to uglavnom na Braču te u Splitu i Makarskoj u kojoj je evidentirano njih pet. Međutim, kako kaže Petrić, sada je u ‘điru’ norovirus od kojeg češće obolijevaju djeca. –Za sada smo zabilježili više slučajeva respiratornih i crijevnih viroza te norovirusa koji se manifestiraju povraćanjem, proljevom ili povišenom temperaturom, a traju od jednog do tri dana. Pacijenti koji boluju od norovirusa kojem pogoduje toplo vrijeme, moraju uzimati puno tekućine i jesti laganiju hranu. U svakom slučaju epidemija gripe još se nije pojavila, a cijepljenje je završeno jer više nema cjepiva, kazao je Petrić dodavši da je u mjesec i pol dana na području Županije cijepljeno 22.500 građana, a posljednju turu od 600 cjepiva Hrvatski zavod za javno zdravstvo isporučio je prije božićnih blagdana. Međutim, dr. Petrić mišljenja je da bi epidemiju gripe mogla zasjeniti epidemija ospica od kojih je u 10 dana u Srbiji preminulo dvoje ljudi. Naime, kako kaže Petrić, u Hrvatskoj su ospice bile gotovo iskorijenjene sve dok nisu započele kampanje protiv cijepljenja. -U Srbiji je dvogodišnje dijete preminulo zbog komplikacija nastalih poslije zaraze virusom ospica protiv kojeg nije bilo cijepljeno kao i 30-godišnjak. Srbija nam nije daleko, a i brojni sugrađani su u njoj proveli blagdane tako da se ne moramo začuditi ako se i u Hrvatsku proširi epidemija ospica jer je dio roditelja zadnjih godina bio uvjeren da je cijepljenje štetno za njihovu djecu i da izaziva teške komplikacije ili čak autizam, kazao je Petrić dodavši da se djeca protiv ospica moraju cijepiti do 11. mjeseca života što nije slučaj na području Dalmacije.
-Prema podacima HZJZ-a, na području naše i Dubrovačko-neretvanske županije procijepljenost djece i to posebno protiv ospica je najgora što je u današnje vrijeme doista porazna činjenica pa je samo pitanje dana kada će se pojaviti epidemija, kazao je Petrić. 

Komentari

komentari