Dvije makarske srednje škole ostaju bez razreda prodavača i ekonomista NEIZVEDIVA...

Dvije makarske srednje škole ostaju bez razreda prodavača i ekonomista NEIZVEDIVA REFORMA

6868
0
PODJELI

Piše Dijana Turić

Srednja strukovna škola u školskoj godini 2018./19. ostaje bez zanimanja prodavača, a Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića bez razreda ekonomista jer nemaju adekvatno opremljene učionice praktikuma. Naime, prema izmjenama i dopunama Zakona o strukovnom obrazovanju od kolovoza prošle godine, u ovoj školskoj godini Ministarstvo je u ustanove za strukovno obrazovanje uvelo 19 novih strukovnih kurikuluma koji su bili u eksperimentalnoj provedbi. Škole u kojima su učenici u školskoj godini 2017./18. upisali prve razrede sukladno ranijim nastavnim planovima i programima, Ministarstvu su do 30. rujna 2017. godine trebale dostaviti zahtjev za početak izvođenja novog strukovnog kurikuluma te dokaze o ispunjavanju materijalnih i kadrovskih uvjeta za školsku godinu 2018./19. kako bi ishodile rješenje prije upisa u 1. razrede srednje škole. Iako su svi navedeni rokovi već odavno prošli, dvije makarske srednje škole Ministarstvu nisu dostavile nijedan dokument jer nisu uspjele opremiti učionice prodavača i ekonomista i to sukladno odluci o uvođenju strukovnog kurikuluma za stjecanje kvalifikacije prodavač i ekonomist. Naime, prema odluci o donošenju standarda zanimanja, kvalifikacija i uvođenju strukovnih kurikuluma kojima su prestali važiti dosadašnji nastavni planovi i programi, razredi trebaju biti posebno opremljeni za nastavu za što je sredstva morala iznaći Županija što se nije dogodilo tako da u ljetnom upisnom roku dvjema školama neće biti odobren razred ekonomista i prodavača.

Prvi problem su četiri kabineta osnovnoškolaca

Kako su nam kazali ravnatelji Momir Sumić i Slavko Gudelj, razred prodavača bi, primjerice, trebao biti opremljen kao mala trgovina, a razred ekonomista trebao bi imati i dodatne kabinete za knjigovodstvo, statistiku, informatiku i zemljopis. Prema Sumićevim riječima, Nastavničko vijeće je iskazalo veliku zabrinutost zbog mogućeg gubitka razreda prodavača, a u cijelom je slučaju prvi problem manjak učionica koje sada koristi Osnovna škola Stjepana Ivičevića, a u koje bi se smjestili potrebni opremljeni razredi. -Ministarstvo planira ukidati zanimanja za koja u školi nema prostorija za praktičnu nastavu. Sada imamo devet zanimanja-konobar, kuhar, prodavač, instalater, automehaničar, vodoinstalater, frizer, turističko-hotelski komercijalist i pomoćno zanimanje s time da su postojeći kabineti praktikuma jako loše opremljeni. Nabavili smo mi pet projektora koje profesori moraju nositi na nastavu u učionice što je nezgodno,a prema novim odlukama, isti bi morali trajno biti postavljeni u kabinete. Sve ovo što radimo i ulažemo, od popravka krova do parketa je bez konačnog cilja jer nam prijeti ukidanje razreda strukovnih zanimanja. Nužne su nam četiri učionice koje koristi osnovna škola jer bi tada makar za opće obrazovni dio predmeta od hrvatskog jezika i matematike do stranih jezika, u njih postavili projektore i opremili ih kako nalaže Ministarstvo, kazao je Sumić dodavši da je praksu sada u školi moguće provoditi za kuharstvo, posluživanje i frizere, a loši uvjeti su u učionicama elektrotehnike i strojarstva.

Razred prodavača treba imati blagajnu i hladnjak

Kako kaže Sumić, sadašnji praktikumi se nalaze pored Vatrogasnog doma ispod mosta u neadekvatnom prostoru kao i kabinet automehaničara koji se nalazi gotovo pa u katakombi, odnosno bivšem atomskom skloništu. -Gubitak razreda prodavača u našoj je školi izgledan jer su prema novim kurikulumima zahtjevi Ministarstva dosta veliki pa primjerice razred praktikuma prodavača mora imati prodajni prostor, blagajnu, klupe, police i hladnjake te poseban kabinet za zemljopis. Ostale učionice kao što su za hrvatski i engleski jezik, moraju biti standardno opremljene grafoskopom, računalom, pristupom internetu, platnom i projektorom. Sada je potez na Županiji kao osnivaču jer je ona vlasnik zgrade za koju još nisu ni riješeni imovinsko-pravni odnosi, kazao je Sumić dodavši da se u zgradi škole zapravo ništa nije promijenilo od 2015. godine kada je obišao tadašnji ministar znanosti Vedran Mornar koji je stigao nakon dopisa učenika Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića o katastrofalnom stanju školske zgrade. Sumić napominje da je 2016. godine održao sastanak s predstavnicima Grada i Županije i tada je dogovoreno je da će Županija izraditi elaborat isplativosti ulaganja u zgradu, pravne službe Grada i Županije skupa će rješavati imovinsko-pravne poslove i građevinsku dokumentaciju, a Grad će definirati svoje poglede na probleme srednje škole. Kako kaže, tada se govorilo o problemu organizacije rada i izvođenja nastave u Srednjoj strukovnoj školi.

Gudelj: Ministarstvo bi moglo zatvoriti pola srednjih škola u Hrvatskoj”

-Samo jedan u moru problema s nedostatkom učionica i sadašnjim katastrofalnim stanjem postojećih koje nisu adekvatno opremljene može se vidjeti, primjerice, po kabinetu kuharstva u kojem se za vrijeme izvođenja nastave za srednjoškolce, istovremeno priprema marenda za osnovnoškolce. Pitanje je bi li to dozvolila sanitarna ili prosvjetna inspekcija i kako je u takvim uvjetima raditi i jednoj i drugoj strani, kazao je Sumić. Za razliku od Sumića koji je ‘na iglama’ zbog gubitka razreda prodavača, ravnatelj Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića Slavko Gudelj ne iskazuje veliku zabrinutost jer smatra da se razredi neće ukinuti. Kako kaže Gudelj, ukoliko uistinu dođe do primjene novih strukovnih kurikuluma, ključ u bravu moglo bi staviti više od pola škola diljem Hrvatske. -Prema prijedlogu Ministarstva svaki od razreda i to posebno ekonomista, trebao bi biti potpuno opremljen pa bi tako ekonomisti trebali imati kabinete za knjigovodstvo, statistiku, informatiku i zemljopis što je nama za sada neizvedivo. Sumnjam da će Ministarstvo uspjeti provesti svoje kurikulume jer bi tako moglo zatvoriti pola srednjih škola u Hrvatskoj i po meni je ovakav prijedlog apsurdan. Ne bojim se nimalo da ćemo zbog neopremljenosti učionica izgubiti razred ekonomista jer bi u tom slučaju Ministarstvo trebalo zbrinuti i profesore koje bi ostali bez posla. Ministarstvo je tražilo da im dostavimo dokumente o opremljenosti učionica, a nama je zapravo najvažnije sanirati krov, parket ili sanitarne čvorove, a novca za opremanje učionica nemamo. Ukoliko Ministarstvo želi provesti svoj kurikulum, neka nam onda sami opreme učionice kao što je bio slučaj sa informatičkom pa su nam kupili cijelu opremu, kazao je Gudelj dodavši da školi za opremanje učionica praktikuma trebaju pomoći Županija, Grad i Ministarstvo bez kojih nema nikakvog pomaka niti opstanka.

 PLANOVI GRADA

Sa sjeverne strane škole izgradit će se mini škola

Na neadekvatno stanje zgrade dviju srednjih škola na prošlotjednoj sjednici Vijeća upozorila je SDP-ova vijećnica Gordana Muhtić koju je zanimalo sudjeluje li Grad u postupku uređenja imovinsko-pravnih odnosa zgrade i u kojoj je fazi izrada postupka njezine obnove. Kako je najavio gradonačelnik Jure Brkan, Grad je na temu zgrade srednje škole održao niz sastanaka sa predstavnicima Županije, ali je najveći problem novac. Brkan je najavio planove nadogradnje zgrade škole. -Postoje ideje da na sjevernoj strani zgrade škole sagradimo mini školu u koju bismo izmjestili djecu iz Osnovne škole Stjepana Ivičevića koji imaju razrede u srednjoj školi što je neprimjereno i neprilagođeno. U sklopu ovog projekta, išlo bi se u rekonstrukciju postojećeg dijela zgrade što zahtjeva dosta planiranja i sredstava. Sastanak Odbora za školstvo dogovoren je 12. veljače, a što se tiče pomaganja školi, od početka mandata smo jedan cijeli razred opremili novim klupama, a 10 tisuća kuna je dano za dodatno uređenje okoliša, kazao je Brkan dodavši da su ravnatelji obje srednje škole kooperativni i surađuju i s Gradom i Županijom.

Komentari

komentari