Filmovi ‘Vanja’ i ‘Dan u svijetu djece’ u natjecateljskom dijelu ovogodišnje...

Filmovi ‘Vanja’ i ‘Dan u svijetu djece’ u natjecateljskom dijelu ovogodišnje Revije DJECA IZA KAMERE

3014
0
PODJELI

Piše Marina Šola Zelić

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i udruge Dokuma prošle je godine održana u Makarskoj. Tada su Ana Vučko, Nikola Erceg i Antonio Šimić, polaznici filmske sekcije OŠ oca Petra Perice iz Makarske, sudjelovali na radionici žiriranja filmova i bili sastavom međunarodnog dječjeg žirija. Zahvaljujući tom iskustvu naučili su što se zapravo treba gledati u filmu i kako raditi filmove prema kriterijima koji se ocjenjuju. Učenici su sa svojom mentoricom, voditeljicom filmske sekcije prof. Marinom Srhoj, marljivo radili i stvorili dva filma ‘Ja, poluotok’ i ‘Vanja’. Dokumentarni film ‘Vanja’ prijavljen je na 55. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece koja će se održati od 28. rujna do 1. listopada, te je od čak 292 filma odabran među onih 76 koji ulaze u natjecateljsku konkurenciju.

Sve radimo sami i zajedno

Ana, Antonio i Nikola veliki su zaljubljenici u film te su za stvaranje svojih filmova u školu dolazili i preko vikenda i praznika. – Prvo se dogovorimo o ideji, zatim Antonio i ja snimamo, Nikola je najviše zadužen za montažu, ali svi smo prisutni, svi skupa surađujemo u svakom procesu stvaranja, objašnjava nam Ana. Ove godine su učenici prvi put radili montažu i to na profesionalnom programu Adobe Premiere CS6 koji su svladali uz pomoć prijatelja i YouTube kanala. Za razliku od programa, ostatak opreme nije profesionalan i iako učenici ističu kako je za film najpotrebnija volja za radom, s njihovim iskustvom raste i potreba za boljom opremom. Mladi redatelji su za film ‘Vanja’ dobili jedno veliko priznanje. – ‘Vanja’ je odabran među 10 filmova koji će se prikazivati u kino dvoranama u 18 gradova Hrvatske u okviru 9. Festivala prava djece, kaže Nikola. Među tim gradovima nažalost nije Makarska jer nema kino dvorane. – U Galeriji Gojak na izložbi filmskih plakata držao sam govor i obećao da će Makarska imati kino prije nego što Revija opet dođe u Makarsku. Kako je prošlogodišnja Revija u Makarsku stigla nakon 32. godine, ima vremena, ironičan je Nikola.

Na Reviji i film učenice iz Tučepa

Marea Čović, učenica osmog razreda OŠ Tučepi, redateljica je filma ‘Dan u svijetu djece’ koji je također ušao u konkurenciju Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u Sisku. S obzirom da OŠ Tučepi nema filmsku sekciju, Marea je dolazila na sate profesorice Marine Srhoj u OŠ oca Petra Perice koja joj je i posudila kameru za snimanje filma. – Snimam od desete godine kad sam dobila mobitel s boljom kamerom. Ovaj film snimljen je iz trećeg pokušaja, nisam se puno pripremala nego smo moji rođaci, mlađa sestra i ja proveli dan skupa i kako nam je bilo dosadno snimili smo film. Taj dan smo se kupali, radili sve što i druga djeca rade i tako smo dobili ideju, kaže nam Marea. Inače, Ana, Nikola i Antonio će sa svojim prvim filmom ‘Ja, poluotok’ sudjelovati i na Smotri hrvatskog školskog filma u Sinju od 21. do 23. rujna. – Dosta smo vremena testirali opremu, snimili smo kadrove na Sv. Petru, a kasnije i tekst tako da sve to izgleda kao da poluotok priča o sebi, kaže nam Antonio.

PROF. MARINA SRHOJ, VODITELJICA I MENTORICA
Nadam se da će i drugi kolege pokrenuti filmske sekcije

Iako filmska sekcija postoji već četiri godine, voditeljica i mentorica Marina Srhoj ističe kako je prve dvije godine radila pionirski i nisu imali ništa od opreme, samo puno dobre volje i entuzijazma. U pozitivnoj atmosferi i otvorenom odnosu s učenicima motivacije ne nedostaje i nastaju prava vrijedna filmska ostvarenja. – Navikli smo na potpuno iskren odnos, želim da učenici imaju slobodu, za montažu se uvijek konzultiramo, reagiram svojim mišljenjem i savjetima, ali opet je sve na njima, objašnjava prof. Srhoj bez čijeg rada ne bi bilo ni filmske sekcije. – Kao mentor se nadam da će i drugi kolege, bili profesori ili ne, pokretati filmske sekcije u drugim školama, mislim da je naša trenutno jedina na ovom području. Kad bi toga bilo više, više bi se i mladih motiviralo i možda bi Makarska ponovno mogla imati kino klub, kaže prof. Srhoj.

Komentari

komentari