Filmu ‘Vanja’ dvije treće nagrade u Sisku USPJESI MLADIH MAKARSKIH FILMAŠA

Filmu ‘Vanja’ dvije treće nagrade u Sisku USPJESI MLADIH MAKARSKIH FILMAŠA

4124
0
PODJELI

Piše Marina Šola Zelić

U Sisku se od 28. rujna do 1. listopada održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u čiju je konkurenciju odabran i film ‘Vanja’ makarskih osmaša i polaznika filmske sekcije u OŠ oca Petra Perice pod mentorstvom prof. Marine Srhoj. Mladi redatelji Ana Vučko, Nikola Erceg i Antonio Šimić vratili su se u Makarsku s osvojenim dvostrukim trećim mjestom i bogatom nagradom. Naime, njihov film ‘Vanja’ je dječji žiri sastavljen od 27 učenika proglasio trećim najboljim filmom u kategoriji dokumentarnog filma. Iako su svi presretni zbog ovog priznanja, učenica Ana nam otkriva da se nije previše iznenadila kad su osvojili 3. mjesto od dječjeg žirija zato što je Vanja uglavnom jako zanimljiv njihovim vršnjacima. Još važnije priznanje za njihov film stiglo je od ocjenjivačkog suda Revije koji je film ‘Vanja’ nagradio trećim mjestom u kategoriji dokumentarnog filma.

Korisno iskustvo

Ocjenjivački sud činili su Maja Flego, savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu, direktor fotografije Boris Poljak te animatorica Petra Zlonoga. – Došli smo na Reviju bez očekivanja ikakvih nagrada, bili smo izrazito sretni što smo uopće od 292 filma izabrani u 77 onih pozvanih u natjecateljski dio. Prva tri dana Revije su bila vrlo zanimljiva, ne samo zbog izleta na rijeku Kupu i muzej u Sisku, već i zbog toga što smo imali priliku pogledati 77 filmova, te naučiti puno iz tih filmova. Bili smo oduševljeni. Zadnji dan Revije, ujutro u 10 sati započelo je dodjeljivanje nagrada. Bili smo zadivljeni činjenicom da smo dobili 3. Nagradu dječjeg žirija, a, iskreno, zapanjeni da smo dobili 3. nagradu stručnog žirija. Došli smo sretni, a otišli još sretniji. Ovo je bilo nevjerojatno iskustvo koje nam je dalo puno korisnih informacija i zadovoljstva, podijelio je svoja iskustva Nikola.

Ponosna mentorica

Učenik Antonio ističe dobru zabavu, nova poznanstva i izvlači važnu pouku kako se trud uvijek isplati. – Isplatio nam se sav trud koji smo uložili u film i rado bih opet sve ponovio, kaže Antonio. Mentorica Marina Srhoj ne skriva ponos i zadovoljstvo ostvarenim rezultatima. – Sretna sam i zadovoljna, i pohvalama i nagradama. Kad na Reviji odgledaš 70-ak stvarno odličnih filmova, onda sigurno ne očekuješ nagradu. Svi smo bili iznenađeni i tako sretni kad su pročitali naslov našeg filma. Ovo je sad prekrasna motivacija da se trudimo i stvaramo i dalje, kaže prof. Srhoj. Značajan doprinos filmskom stvaralaštvu ovih troje učenika svakako će donijeti i nagrada koju su osvojili – sudjelovanje na Filmskim radionicama za djecu i mladež u Kraljevici 2018. godine.

 

MAKARSKI UČENICI NA SMOTRI HRVATSKOG ŠKOLSKOG FILMA U SINJU

Pohvaljen filmu ‘Ja, poluotok’

Ana, Nikola i Antonio sudjelovali su i na 5. Smotri hr-vatskoga školskoga filma u Sinju sa svojim prvim snimljenim filmom ‘Ja, poluotok’. U Sinju je od prijavljenih 130 filmova odabrano i prikazano njih 50, a prosudbeno povjerenstvo Smotre odabralo je i pohvalilo 10 filmova među kojima je i film ‘Ja, poluotok’. – Meni je najljepše bilo u Sinju, gdje mi se svidjelo baš sve, od organizacije, grada, kina, ljudi pa i smještaja. Na projekcijama je bilo filmova kojima sam se divila kako je netko mojih godi-na to uspio napraviti. Kad su nam organizatori rekli da će biti izabrano i pohvaljeno 10 filmova sa Smotre, odmah sam u glavi stvorila neku listu filmova, ali uopće nisam očekivala da bi naš film mogao biti u 10 najboljih filmova Smotre. Nadam se da ću se dogodine opet moći vratiti u Sinj i ostvariti ovakve rezultate, kaže Ana. Inače, Agencija za odgoj i obrazovanje svih 10 filmova prema izboru Povjerenstva objavljuje na DVD-u kao presjek ovogodišnje školske filmske produkcije.

Komentari

komentari