Fra Karlo: Približio sam se stotoj, ali ovog događaja iz Kozice...

Fra Karlo: Približio sam se stotoj, ali ovog događaja iz Kozice se jasno sjećam” PONOVNI SUSRET FRA KARLA JURIŠIĆA I TITOVA KUMČETA JADRANA BEGOVIĆA

3796
0
PODJELI

Priredio Branko Radonić

Na Božić 1968. godine, u crkvi Svetoga Ilije u Kozici, tijekom održavanja svečane božićne mise u 4 sata ujutro dogodilo se nešto posve neočekivano. Naime, misu je predvodio poznati i cijenjeni svećenik fra Karlo Jurišić, a u jednom trenutku, dok se pjevalo, 17-godišnji mladić je uzviknuo: ‘Živio drug Tito’. Bio je to Jadran Begović iz zaseoka Rastovci u Kozici, deveto po redu dijete iz obitelji Ive i Dane Begovića, inače kumče Josipa Broza Tita. U crkvu je došao sa svojim vršnjacima kako bi doživio radost obilježavanja Božića, toga u narodu i za narod velikoga događaja i praznika.

Želja za susretom

Nakon gotovo pola stoljeća, u Franjevačkom samostanu u Makarskoj, gdje odmara svoje staračke kosti sa skoro nanizanih 100 godina života, koje kako kaže više i ne broji, susreli su se sudionik toga događaja, fra Karlo Jurišić i nekadašnji kozički mladić Jadran Begović. U bolesničkom krevetu u sobi načičkanoj brojnim knjigama i dokumentima, kod upaljene svjetiljke leži stari i ponosni svećenik. A uz Begovića, društvo mu je činio i Igor Majstrović, novinar i kroničar Vrgorske krajine koji je i organizirao ovaj susret, nakon što mu je fra Karlo, dok je prethodno privremeno boravio u Stacionaru Doma zdravlja u Makarskoj, izrazio želju da se s tim čovjekom susretne. – Osjećam da mi je taj čovjek blizak prijatelj i ako možete, učinite da se susretnem s njime nakon toliko godina, i da o tome što se tom zgodom dogodilo i zapišete koju rečenicu pa neka se zna, poželio je Fra Karlo Jurišić, a nama pripovijeda Igor Majstrović. Susret je bio vrlo dirljiv, a tomu je svjedočio i fra Ivan Jukić, nekadašnji župnik Vrgorca, za brojne Vrgorčane svećenik od formata i neprijeporni intelektualac, humanitarac i obnovitelj sakralne baštine. I on je stigao u bolesničku sobu fra Karla Jurišića kako bi s njime prozborio koju besjedu, kao i sa svojim prijateljem Igorom Majstrovićem, kojemu i njegovoj obitelji je bio pri ruci kada su bili u potrebi i nevolji.

Nitko ne smije ometati obred

Nešto kasnije, u razgovoru sa Majstrovićem i Begovićem, fra Karlo Jurišić se prisjetio toga događaja iz 1968. godine. – Jedan je to od mojih najljepših i najdražih doživljaja i događaja u životu. Pjevalo se U sve vrime godišta u sklopu velike svečane Svete božićne mise. Bila je to pjevana misa. I odjednom je netko s kora uzviknuo ‘živio drug Tito’. To me diglo, skočio sam i uzvratio: ‘Znate li vi da je Tito naredio da se ne smiju ometati vjerski obredi? U Hrvatskoj i Dalmaciji je katolička vjera zakonski priznata, slobodna i neovisna, kao i vjerski obredi, i nitko ih ne smije ometati, a onaj tko to radi će odgovarati’, prepričao je fra Karlo svoj doživljaj, te nastavio. – Poslije kratkoga komešanja vjerski obred je nastavljen i sve se odvijalo kako i priliči velikom božićnom događaju. Crkovnari moji, neki dobri ljudi, su mi potom rekli da počinitelj, mladi Begović, nije protiv vjere, već da je malo nestašan, a to sam i sam zaključio. Drugi su me molili da ga ne tužim jer je dobar mladić, a ja sam i sam odlučio da neću ništa poduzimati. I zato mi je drago da je došao kod mene i da smo se ponovno susreli, izrazio je svoju radost upravo tim riječima fra Jurišić, pozivajući Jadrana Begovića da mu opet dođe u posjet. – Jer, ti si moj prijatelj, kazao je.

Narod pametniji prije nego danas

Posjet Begovića i Majstrovića fra Karlo Jurišić je iskoristio da istakne kako je naš narod bio pametniji prije 50 godina nego sada. – Pusti izumi i tehnologije pokvarili su svijet. Imamo više zločinaca nego ikada, a ne možeš nikome dokazati da je zločinac. Moj je mozak jedan veliki magacin, pun je raznih stvari. I evo, ja sam se približio stotoj i u ovome magacinu (pokazujući na svoju glavu) se zna i pomiješati, ali ovo što se dogodilo u Kozici prije toliko godina mi je potpuno jasno, kazao je fra Karlo prisjećajući se tog vremena. – Nekada se na Božić i u ono vrijeme o kojemu pričamo održavala velika svečana pjevana Misa oko 4 sata ujutro. Bila je i poslije toga mala misa i mi smo fratri držali, a negdje i morali i bili dužni da na najveće blagdane rečemo ukupno tri mise. Poslije toga se odlazilo u obitelji i slavilo. Sada se društvo izmijenilo, govori danas 98-godišnji fra Karlo. Nakon susreta, Majstrović i Begović obećali su fra Karlu ponovni dolazak, te mu prilikom čvrstoga stiska ruke i pozdrava poželjeli još puno ugodnih dana i puno ugodnih doživljaja. Jer, ovaj svećenik ih je zaista zaslužio.

Komentari

komentari