Gosti bježe iz hotela Osejava zbog divljanja mladih Australaca DRUGA STRANA TURIZMA

Gosti bježe iz hotela Osejava zbog divljanja mladih Australaca DRUGA STRANA TURIZMA

5143
0
PODJELI

Piše Dijana Turić

Mladi Australci koji posredstvom turističkih agencija jedrilicama i brodovima tijekom sezone uplovljavaju u gradsku luku gdje borave cijeli dan i noć, postali su veliki problem hotelu Osejava. Naime, od 500 do 900 Australaca i manji dio Britanaca u luku pristižu u većem broju srijedom, četvrtkom, subotom i nedjeljom, a u prosjeku od 15 do 25 brodova i oko 20 jedrilica veže se na lukobran. Mladi turisti koji u naš grad dolaze u sklopu putovanja po otocima, u večernjim satima izlaze po kafićima i noćnim klubovima. Međutim, problem nastaje nakon završetka rada ugostiteljskih objekata jer tada Australci zabavu nastavljaju na brodovima uz alkohol i glasnu glazbu koja dopire iz zvučnika.

Pritužbe gostiju

Buka najviše smeta gostima hotela Osejava koji otkazuju noćenja što nam je potvrdila direktorica hotela Ivana Pivac Ivandić. Naime, brodovi i jedrilice na kojima borave Australci do prije dvije godine vezivali su se na rivi, a lani i ove godine na lukobranu. -Apsurd je dovesti više od 500 gostiju doslovno ispred hotela jer nam je u zadnje dvije godine nastala totalna katastrofa. Imamo brojne pritužbe gostiju jer Australci prave buku, a nakon što završe zabavu u dvjema diskotekama, u ranim jutarnjim satima dođu na brodove, piju i glasno puštaju glazbu. Prije par dana sam gostu morala vratila gotovo cijeli plaćeni iznos boravka u hotelu jer je rekao da nije sklopio oka zbog buke i da neće platiti ništa. Ne smatram da se Australce mora potpuno izbaciti iz Makarske, ali mislim da im nije mjesto na lukobranu ispred hotela jer je ovo sramota. Ne kažem da Makarska nema koristi od njih jer zbilja troše novac i po kafićima i restoranima, ali bi im netko trebao stati u kraj, kazala je Ivana Pivac Ivandić.

Zabrana točenja alkohola

Zbog problema koji nastaje u kasnim noćnim satima kada se Australci vrate na brodove dobro je upoznat direktor Komunalca Čedo Crljen. Zbog glasne glazbe i divljanja po luci Crljen će se ovog tjedna sastati sa predstavnicima Grada, vlasnicima turističkih agencija koji dovode Australce, policijom i Lučkom kapetanijom. -Jedino rješenje je da svatko preuzme svoj dio odgovornosti jer se zajedničkom reakcijom stvari mogu staviti u normalne okvire. Trebalo bi uvesti pravila po kojima u kasnim noćnim satima nema puštanja glazbe ni točenja alkohola jer postoji odluka o komunalnom redu i ako će svatko odraditi svoj dio posla, lako se sve to da dovesti u red. Sve se rješava razgovorom, a ako je već kasno za ovo ljeto, neće biti kasno za iduće, kazao je Crljen.

ZARADA LUČKE UPRAVE I KOMUNALCA
Privez 25 brodova i 20 jedrilica 16 tisuća kuna

Obzirom da je Komunalac koncesionar dijela luke, sa Lučkom upravom Županije svakodnevno zarađuje od priveza brodova i jedrilica na kojima borave Australci. Privezi se plaćaju po cjeniku Županijske Lučke uprave pa Uprava i Komunalac primjerice od priveza po metru broda koji košta 12 kuna, dnevno za 25 brodova u prosjeku zarade oko 9 tisuća kuna, dok se od priveza 20 jedrilica zaradi oko 7 tisuća kuna.

Komentari

komentari