Grabner i antifašisti zabranjuju Tempetovcima točenje piva na Metnu BAUK PIVA KRUŽI...

Grabner i antifašisti zabranjuju Tempetovcima točenje piva na Metnu BAUK PIVA KRUŽI NAD GLAVICOM

3375
0
PODJELI

Piše Dijana Turić

Središnji srpanjski kulturni događaj i vrhunska večer glazbeno-plesne etno baštine Metno koja Spomenik na Glavici u organizaciji FA Tempet ispuni brojnom publikom, naišao je na bojkot SABA-e Primorja te voditelja zvjezdarnice i DAUP Oriona Gloryana Grabnera. Naime, Grabner i antifašisti pod vodstvom Tončija Pivca protive se najavi organizatora o postavljanju točionika s pivom. Ovakvo mišljenje Grabner i Pivac su iskazali na prošlotjednom sastanku koji je u Gradu održan sa organizatorima Metna – predsjednikom FA Tempet Davorom Šegotom i dogradonačelnikom Mirom Družijanićem. Ukratko, SABA i Grabner Tempetu su predložili izmještanje lokacije Metna ukoliko se na Spomeniku bude konzumirao alkohol jer, kako kažu, riječ je o tek otvorenom astro-parku i spomenu na borce poginule u NOB-u pa na ovom mjestu alkohol nije primjeren ni poželjan. Mada je riječ tek o točioniku ili dva piva i soka s time da Tempetovci osiguraju i kemijske zahode i redare, Grabner i Pivac kažu da neće dopustiti konzumaciju alkohola premda je organizator manifestacije Grad. Ovakvim stavom zatečen je Davor Šegota koji nam je kazao da odluku vezanu za točenje alkohola može donijeti samo Grad.

Gubljenje vremena

-Samo se gubi vrijeme oko ovakvih stavova jer je meni ova cijela priča deplasirana budući da je Metno puno više od sporedne stvari poput točionika piva. Tempet ne prodaje pivu niti nam je to komercijalna djelatnost, već angažiramo registriranog obrtnika koji na Spomenik u sklopu održavanja Metna donese točionik sokova i piva. Ne razumijem čemu pobuna oko održavanja jedne večeri Metna na Spomeniku u sklopu kojeg je normalno da posjetitelji popiju pivo, a osim toga riječ je o ozbiljnoj publici, a ne maloljetnicima. Nikada do sada nije bilo nikakvih incidenata, pored Spomenika postavimo dva kemijska WC i organiziramo čišćenje nakon Metna, a angažirat ćemo komunalne redare za održavanje reda. Ali po njima ispada da nije riječ o kulturnom događanju nego o pijancima na ledini tako da mi je takav stav nerazumljiv, nejasna mi je motivacija takve zabrane jer bi posjetitelji ionako u trgovini kupili bocu piva, a ovako se ona toči u plastičnim čašama koje kasnije pokupimo, kazao je Šegota dodavši da se tijekom cijele godine na Spomeniku ionako okupljaju mladi koji ispijaju alkohol za što ne postoje nikakve zabrane.

Grabner protiv ‘derneka točenja alkohola, opijanja i povraćanja’

S druge strane, Grabner tvrdi da je neumjesno konzumirati alkohol na mjestu kao što je Spomenik revolucije isključivo iz pijeteta prema žrtvama palim u NOB-u. -Naravno da sam protiv točenja alkohola na Spomeniku revolucije jer je prije svega riječ o memorijalnom centru. Jedna stvar je festival, ples, folklor i glazba, a druga stvar je dernek točenja alkohola, opijanje, povraćanje i mokrenje na platou pored Spomenika i astro-parka na kojem se nalaze umjetnička djela i igračke i jedno s drugim nema veze što sam govorio zadnjih godina. Riječ je o Spomeniku i sigurno se na Jasenovcu ne bi donio točionik s pivom, a to se neće raditi niti na Gradskog groblju ni ispred crkve pa ni na Svetom Petru, kazao je Grabner dodavši da je DAUP Orion uvijek bio na usluzi Tempetu kojem su ustupali WC i prostorije za presvlačenje u zvjezdarnici. – Trebali bi nam skinuti kapu što smo im prijašnjih godina ustupali i struju za koju se nitko iz Tempeta nikada nije ponudio da je plati, kazao je Grabner koji dodaje da je DAUP Orion investirao 100 tisuća kuna za javnu rasvjetu na Spomeniku, a sadašnja gradska vlast napravila je fontanu i sada je to sasvim drugo mjesto za razliku od prijašnjeg. Prema Grabnerovom mišljenju, ukoliko Metno želi imati točionike s pivom, može se održavati na plaži ili na Kačićevom trgu.

MIRO DRUŽIJANIĆ, DOGRADONAČLENIK
Zadnje četiri godine nikada nije bio problema na Metnu”

Prema riječima dogradonačelnika Mira Družijanića, dosadašnje organizacije Metna bile su na nivou i nikada nije bilo problema, ali odluku o točenju soka i piva donijet će gradonačelnik i zamjenici par dana prije manifestacije. -Organizacija Metna je u zadnje četiri godine otkada smo mi na vlasti, jako i značajno napredovala i svi smo dali svoj obol pa su nabavljeni kemijski WC-i, angažirani su komunalni redari, prostor se čistio isto jutro i nikakvih problema nije bilo što mene osobno čini jako sretnim i zadovoljnim. Prodaje i točenja žestokog alkoholnog pića neće i ne smije biti, a hoće li biti jedan ili dva šanka sa sokom i pivom, o tome će odlučit gradonačelnik, kazao je Družijanić dodavši da je prošlotjedni sastanak s organizatorima i predstavnicima Grada bio tek pripremni, a uoči Metna održat će se još dva na kojima će sudjelovati komunalni redari, policija i Komunalac.

TONČI PIVAC, PREDSJEDNIK SABA-E PRIMORJA
Metno se može održati bez alkohola, droga i divljanja”

I predsjednik SABA-e Tonči Pivac oštro se protivi organizaciji Metna s alkoholom, ali kako kaže, odluku će donijeti Grad. – Sve dok nije izgrađen astro-park, prostor oko Spomenika palim borcima NOB-a bio je prazan i tu se svašta događalo za vrijeme održavanja Metna, od opijanja do povraćanja. Ako hoćemo zadržati pijetet Spomenika sa novom fontanom kao i astro-park u koji su uložena velika sredstva, organizatorima smo dali prijedlog da održe Metno, ali bez alkohola, droga i divljanja. Prošlih godina se Tempetu uvijek gledalo kroz prste jer je sve išlo stihijski, ali sada je ta površina potpuno drugačija i ne želim ni pomišljati što će to biti kada se na plato Spomenika pusti 1000 mladih. Ja sam Tempetu predložio da traže novu lokaciju za festival jer je Spomenik uvršten u kulturno dobro i nigdje u Hrvatskoj se na sličnim mjestima ne može održavati tako nešto, kazao je Pivac.

Komentari

komentari