Gradska knjižnica ne seli u zgradu Merkura, uređenje sadašnjeg prostora košta...

Gradska knjižnica ne seli u zgradu Merkura, uređenje sadašnjeg prostora košta 2,2 milijuna kuna PROMJENA PLANA

975
0
PODJELI

Piše Dijana Turić

Gradska knjižnica je prema najavama bivšeg gradonačelnika Tonćija Bilića još prije osam mjeseci trebala trajno biti preseljena iz zgrade stare škole u prostoriju od 400 kvadrata na 1. katu zgrade Merkura 5. Međutim, od selidbe knjižnice nema ništa zbog tužbe koju je protiv Grada pokrenuo Mate Jujnović. Tako će se problem rada knjižnice na sadašnjoj adresi, a koji se odnosi na neadekvatne uvjete, riješiti preuređenjem i to nakon 27 godina. Za adaptaciju prostora u zgradi Merkura 800 tisuća kuna bespovratnih sredstava je osiguralo Ministarstvo kulture, dok je još pola milijuna kuna osigurano gradskim proračunom. Međutim, nakon dogovora Grada i Gradske knjižnice o preuređenju sadašnjeg prostora, od Ministarstva se tražila prenamjena sredstava te se još čeka pozitivan odgovor.

 Jujnović traži utvrđivanje prava vlasništva

Kako nam je pojasnio dogradonačelnik Joze Vranješ, kada je Grad u veljači podnio zahtjev za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjenih adaptaciji novog prostora knjižnice, zgrada Merkura bila je nesporno vlasništvo Grada koji je time bio isključivi vlasnik i posjednik temeljem sudske nagodbe s poduzećem Merkur 5. Međutim, tvrtka Jujnović d.o.o. koja je od tvrtke Merkur 5 kupila ostale nekretnine, podnijela je tužbu protiv Grada radi poništenja sudske nagodbe i utvrđivanja prava vlasništva na zgradi Merkura. -Tužbom se vlasništvo Grada nad zgradom Merkura 5 osporava, a s obzirom na neizvjesnost spora procijenili smo da nije razumno dodijeljena sredstva Ministarstva kulture ulagati u zgradu u koju je trebala biti preseljena Gradska knjižnica. Zato je Grad od Ministarstva kulture u srpnju zatražio prenamjenu dodijeljenih sredstava i produljenje roka realizacije. Potom nam je Ministarstvo kulture predložilo da projekt adaptacije Gradske knjižnice prijavimo na poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2018. godinu koji je bio otvoren do 15. rujna što je i učinjeno, kazao je Vranješ dodavši da je Grad odmah nakon odgovora Ministarstva angažirao Ured ovlaštene arhitektice Enca Čolić iz Starog Grada koji je izradio projekt adaptacije i uređenje prostora Gradske knjižnice na 1. katu zgrade stare škole, a koji će koštati 2,2 milijuna kuna s time da će se 1,3 milijuna kuna osigurati od Ministarstva kulture i iz gradskog proračuna.

 Zidovi knjižnice nisu obojeni više od 30 godina

 -Angažirani arhitekt ima dozvolu projektirati u zgradama koje se vode kao kulturna baština, a ukupna vrijednost projekta koji uključuje sve zanatske građevinske i instalaterske radove te opremanje iznosi 2,2 milijuna kuna, kazao je Vranješ. Inače, kako smo već pisali, Gradska knjižnica se u zgradu Merkura trebala preseliti zbog negativnog mišljenja koje je 2015. godine dao stručni nadzor Županijske bibliotekarske Split. Nadzorom je utvrđeno je da posljednjih godina nije obavljena revizija knjiga te da su uvjeti rada izvan svih standarda nakon čega je bivši gradonačelnik Bilić i odlučio knjižnicu preseliti u zgradu Merkura 5. Naime, stručni nadzor zaključio je da je rad knjižnice od početka 2000. godine do danas doslovno katastrofalan jer je i broj knjiga duplo veći nego što dozvoljavaju normativi što je uz neobavljenu reviziju bila najveća primjedba. Uz knjižničnu građu od 67 tisuća knjiga od kojih se dio nalazi na podu, a dio u zaključanoj prostoriji, najveći su problem neadekvatni uvjeti u kojima knjižnica radi jer zidovi nisu obojeni više od 30 godina, nije uređen parket, a elektroinstalacije nisu sigurne i trebalo bi ih izmijeniti. Osim toga, knjižnica nema elektronski katalog, garderobu, sanitarni čvor ni prilaz za osobe s invaliditetom.

Komentari

komentari