HDZ i SDP bez polemike podržali proračun od 134,4 milijuna kuna...

HDZ i SDP bez polemike podržali proračun od 134,4 milijuna kuna GRADSKO VIJEĆE

1333
0
PODJELI

Piše Dijana Turić

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća koja se prošlog četvrtka održala u gradskoj vijećnici, među ostalim je usvojena odluka o prijenosu i raspodjeli viška prihoda Grada ostvarenih u 2016. godini, rebalans 2. proračuna, proračun za 2018. godinu, zajednička odluka o izradi izmjena UPU-a Platno kao i odluka o izradi UPU-a ugostiteljsko turističke zone Biloševac 4, a Vijeće je dalo suglasnosti na godišnja lanjska izvješća Dječjeg vrtića Biokovsko zvonce, Gradskog muzeja, Gradske knjižnice i JU GSC. Najveće iznenađenje na sedmosatnoj sjednici uslijedilo je za vrijeme donošenja proračuna za 2018. godinu od 134,4 milijuna kuna, a koji je usvojen sa 14 glasova za od strane vijećnika HDZ-a, HSLS-a, SDP-ove koalicije i nezavisnog Siniše Srzića te jednim glasom protiv od strane vijećnika Živog zida Ivana Šimića. Ni na ovoj sjednici nije nazočio SDP-ov Tonći Bilić, a njegova stranačka kolegica Gordana Muhtić bila je odsutna za vrijeme usvajanja proračuna.

Najveće povećanje od komunalnog doprinosa

Za razliku od prijašnjih godina kada se prilikom usvajanja proračuna uvijek vodila polemika između vijećnika oporbe i pozicije oko raspodjele proračunskih sredstava, ovog puta ovakva je rasprava potpuno izostala. Štoviše, Klub vijećnika SDP-HNS-HSU kojeg je zastupao Sretan Glavičić, nakon sitnih primjedbi vezanih za smanjenje sredstava Komunalcu i MARA-i iskazao je potporu proračunu. Umjesto rasprave oko iznosa proračunskih sredstava, prijedlog odluke o donošenju proračuna sveo se samo na jednosatne razgovore oko rada i sredstava MARA-e koja je za narednu godinu dobila 250, umjesto lanjskih 500 tisuća kuna. Jedina oporba prilikom donošenja proračuna bili su HSLS-ovi vijećnici Hloverka Novak Srzić i Ivan Perić koji su zbog smanjenih sredstava MARA-i, uložili amandman da joj se iz proračuna da još 100 tisuća kuna što je na koncu odbio gradonačelnik Jure Brkan. Uvodno obrazloženje proračuna za 2018. godinu dala je pročelnica Odjela za proračun i financije Dunja Buljan koja je pojasnila da su u proračunu planirani prihodi od 134,4 milijuna kuna, a rashodi od 128,1 milijun kuna s razlikom u planiranom pokriću prenesenog manjka iz 2017. godine od 6,3 milijuna kuna. Prihodi od 134,4 milijuna kuna su za 37,8% veći od prethodno usvojenog 2. rebalansa koji iznosi 97,6 milijuna kuna, dok su rashodi od 128,1 milijuna kuna za 16,7 % veći od 109,7 milijuna kuna rashoda rebalansiranog proračuna. Proračunom za sljedeću godinu, prihodi poslovanja su 109,2 milijuna kuna. – Najveće povećanje planirano je u prihodima od komunalnog doprinosa 26,5 milijuna kuna, a prihodi od prodaje nefinancijske imovine iznose 25,1 milijun kuna što je za 3.351,8% više od rebalansa za 2017. godinu. Rashodi poslovanja iznose 65,4 milijuna kuna,a za nabavu nefinancijske imovine planirano je 53,4 milijuna kuna, kazala je Dunja Buljan. Izdaci za otplatu zajmova iznose 9,2 milijuna kuna od čega se 7,2 odnosi na povrat dijela dugoročnog kredita za financiranje gradnje gradske sportske dvorane, a 1,8 milijuna kuna se planira za plaćanje otkupa zemlje za javni trg na Zelenki. Nakon izlaganja pročelnice, Glavičić je konstatirao da je izrada proračuna za 2018. godinu, započela od procjene lanjskog i kako je kazao, jedina zamjerka je što se smanjenjem sredstava MARA-i koja je kroz kratko djelovanje postigla izvanredne rezultate, dovodi u pitanje njezino poslovanje jednako kao i poslovanje Komunalca koji će za sufinanciranje deponiranja otpada umjesto ovogodišnjih 1,9 milijuna kuna, iz proračuna dobiti milijun kuna.  

I Bebek se začudio najkraćim SDP-ovim komentarom na proračun

-Znakovito je da ste vi gradonačelniče prilikom donošenja proračuna za 2017. godinu govorili da je taj proračun prenapuhan i da je predizborni. Vjerujemo da ste sa svojim Klubom vijećnika i koalicijskim partnerom gospođom Novak Srzić koju ste uhljebili, pomno proučili i usuglasili prihodovne i rashodovne stavke i da svi zajedno stojite iza predloženog proračuna, kazao je Glavičić koji je potom branio sredstva Komunalca za sufinanciranje deponiranja otpada. – Jeste li u namjeri smjene direktora Komunalca spremni ugroziti i poslovanje tvrtke jer je 1,9 milijuna kuna koje je ostvarila u 2017. godini bilo dovoljno za sufinanciranje prijevoza do polovice listopada, kazao je Glavičić dodavši na kraju da će Klub vijećnika SDP-a podržati prvi proračun u mandatu sadašnje vlasti u namjeri da Grad normalno funkcionira i ostvaruje svoje razvojne kapacitete. Blagim primjedbama oporbe vezanim za proračun začudio se i predsjednik Gradskog vijeća Marko Ožić Bebek. -Ovo je do sada od strane SDP-a bio najkraći komentar vezan za proračun, kazao je Bebek. Na Glavičićeve primjedbe vezane za davanje podrške MARA-i i prozivke prema kojima je HDZ-ov uhljeb nadovezala se HSLS-ova Hloverka Novak Srzić koja je branila amandman za povećanje proračuna MARA-e za 100 tisuća kuna.

 Novak Srzić: Razvojnu agenciju želite prisvojiti kao veliko djelo SDP-a”

 -Evo ja kao gradska vijećnica i HDZ-ov uhljeb sa 17% osvojenih glasova u Makarskoj, moram pohvaliti HDZ da je neke ljude dobro uhljebio jer rade izvrsne stvari. Da je SDP tako uhljebljivao, možda bi rezultati u vašem četverogodišnjem mandatu bili puno bolji. Drago mi je što podržavate MARA-u kao i naš Klub HSLS-a samo s jednom razlikom jer mi to ne radimo ideološki kao vi koji želite razvojnu agenciju prisvojiti kao veliko djelo SDP-a. MARA je dijelom SDP-ovska jer ste tamo instalirali mladu funkcionarku Foruma SDP-a, kazala je Hloverka Novak Srzić dodavši da je MARA vrlo važna za Makarsku i građane zbog čega joj treba dati prostora kako bi se razvijala te je ne treba ograničavati. Kako je nadodala, svatko tko misli da MARA-u treba suspregnuti u radu, ne misli joj dobro i tu je više riječ o nekim osobnim interesima. Na koncu je HSLS-ova vijećnica zaključila da je proračun dobar, uravnotežen i u jednom dijelu razvojan. Na priču oko MARA-e nadovezao se i nezavisni vijećnik Siniša Srzić koji je kazao da nije logično da se cijela priča oko proračuna, svodi samo na razvojnu agenciju. -Proračun je težak 134 milijuna kuna, a ovako izgleda da je najveći problem MARA i ja to doista ne mogu vjerovati. MARA-u podržavam, ali amandman HSLS-a sigurno neću jer sam kao gradonačelnik prošao dosta sličnih situacija u kojima su me određeni vijećnici ucjenjivali da nešto moram povećati jer mi se proračun neće izglasati. Mislim da je proračun još uvijek mali i nije toliko razvojan, ali uvažavam da ste tek došli na vlast. Očekujem da će sljedeće godine biti manje uhljeba i izdataka za plaće djelatnika Grada, kazao je Srzić.

 Brkan: MARA nije važnija od ostalih javnih ustanova”

Potom se na proračun i sredstva planirana za rad MARA-e, osvrnuo gradonačelnik Jure Brkan koji je zaključio da je proračun velik jer su velike i potrebe Grada. S druge strane Brkan je kazao da Grad podržava MARA-u za koju se iz proračuna nije moglo izdvojiti još 250 tisuća kuna. -U svim proračunskim prihodima bili smo dosta konzervativni i u 2018. godini namjeravamo realizirati neke stvari koje su godinama na čekanju i jedino nam se može dogoditi da nemamo dovoljno vremena. Što se tiče MARA-e, ona je osnovana da bi pomagala našim udrugama, građanima i svima ostalima u apliciranju projekata kod EU fondova. MARA ima dvije zaposlene osobe i do sada je iz proračuna dobivala 500 tisuća kuna pa držim da je za dvoje zaposlenih 250 tisuća kuna sasvim dovoljno jer se plaće ionako financiraju iz odobrenih projekata. Jednostavno uz brojne planirane projekte, nemamo taj komfor da ustanovi sa dvoje zaposlenih dajemo 500 tisuća kuna, a smanjenje od 250 tisuća kuna namijenjeno je za financiranje udžbenika učenicima osnovnih škola, kazao je Brkan dodavši da MARA nije ništa važnija od ostalih javnih ustanova te da je Grad ničim ne namjerava ugroziti što bi zapravo bilo i kažnjivo. -Amandman HSLS-a je u dobrom duhu i vjeri, međutim od velikog proračuna od 134 milijuna kuna ne vidim prostora da MARA-i damo više od 250 tisuća kuna jer ima mogućnost izdašnog samofinanciranja. Čak bi bilo i kontraproduktivno da im damo više jer bi se ljudi uljuljali u sigurnost prihoda i time ne bi bili efikasni, kazao je Brkan koji se kratko osvrnuo na smanjenje od 900 tisuća kuna za sufinanciranje deponiranja otpada Komunalcu kazavši da direktor gradske tvrtke sljedeće godine sigurno može smanjiti cijenu prijevoza otpada, a tvrtka će dodatne prihode imati ukoliko poveća cijenu usluga odvoza otpada.

 

Komentari

komentari