Lučici Krvavica usred ljeta prijeti zatvaranje temeljem ovršnog rješenja RJEŠENJE O...

Lučici Krvavica usred ljeta prijeti zatvaranje temeljem ovršnog rješenja RJEŠENJE O OVRSI

5723
0
PODJELI

Piše Dijana Turić

Općinski sud u Splitu stalna služba u Makarskoj 14. lipnja je direktoru PŠRD-u Ramova Krvavica Tončiju Čizmiću uručio rješenje o ovrsi radi ispražnjenja i predaje lučice. Ovrhovoditelj je Županija splitsko-dalmatinska, a ovrha se nad lučicom provodi jer joj je koncesija stečena ugovorom od 1. srpnja 1999. godine istekla 30. lipnja 2007. godine. Kako stoji u rješenju o ovrsi, Županija je 1999. godine PŠRD Ramovi dodijelila pravo posebnog korištenja luke prema njenoj namjeni u što ulazi lučko područje od 22.535 kvadrata. U obrazloženju u kojem se ne spominje datum ovrhe, stoji da se ista provodi jer PŠRD Ramova nije vratila Županiji lučicu nakon isteka ugovora o osmogodišnjoj koncesiji pomorskog dobra. Županiji se dozvoljava preuzimanje cijelog posjeda tako da će sudski ovršitelj nakon što udalji osobe i stvari, Županiji predati lučicu.

Ovrha uz asistenciju policije

- Ako ovršenik PŠRD Ramova ne preuzme svoje stvari s nekretnina, Županija ih preuzima na čuvanje i mogu se preuzeti u roku od 15 dana, a u suprotnome će Sud odrediti prodaju stvari na javnoj dražbi. Ovrha će se provesti uz asistenciju policije i mjernika, a kao ovršni Sud postupat će Općinski sud u Splitu stalna služba u Makarskoj, stoji među ostalim u ovršnom rješenju. Nakon što je PŠRD Ramova zaprimila rješenje, zbog najave zatvaranje luke Ramova, prošlog ponedjeljka je u lučici održan sastanak mještana koji su upoznati s problemom.n Kako su nam kazali direktor lučice i predsjednik Izvršnog odbora PŠRD Ramova Tonči Čizmić te tajnica Ramova d.o.o. Tina Jerković, koncesija koja je istekla 2007. godine nije se mogla produljiti jer lučica nije legalizirana i nema građevinsku dozvolu. Od 1999. do 2007. godine fiksni dio koncesije iznosio je oko 18 tisuća kuna godišnje plus varijabilni dio 1% od prihoda. Lučica ima 300 vezova, od čega 200 u moru te oko 40 tisuća kvadrata, a ne 22 tisuće kvadrata kako stoji u ovršnom rješenju pa ni Čizmić ne zna koji dio luke će biti ovršen. Komercijalni dio obuhvaća 35 tisuća kvadrata zajedno s 5 tisuća kvadrata otvorene plaže na koju je PŠRD Ramova također plaćala koncesiju. Naime, kako kaže Čizmić, nakon isteka koncesije PŠRD Ramova je Županiji dala zahtjev za produženje, ali se Zakon promijenio i morali su ispunjavati minimalne tehničke uvjete kao što je građevinska dozvola. – Sve je to ovisilo o Općini Baška Voda koja nije odredila granice pomorskog dobra, a načelnik Josko Roščić i cijela Županija su bili na našoj strani do 2007. godine. Međutim tada je Roščić odlučio lučice Krvavica, Promajna i Baška Voda svrstati u novu tvrtku. Ponudio mi je da budem direktor lučica, ali Nadzorni odbor PŠRD Ramova se s tim prijedlogom nije složio i tada je započeo ‘rat’. Vrijednost lučice je do 20 milijuna eura, u njoj je zaposleno 20 ljudi i tvrtki, što znači da će bez posla ostati oko 60 obitelji, kazao je Čizmić.

Plaćali koncesiju od 18 tisuća kuna

Međutim, kako objašnjava Tina Jerković, nakon isteka koncesije 2007. godine, PŠRD Ramova je do 2009. godine uredno na račun Županije uplaćivala oko 18 tisuća kuna za koncesiju na što se nitko iz Županije nikada nije bunio niti su dobivali upozorenja da ne trebaju plaćati koncesiju. – Od 2009. do 2013. godine kaznu vezanu za rješenje o koncesiji, odnosno obvezu na osnovi naknade za koncesiju na pomorskom dobru prema Zakonu o koncesijama, plaćali smo Ministarstvu financija carinskoj upravi Split. Kaznu je plaćala i PŠRD Ramova za 5 tisuća kvadrata plaže i Ramova d.o.o. za 35 tisuća kvadrata što je iznosilo oko 100 tisuća eura. Krajem prošle godine opet je došao dopis Ministarstva financija za plaćanje cijele kvadrature od 2014. do 2016. godine što nas je koštalo 200 tisuća kuna. Kaznu smo Ministarstvu platili da bi smo se opet mogli javiti na novi natječaj za dodjelu koncesije, u tri godine smo platili 700 tisuća kuna jer Ministarstvo nije priznalo dvije godine uplata prema Županiji, kazala je Tina Jerković dodavši da su u više navrata tražili sastanak sa županom koji nikada nije održan. Tina Jerković napominje da je Ramova d.o.o od isteka koncesije pokušala legalizirati luku pa su sklopili ugovor s IGH koji je izradio idejni projekt, a kada su htjeli izraditi procjenu Studije utjecaja na okoliš, to nije bilo moguće bez Detaljnog plana uređenja Općine koji su bili spremni sami financirali. – Ne vidim apsolutno nijedan problem zašto se lučica ne bi mogla legalizirali i svjesni smo da će Županija uzeti koncesiju, ali mi ćemo se opet javiti na natječaj za koncesiju i neće nama doći ovdje neki tajkun ili privatnik jer je Roščić nedavno za TV izjavio da se u lučici trebaju srušiti neki objekti nakon čega bi najbolje bilo da se da u ruke privatniku. Čudi me kako rješenje o ovrsi nije došlo ranije već sada usred ljeta i sigurna sam da je politika uplela svoje prste u sve ovo, kazala je Tina Jerković dodavši da se lučica davnih dana mogla legalizirati da je bilo volje od strane Roščića i Općinskog vijeća.

 

IVAN ŠIMIĆ, VLASNIK SOLANE RAMOVA

Vjetro solana će dijeliti sudbinu sa lučicom”

Zatvaranjem lučice u Krvavici, prijeti zatvaranje i solane Ramova u vlasništvu Ivana Šimića. Kako nam je kazao Šimić, projekt vjetro-solane u Hrvatskoj nikada ne bi ugledao svijetlo dana da nije bilo PŠRD Ramove. – Godinama sam dobivao nagrade za inovativnu i patentiranu tehnologiju, ali nikada od državnih institucija nisam dobio nikakvu potporu zbog čega sam i odustao od svih natječaja koje provodi Država i EU. Jedini koji su mi pomogli da se ostvari ovaj projekt je društvo Ramova na čelu s Upravnim odborom koji je 2012. godine podržao projekt. Na taj način je vjetro-solana postala dio projekta lučice koji je po svemu jedinstven u Hrvatskoj i naravno da će svakako dijeliti istu sudbinu. Apeliram na upravljačke strukture Županije i Općine da se odupru pritiscima investitora jer je Društvo svih ovih godina pokazalo izgradnjom da je vrlo realan i učinkovit investitor, kazao je Šimić dodavši da je kroz dugi niz godina članstvo Društva na čelu s Tončijem Čizmićem u kapital lučice unijelo privatna materijalna, tehnička i financijska dobra potpore koji lučicu čine narodnim općim dobrom.

 

JOSKO ROŠČIĆ, BAŠKOVOŠKI NAČELNIK

Čizmić je napravio veliki posao, ali ne može zapasati 35 tisuća kvadrata”

- Općina Baška Voda nije stranka u postupku pa nismo ni dobili ovršno rješenje niti smo znali za isto. Osam godina smo s direktorom lučice Tončijem Čizmićem pokušali izvršiti razgovore jer mu je prestala koncesija, a znajući kakav je Zakon o pomorskom dobru, Općinsko vijeće je donijelo odluku da je luka u Krvavici trebala poslovati u okviru općinskih luka. Čizmiću je prije sedam godina ponuđeno direktorsko mjesto u tvrtki koja bi upravljala lukama u Krvavici, Promajni i Baškoj Vodi i doista smo mu željeli pomoći. U početku plana izgradnje sportske luke, Općina je Čizmiću dala maksimalnu podršku i osobno sam se kao načelnik založio da se dobije prva koncesija. Onda je to izmaklo kontroli i kada je koncesija istekla, skoro je došlo do pregovora, a Čizmić je tražio godinu dana za povrat novca koji je uložio u lučicu, a uloženo je doista puno. U luci Krvavica se radi o 10 milijuna kuna prihoda godišnje, za što je Općina tražila da se isti evidentira i da se zna koliko se ubere poreza tako da od lučice koristi ima i MO Krvavica i Bratuš. Čizmić je napravio veliki posao, ali ne može zapasati 35 tisuća kvadrata, kazao je Roščić dodavši da je Općina znala da se nelegalna koncesija plaćala Županiji, a pristojbe carinskoj upravi. – Carinska uprava nema nadležnost nad lukama već je ista u nadležnosti Ureda za pomorstvo Županije i Čizmić ne može sam ispisati uplatnicu bez rješenje i tako platiti korištenje pomorskog dobra. Po Zakonu se ne može ništa legalizirati na pomorskom dobru, parkovima prirode i nacionalnim parkovima, a luka bi se mogla ozakoniti samo nakon što se sruši niz objekata jer se ušlo u tuđu imovinu. Priče o navodnom davanju luke u ruke privatnika su netočne, kazao je Roščić dodavši da će luka ići na natječaj za koncesiju na koji se može prijaviti Općina Baška Voda.

Komentari

komentari