Magistru medicinske biokemije ne nudi se smještaj u Makarskoj PROPUST U NATJEČAJU...

Magistru medicinske biokemije ne nudi se smještaj u Makarskoj PROPUST U NATJEČAJU ZA RADNO MJESTO U LABORATORIJU

1680
0
PODJELI

Piše Dijana Turić

Četiri mjeseca su prošla otkada je Županijski Dom zdravlja raspisao natječaj za radno mjesto magistra medicinske biokemije u laboratoriju, a na koji se do dana današnjeg nije javio nitko tko ispunjava uvjete. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od 6. travnja, u ispostavama diljem Hrvatske evidentirane su 23 nezaposlene osobe koje imaju titulu medicinskog biokemičara s time da ih je 12 magistara, a ostalo su diplomirani inženjeri medicinske biokemije ili kemije. Obzirom na to da je svih 12 magistara s područja Varaždina i Zagreba, logično je da će se na natječaj prijaviti ukoliko im se u Makarskoj nudi smještaj. Međutim, u natječaju Županijskog Doma zdravlja za radno mjesto magistra medicinske biokemije na neodređeno vrijeme, a koji je otvoren do 30. travnja, stoji da za kandidate smještaja – nema. Naime, u natječaju je navedeno da je riječ o upražnjenom poslu na puno radno vrijeme s plaćenom naknadom za prijevoz, ali bez smještaja te da kandidati moraju imati završen fakultet, akademiju, magisterij ili doktorat, položen državni stručni ispit, odobrenje za samostalan rad, dok radno iskustvo nije važno. Premda se kandidatima u natječaju ne nudi smještaj, i iz Županije i Grada tvrde da će se magistru medicinske biokemije koji zadovoljava uvjete smještaj ipak osigurati. Međutim, nitko se nije potrudio eventualno ispraviti natječaj i u njega staviti ponudu za smještaj.

Problem licenca za samostalni rad

Kako su nam kazali župan Zlatko Ževrnja i županov savjetnik Ivan Baćak, magistru koji se prijavi na natječaj, Županija će osigurati smještaj u Makarskoj. Isto tvrdi i gradonačelnik Tonći Bilić koji kaže da će Grad osigurati smještaj magistru koji iz drugog grada dođe raditi u Makarsku. Premda i Županija i Grad garantiraju smještaj, realno stanje je da nijedan od 12 nezaposlenih magistara iz Zagreba i Varaždina ne može pretpostavljati da će im smještaj biti ponuđen, što je mogući razlog da se nisu niti javili na natječaj. -Naravno da će se kandidatu koji ispunjava uvjete natječaja za rad u makarskom laboratoriju osigurati smještaj kao i sve ostalo što bude potrebno, kazao je županov savjetnik Ivan Baćak, dok Ževrnja tvrdi da je Županija nudila i smještaj i tražila kandidate posredstvom HZZ-a po cijeloj Hrvatskoj, ali nijedan nije zadovoljavao uvjete natječaja i nije imao potrebnu licencu za rad. -Natječaj se ne odnosi samo na našu Županiju već na kandidate iz cijele Hrvatske koji bi bili spremni raditi u Makarskoj, makar dolazili iz Like, Zagreba ili Slavonije. Iz liječničkih krugova sam doznao da je u Hrvatskoj zabilježen nedostatak 25 magistara, a ovih 12 nezaposlenih magistara koje navodite, nema licencu za samostalan rad. Nedavno se na natječaj javila gospođa koja radi u sarajevskoj bolnici, ali se utvrdilo da ima višu školu i nema licencu, kazao je Ževrnja. Sa činjenicom da u natječaju Županijskog Doma zdravlja nije navedeno da se kandidatima za rad u laboratoriju nudi i smještaj, upoznat je gradonačelnik Bilić koji to komentira propustom poslodavca. -Natječaj je raspisao Županijski Dom zdravlja i premda sam još prije četiri mjeseca kazao da će Grad osigurati smještaj magistru koji se prijavi na natječaj, a koji ne stanuje u Makarskoj, nisam mogao utjecati na poslodavca da u natječaju navede kako je osiguran smještaj. Da Županija kojim slučajem osigurava smještaj, to je mogla i navesti u natječaju, a eventualno su mogli naglasiti da se Grad Makarska obavezao osigurati smještaj, ali mi ne možemo ništa u njihovo ime kao ni oni u naše, kazao je Bilić.

Hloverka Novak Srzić krivi i Ževrnju i Bilića

Na natječaj za dugo očekivanog magistra medicinske biokemije koji bi trebao raditi u laboratoriju, posebno je ogorčena kandidatkinja HSLS-a za gradonačelnicu Hloverka Novak Srzić koja je prije dva tjedna započela ozbiljnu borbu za povratak laboratorija u prijašnje stanje. Kako kaže Novak Srzić, za natječaj u kojem nije navedeno da se kandidatima nudi smještaj u Makarskoj, krivi su i Grad i Županija. -Odnos gradonačelnika Bilića prema uspostavi rada laboratorija je ignorantski i on je kao gradonačelnik dužan brinuti o svojim građanima i odgovoran je za rad laboratorija, a lopticu odgovornosti prebacuje na Županiju. Zaprepaštena sam ponašanjem Grada jer građani ne zaslužuju takvu vlast koja ne brine o elementarnom-primarnoj zdravstvenoj skrbi. Da je Bilić pravi gradonačelnik, on bi zajedno sa Županijom sudjelovao u raspisivanju natječaja u kojem je trebalo biti navedeno da smještaj nudi ili Grad ili Županija. Županija se ponaša nedopustivo prema 30 tisuća građana Makarskog primorja i prema 100 tisuća gostiju koji će doći ovog ljeta jer će nastati pravi kolaps u zdravstvenom sustavu. Županu Ževrnji neću dati mira i neće on otići na godišnji odmor dok ne riješi problem laboratorija i ne može prati ruke i odgovornost prebacivati ili na Grad ili na ravnatelja Županijskog Doma zdravlja Dragomira Petrica jer je on odgovoran za funkcioniranje sustava, kazala je Hloverka Novak Srzić dodavši da je prema podacima HZZ-a vidljivo kako u Hrvatskoj ima raspoloživih magistara medicinske biokemije, ali se cijela stvar očito odgađa i traže se neka privremena rješenja jer, kako tvrdi, očito da se konkretno čeka nečija specijalizacija.

Laboratorij mora profunkcionirati do 1. svibnja

-Problem laboratorija se ne rješava jer je veliki novac u igri. Za analizu krvi iz Makarske, izabran je privatni splitski laboratorij bez javnog natječaja, a trebalo bi vidjeti u kakvom je odnosu privatni splitski laboratorij s ravnateljem Petricem koji je nedavno s podcjenjivačkim stavom javno izjavio da su nalazi u laboratoriju gotovi ranije nego što su bili kada je laboratorij normalno radio, kazala je Novak Srzić dodavši da je nedopustivo je da makarski pedijatar mora dijete radi osnovnih analiza krvi slati u Split, a kako kaže, pitanje je i transporta uzoraka krvi i njihove ispravnosti. -Ja već danas (utorak) kada u Makarsku dolaze predstavnici Županije i Županijskog Doma zdravlja, očekujem ne razgovore i polovična rješenja, već rješenje za uspostavu laboratorija najkasnije do 1. svibnja do kada mora profunkcionirati i od te odgovornosti ne može pobjeći ni Županija ni Grad, kazala je Novak Srzić.

ODJEL ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU HZZ-a
Natječaj je proslijeđen svim regionalnim i područnim uredima”

U ispostavama Zavoda za zapošljavanje diljem Hrvatske evidentirane su 23 nezaposlene osobe koje se bave medicinskom biokemijom, od čega je 12 magistara i 11 inženjera. U Varaždinu je pet nezaposlenih magistara, u Zagrebu šest, a u Netretiću jedan. Premda župan Zlatko Ževrnja tvrdi da su magistra tražili po svim ispostavama, iz Odjela za odnose s javnošću HZZ-a čije smo službenike upitali je li HZZ Split kontaktirao sve ostale ispostave i 12 nezaposlenih magistara, doznajemo da je navedeni natječaj samo proslijeđen svim ispostavama u Hrvatskoj. Kako kažu iz HZZ-a, poslodavci samostalno odlučuju o raspisivanju natječaja te postavljaju uvjete radnog mjesta i vrše izbor između kandidata koji se javljaju na slobodna radna mjesta. -Napominjemo da savjetnici za zapošljavanje tijekom individualnog razgovora prikupljaju informacije od nezaposlenih osoba o znanjima, vještinama, interesima, iskustvima te spremnosti na rad izvan mjesta prebivališta ukoliko poslodavac osigurava odgovarajući smještaj. U skladu sa dostavljenom prijavom potrebe za magistrom medicinske biokemije i istaknutim uvjetima, natječaj je proslijeđen svim regionalnim i područnim uredima i ispostavama kako bi se informirale nezaposlene osobe koje udovoljavaju navedenim uvjetima, stoji među ostalim u dopisu Odjela za odnose s javnošću HZZ-a u kojem se napominje da u periodu trajanja natječaja nezaposlene osobe magistri medicinske biokemije prijavljeni u evidenciji nezaposlenih, ne udovoljavaju uvjetima kao što su položen stručni ispit i odobrenje za samostalan rad što je razlog zbog kojeg poslodavac nije do sada popunio upražnjeno radno mjesto.

IVAN BAĆAK, SAVJETNIK ŽUPANA ZLATKA ŽEVRNJE
Magistra u laboratorij dolazi za mjesec dana”

Prema riječima županovog savjetnika Ivana Baćka, Županija je pronašla promptno rješenje za laboratorij koji bi prema njegovim tvrdnjama mogao početi raditi za mjesec dana. -Iznašli smo rješenje za koje javnost još ne zna, a riječ je o magistri medicinske biokemije s područja Splita s radnim iskustvom koja bi u laboratoriju trebala početi raditi najkasnije za mjesec dana kada dođe i potrebna oprema. Županija će magistri osigurati smještaj u Makarskoj, dok će mlada magistra o kojoj se prije govorilo, u laboratoriju moći raditi tek u listopadu, kazao je Baćak.

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA
U Domu zdravlja se iznajmljuje prostor od 79 kvadrata

Na posljednjoj sjednici Županijske Skupštine usvojen je zaključak o davanju suglasnosti na Odluku o proglašenju viška poslovnog prostora u makarskom Domu zdravlja. Skupština je dala suglasnost Upravnom vijeću Doma zdravlja Županije koji je viškom prostora proglasio 79 kvadrata u na 1. katu Doma zdravlja u kojem se nekada nalazila ordinacija dr. Branka Glušca. Kako nam je pojasnio županijski vijećnik SDP-a Igor Batošić, Skupština je Županijskom Domu zdravlja dala suglasnost da isti da u zakup na pet godina liječniku koji bi imao koncesiju. -Prostor će se ponovno dati pod koncesiju, a namjena ne mora biti ista kao što je bila kod bivšeg koncesionara. U svakom slučaju riječ je o višku poslovnog prostora koji se iznajmljuje čime su otklonjene eventualne sumnje o navodnoj prodaji prostora, kazao je Batošić.

Komentari

komentari