MI Braća Pivac kupila 32.695 kvadrata zemljišta u Gospodarskoj zoni Ravča...

MI Braća Pivac kupila 32.695 kvadrata zemljišta u Gospodarskoj zoni Ravča MEĐU NAJVEĆIM INVESTICIJAMA U DALMACIJI

4490
0
PODJELI

Piše Branko Radonić

Jedanaesta sjednica Gradskog vijeća Vrgorca održana prošlog petka obilježena je po jednoglasnom donošenju svih odluka, ali ono po čemu će svakako ostati zapamćena je prodaja zemljišta u Gospodarskoj zoni Ravča Mesnoj industriji Braća Pivac. Naime, najveći vrgorski poduzetnici kupili su tri građevinske čestice ukupne površine 32.695 četvornih metara po cijeni od 3 eura po kvadratu s namjerom izgradnje modernog proizvodnog pogona vrijednog nekoliko desetaka milijuna kuna. Kupnja je izvršena kroz natječaj, a nadležno povjerenstvo je donijelo zaključak o izboru najpovoljnijeg ponuditelja o kojemu je konačnu odluku moralo donijeti Gradsko vijeće.

Detalji do kraja tjedna

Vodeći vrgorski poduzetnici zasad su tajnoviti o svojoj investiciji, a u kratkom razgovoru član uprave Miljenko Pivac nam je rekao kako će detalji projekta zainteresiranoj javnosti biti poznati sljedećeg petka. Za tada je u gradskoj upravi planirano svečano potpisivanje ugovora o kupoprodaji zemljišta, kao i prigodna prezentacija investicije. Inače Grupacija Pivac, proistekla iz obiteljske mesnice 1952. godine, danas obuhvaća mesne industrije u Vrgorcu (Braća Pivac), Klisu (Dalmesso), Karlovcu (PPK) i Čakovcu (Vajda) koje zapošljavaju više od tisuću radnika i imaju više od dvije milijarde kuna prometa godišnje. Uz osnovnu djelatnost, Pivci su uspješni i u turizmu. Vlasnici ili suvlasnici su hotela Biokovo i Miramare u Makarskoj, te hotela Petka u Dubrovniku i tvrtke Petra registrirane za promet nekretninama. Drže i petinu dionica najveće konditorske tvrtke u Hrvatskoj – Kraša, gdje su drugi najveći dioničar. Uz novu investiciju na Ravči, Mesna industrija Braća Pivac u Vrgorskoj krajini već posjeduje veliki pogon i zgradu uprave u Vrgorcu, kao i mesnicu, diskont i benzinsku postaju. Osim toga, izgradili su i veliku sušionicu Dalmatinskog pršuta u Zavojanima gdje proizvode najveći dio od 130 tisuća komada pršuta godišnje, koliko sve vrgorske privatne sušionice izbace na tržište, što čini polovicu proizvodnje Dalmatinskog pršuta u Hrvatskoj.

Jedna od najvećih investicija u Dalmaciji

Izvještavajući vijećnike o prodaji zemljišta Pivcima na Ravči, vidno zadovoljni gradonačelnik Ante Pranić rekao je kako Mesna industrija Braća Pivac u svome investicijskom programu najavljuje izgradnju proizvodnog pogona. – U ovom slučaju smo maksimalno ubrzali proceduru i od trenutka otkad nas je Mesna industrija kontaktirala pa do ove sjednice protekla su samo tri tjedna. Ovo je daleko najveća investicija u Gospodarskoj zoni Ravča, a moguće je da isti investitor kupi još zemljišta, rekao je Pranić, te dodao da će Zona biti otvorena tijekom ožujka.

PREPUCAVANJA
Tko je učinio više

Vijećnik HDZ-a Rudolf Grljušić izrazio je zadovoljstvo Pivčevom kupnjom zemljišta i dodao kako je dobro što se projekt Zone, započet u vrijeme bivših HDZ-ovih vlasti, konačno dovršava. – Jedino mi je žao što Zona nije ranije realizirana, i to zahvaljujući prijevremenim izborima. Da nije bilo tih izbora pristupni put i drugi radovi su se mogli izvršiti županijskim sredstvima, a ne gradskim. Imao sam dogovor sa županijom za milijunska sredstva i dok sam bio grado-načelnik nešto se moglo napraviti, a sada kao vijećnik ne mogu. A to što pojedinci nisu kadri surađivati sa župani-jom, to je njihov problem, rekao je Grljušić. Gradonačelnik Pranić replicirao mu je rekavši kako je nova vlast promijenila čitavu dokumentaciju zone. – Kažete da bi vi dovršili Zonu u svome mandatu, a činjenica je da je HEP građevinsku dozvolu za trafostanicu dobio tek u kolovozu 2016., nakon što sam ja već preuzeo dužnost. Govorili ste također da ćemo morati vratiti novac HEP-u jer neće biti dovoljno zainteresiranih za Zonu, a sad ih je toliko da će nam trebati još jedna trafostanica. Dogovore s HEP-om možemo zahvaliti samo bivšem ministru gospodarstva Tomislavu Paneniću, a ne HDZ-u, kazao je Pranić. Predsjednik Vijeća Rade Bobanac (SDP) je rad gradske uprave na pokretanju Zone ocijenio ogromnim uspjehom. – Zahvaljujem se investitoru što je spreman uložiti ovolika sredstva u situaciji kada je u zemlji vrlo malo ulaganja. Ovo je ogromna, jedna od najvećih investicija na razini Dalmacije, dodao je Bobanac.

Komentari

komentari