Momci koji obećavaju DRUGI ALBUM MAKARSKOG BENDA SPIRIDON

Momci koji obećavaju DRUGI ALBUM MAKARSKOG BENDA SPIRIDON

3215
0
PODJELI

Piše Karlo Rafaneli

Mladi makarski (iako kako sami kažu nitko od članova nije iz Makarske) bend Spiridon na svom drugom albumu još se jednom uspješno hvata u koštac s nasljeđem novog vala. U njihovom zvuku i dalje se lako prepoznaje ostavština Parafa, Šarla Akrobate, Discipline Kičme, Partibrejkersa i drugih veličina regionalne scene, a osim glazbene komponente posuđen je i ekonomični pristup tekstovima.

Tamni groove

No, Čovjek monstrum je svirački rafiniraniji od prvijenca, a bend ne robuje samo ‘špicastim’ gitarskim post punk modelima, već se na dobrom dijelu albuma upušta u pjesme srednjeg tempa negdje na pola puta između stoner i noise rocka. Najveća vrlina Čovjeka monstruma je što se bend ne stidi repeticije, pa tako najefektnije pjesme koriste hipnotičko ponavljanje vokalnih i glazbenih fraza kao glavnog nositelja atmosfere i poruke. Možda najuspjelija skladba albuma Tame koristi sličan sporovozni, tamni groove kao i Day of the Lords Joy Division, a tijekom pjesme slogovi riječi ‘tame’ vrlo se efektno prelijevaju u riječ ‘meta’. Tisuće svjetova pak pretače pomalo paranoidni narativ koji dominira albumom u začuđujuće himnički refren, a Šah mat maksimalno koristi svoju orijentalnu gitarsku frazu.

Otuđenje i autoritativnost

No, bez obzira na taj pristupačniji moment, vokal basista Martina Brbića i dalje spada u onu vrstu ritmičnog izvikivanja kakvo se prije svega funkcionalno nadovezuje na energiju same glazbe. Tekstualne preokupacije se i dalje pomalo nespretno, ali sa druge strane pametno i promišljeno obuzdane minimalističkim pristupom, odnose na teme otuđenja, autoritativnosti i odnosa pojedinca i zajednice. Najefektniji kad su svedeni na jednu, dvije riječi, tekstovi najbolje funkcioniraju kao neka apstraktna zabilješka kao u frenetičnoj završnici Dobro Jutro, Dobar dan. Bez obzira na ograničenja forme i izvedbe Spridon još jednom pokazuju odlike promišljenog, artikuliranog stila koji bi samo mogao postati bolji i cjelovitiji tijekom vremena.

Komentari

komentari