Na Hitnoj pomoći u Makarskoj rođena djevojčica NAKON PUNIH SEDAM GODINA

Na Hitnoj pomoći u Makarskoj rođena djevojčica NAKON PUNIH SEDAM GODINA

28545
0
PODJELI

Piše Dijana Turić

Sedam godina od zatvaranja makarskog rodilišta, u Makarskoj je rođena prva beba, malena Podgorka kojoj u prijavi o mjestu rođenja stoji ‘ispostava Hitne pomoći Makarska’. Djevojčica je na svijet došla u petak, u 8.11 sati, kada je 33-godišnju trudnicu iz Podgore na Hitnu dovezao njezin suprug. Obzirom da je trudnica imala učestale trudove, a voditelj Hitne pomoći Makarska dr. Mate Kasalo pregledom je ustanovio da se bebi već nazire glava, za vožnju do splitskog rodilišta nije se moglo ni pomišljati. Tako je 33-godišnjakinju u reanimacijskoj sali Hitne porodio dr. Kasalo uz asistenciju primalje Silke Opačak i liječnice Žane Šabić-Pavičić.

 Beba teška 3,7 kg

Kako nam je kazao Kasalo koji je ponosno pokazao prijavu o rođenju male Podgorke u Makarskoj, porod je protekao u najboljem redu i to zahvaljujući dvjema kolegicama. – Trudnica iz Podgore koja već ima jedno dijete, došla nam je u 8 sati na Hitnu, a trudove je imala svakih pet minuta i nakon pregleda sam ustanovio da se nema što čekati jer će dijete na svijet doći svaku sekundu. Tada su u pomoć priskočile primalja Silka Opačak i liječnica Žana Šabić-Pavičić i zajedno smo porodili bebu koja je bila teška 3,7 kilograma. Prema mojim informacijama, od 2010. godine od kada je zatvoreno rodilište, ovo je prvi slučaj poroda na Hitnoj pomoći, kazao je Kasalo dodavši da su majka i dijete potom prevezeni u splitsko rodilište. Kako kaže Kasalo, u 20 godina rada u ispostavama Hitne pomoći diljem Županije, ovo mu je bio 11. porod. S obzirom na činjenicu da je rodilište zatvoreno već sedam godina i da se žene porađaju na putu do KBC Split, Kasala smo upitali postoji li mogućnost da se rodilište kada otvori. Kako kaže, za rad rodilišta potrebno je osigurati adekvatne uvjete koje sadašnje nema i to je složena priča.

Osigurati pripravnost primalja

-Obzirom da Makarska nema rodilište, bilo bi izvrsno kada bi se osigurala pripravnost primalja koje već rade u ginekološkim ordinacijama. Tim primalja koje bi bile plaćene za pripravnost nakon svog radnog vremena, mogao bi osigurati Grad u suradnji sa Županijom, kazao je Kasalo. Inače, od 2010. godine Makarke i mještanke s Rivijere na putu do KBC-a Split djecu su rađale u vozilima Hitne pa je 2011. godine jedna rodilja dijete na svijet donijela u vozilu na putu od Biokovske ulice do Hitne, dok se druga porodila u vozilu na autobusnom stajalištu u Mimicama. Ovi primjeri dovoljno pokazuju koliko je Makarskoj doista potrebno rodilište i koliko se riskiraju životi trudnica i beba.

 

POKRENUTA INICIJATIVA

Grad i Hitna zimi traže dodatni tim

Grad Makarska je na zamolbu Hitne pomoći Makarska, ispred prostorija ispostave osigurao tri parking mjesta za vozila Hitne koja prijašnjih godina nisu imala svoj parking. Kako kaže dr. Mate Kasalo, zahtjev su odobrili gradonačelnik Jure Brkan i predsjednik Gradskog vijeća Marko Ožić Bebek. -Parkirna mjesta za vozila bila su nam zbilja potrebna i nadam se da ćemo i ubuduće izvrsno surađivati s Gradom koji je na našu inicijativu izrazio želju da u Hitnoj tijekom zime, a ne samo ljeti, uz Tim 1 kojeg čine liječnik, medicinska sestra i vozač, radi i Tim 2 sa dva medicinska tehničara koja mogu provoditi reanimaciju dok Tim 1 s liječnikom bude na terenu. U toj inicijativi pomoći će nam i saborska zastupnica Dragica Roščić koja će urgirati kod Ministarstva zdravstva. Time vrata Hitne pomoći neće biti zatvorena nakon 23 sata do kada radi ekipa saniteta i u slučaju ako Tim 1 ode na intervenciju, a potom u KBC Split. –Zimi nam problem predstavlja ekipiranost od 23 sata do 8 sati kada na Hitnoj radi samo Tim 1 zbog čega nam je zbilja potreban Tim 2, kazao je Kasalo.

Komentari

komentari