Na zgradu srednje škole postavljaju se 32 nadzorne kamere BIG BROTHER

Na zgradu srednje škole postavljaju se 32 nadzorne kamere BIG BROTHER

7217
0
PODJELI

Piše Dijana Turić

Unutrašnji i vanjski dio zgrade Srednje strukovne i Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića škole nadzirat će se sa 32 kamere od kojih je 10 već ugrađeno i u funkciji je od ovog tjedna. Kamere su postavljene prema Pravilniku o korištenju sistema video nadzora koji je prošle srijede donio Školski odbor Srednje strukovne škole. Naime, prema navedenom Pravilniku, u obuhvatu sustava video nadzora je prostor koji se nalazi oko škole uključujući i školsko dvorište i igralište, sva ulazna i izlazna vrata u školu te hodnici u zgradi, prizemlju, suterenu i na katu, stubišta i ulazni hol.

Kamere ne pokrivaju zahode i učionice

Video nadzorom nisu pokriveni prostori učionica, praktikuma, knjižnice, ureda stručnih suradnika-pedagoginje i voditelja, ravnatelja, tajnika, računovodstva, prostora koji koriste domar i spremačice te zahodi za učenike i radnike škole. Kako nam je kazao ravnatelj Srednje strukovne škole Momir Sumić koji je i pokrenuo ugradnju video nadzora, za sada je od 32 kamere, kupljeno i ugrađeno njih 10 koje su koštale 20 tisuća kuna. Novac za kamere školi su dali Grad i sponzori, a dodatne 22 će se kupiti čim se iznađu sredstva. Kako kaže Sumić, ugradnja kamera je izvršena radi sigurnosti učenika, nastavnika i školske opreme te nije bilo konkretnog povoda za ovaj potez jer se video nadzor planirao postaviti još prije 15 godina. Škola koristi sistem video nadzora i zbog sprečavanje krađe, oštećenja i uništavanja. -Video nadzor smo uveli kao i 25 škola u Hrvatskoj radi potrebe što je kanio učiniti i bivši ravnatelj, a i prije četiri godine inicijativu za ugradnjom kamera pokrenula je bivša gradska vlast. Nužnost ugradnje kamera spominjala se prije par godina i na sastancima Vijeća za prevenciju, a za video nadzorom je inzistirala i PP Makarska, kazao je Sumić dodavši da se usvojenim Pravilnikom podaci prikupljeni korištenjem sustava video nadzora nalaze na snimaču koji je zaključan u posebno namijenjenom sigurnosnom ormaru kojem pristup ima on kao ravnatelj i osobe koje će pismeno ovlasti.

Snimke se čuvaju 30 dana i ne brišu se u slučaju krađa

Prikupljeni podaci sustava video nadzora čuvat će se najduže 30 dana, a nakon toga se brišu, ali u slučaju opravdane potrebe, Sumić može u svakom pojedinačnom slučaju odlučiti da se podaci čuvaju duže od 30 dana. -Podaci se ne brišu u slučaju počinjenja kaznenih djela, oštećenja ili uništavanja imovine i tada se mogu sačuvati kao dokazni materijal te na pisani zahtjev ustupiti pravosudnim i policijskim tijelima. U cilju zaštite prava učenika, radnika i drugih osoba, ja sam kao ravnatelj dužan osigurati da se na vidnom mjestu pri ulasku u prostor kao i u unutrašnjost prostorija, istakne obavijest da se isti nadzire sustavom tehničke zaštite što je već učinjeno na ulazu u zgradu škole, kazao je Sumić dodavši da ni on ni bilo koja druga osoba ne smije koristiti podatke o osobama prikupljene sustavom tehničke zaštite izvan njihove zakonske namjene. Pravilnik o korištenju sistema video nadzora je usvojen na temelju Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, Pravilniku o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima, Zakona o zaštiti na radu i Zakona o zaštiti osobnih podataka te Statuta Srednje strukovne škole i nakon prethodnog savjetovanja sa sindikalnim povjerenikom u funkciji Radničkog vijeća.

VANDALSKI ČINOVI

Krađe tablet računala i 27 tisuća kuna

 Ugradnju video nadzora u zgradu koju dijele dvije srednje škole prije tri godine je nakon niza krađa, obećala bivša gradska vlast. Naime, 2015. godine tadašnji je dogradonačelnik Miro Družijanić za Kroniku izjavio da je Grad planirao financirati kupnju i ugradnju kamera i video nadzora što je bio i zaključak sastanka Vijeća za prevenciju. Realizaciju kupovine kamera vrijednih oko 50 tisuća kuna Grad je trebao dogovoriti sa svim općinama Rivijere, ali to se nikada nije dogodilo. Podsjetimo,zgrada dviju srednjih škola od 2014. do 2015. godine tri puta je bila na meti lopova i vandala koji su provalili u prostoriju kućnog majstora, ukrali boje, lakove i ljepila te zamiješanom zelenom smjesom išarali 20 metara poda u suterenu škole te zidove na kojima su iscrtali slovo U. Potom su uzeli i pur pjenu kojom su zasuli odvode u WC školjkama i lavaboima, a obili su brave i na vratima školske knjižnice te kabineta. Prije toga su lopovi opljačkali zbornicu iz koje su ukrali 10 tablet računala Srednje strukovne škole i uništili sedam dnevnika SŠ fra Andrije Kačića Miošića,a provalili su i u ured računovodstva dviju škola iz čijih su kasa ukrali oko 27 tisuća kuna namijenjenih za učenički izlet i upisnine.

Komentari

komentari