Najviše pažnje izazvala Tomaševa zvjezdana svjetlost sastavljena od 70 fotografija 'STARDUST &...

Najviše pažnje izazvala Tomaševa zvjezdana svjetlost sastavljena od 70 fotografija 'STARDUST & STARLIGHT'

1141
0
PODJELI

Piše Dijana Turić

U sklopu Noći Kalalarge prošlog četvrtka je Udruga Foton na novoj i do sada najatraktivnijoj lokaciji ispod restorana Stari mlin, organizirala izložbu fotografija Breljanina Ivana Tomaša. ‘Stardust & Starlight’ sastoji se od 12 izloženih fotografija 36-godišnjeg inženjera informatike koji u splitskoj tvrtki radi kao programer, a kojem su najizraženiji hobiji prema fotografiji, tehnologiji i svemiru. Iz spoja interesa i nedostatka slobodnog vremena tijekom dana kada radi u Splitu te dnevnog svjetla, kod Tomaša se rodila ljubav prema astro, noćnoj i podvodnoj fotografiji.

Od Polaroida do Canona

Tako su brojni posjetitelji na izložbi imali prilike pogledati rezultate Tomaševog bijega u noć u društvu uglavnom foto opreme. Kako nam je kazao Tomaš, fotografijom se aktivnije bavi u zadnjih pet godina, a pasivnije od rane mladosti kada je snimao Polaroidom. Sada Tomaš za snimanje koristi Canon 6D full frame te ostalu opremu kojom je ‘uhvatio’ zvjezdanu prašinu i svjetlost Brela i Zagore. Najviše pažnje posjetitelja privukla je fotografija zvjezdane svjetlosti koja je izrađena od čak 70 fotografija u što je Tomaš utrošio 15 sati. -Rad na fotografiji sastavljenoj od 70 fotografija bio mi je izazov, a osim foto aparata tu sam koristio stalak za teleskop koji kompenzira vrtnju Zemlje i prati zvijezde, dok je ekspozicija bila 75 sekundi. Sve je rađeno astro filterom koji upija pozadinsko svjetlo. Za ‘uhvatiti’ sve te fotografije trebala su mi tri sata, spajanje u softveru trajalo je 10 sati i još sam dva sata utrošio za obradu, kazao je Tomaš koji je ove godine snimio oko 20 fotografija, a među izloženima je kamen Brela, zapaljena čelična vuna na plaži, plejade i Orionova maglica, selfiji sa daljinskim u ruci te par fotografija iz Trilja. Tomaš je do sada je imao dvije izložbe u Brelima i bila je riječ uglavnom o printevima fotografija. Kako kaže, svaku sekundu slobodnog vremena pokušava iskoristiti za fotografiranje, a ideje o novim motivima ‘padaju’ mu na pamet za vrijeme voženje od Brela do Splita i natrag.

Uvertira Fotona

Tomaševu izložbu su ispred Udruge Foton pripremili Vice Rudan, Rikardo Škorlić i Dario Odak koji sada rade na organizaciji Festivala Foton koji će se održati za mjesec dana. Kako nam je kazao Rudan, Tomaševa izložba bila je ljetna uvertira za Festival. -Lokacija pete izložbe Fotona u sklopu Noći Kalalarge je najbolja do sada jer smo kroz četiri godine izložbe održavali pored restorana El Toro i u dvoru pored frizerskog salona Figaro. Ove godine smo baš na frekventnom mjestu i jako smo zadovoljni jer se brojni posjetitelji susreću sa postavom fotografija Ivana Tomaša kao i sa autorom kojem zahvaljujemo što je pristao na suradnju, kazao je Rudan.

Komentari

komentari