Nemčić: Ni Grad ni Komunalac ne mogu dozvoliti nezakonito postavljanje montažnih stepenica”...

Nemčić: Ni Grad ni Komunalac ne mogu dozvoliti nezakonito postavljanje montažnih stepenica” POD POVEĆALOM

3116
0
PODJELI

Piše Dijana Turić

Na adresu Grada, odnosno gradonačelnika Jure Brkana, predsjednika Vijeća Marka Ožića Bebeka te Makarskog komunalca, dostavljena je molba 15-ak kupača s plaže Osejava koji traže žurnu reakciju za ponovno postavljanje montažnih stepenica ispred hotela Osejava. Naime, kako stoji u dopisu koji je u ime kupača na adresu Grada uputila Zora Mateljan, montažne stepenice uz pomoć kojih su ulazili i izlazili iz mora, kupači su prije par godina samoinicijativno postavili na nekadašnjem stjenovitom dijelu koji se nalazi odmah preko puta hotela Osejava. Međutim, kako su nam kazali Zora i Jure Mateljan, ove godine im Komunalac koji upravlja lukom, nije dopustio postavljanje stepenica zbog čega od Grada i traže žurnu reakciju. S druge strane, kako su nam kazali dogradonačelnik Dražen Nemčić i direktor Komunalca Čedo Crljen, stepenice se ne smiju postaviti na lukobran jer je u luci svim kupačima strogo zabranjeno kupanje.

Stepenice su bile pravilno pričvršćene i postavili smo ih samoinicijativno”

Prema riječima Zore Mateljan, zbog zabrane postavljanja stepenica, većina starijih Makarana zbog slabije pokretljivosti ne mogu ući u more s plaže. –Stepenice koje smo samoinicijativno postavili, bile su pravilno pričvršćene i ni na koji način nisu smetale, već se stotine kupača i domaćih i stranih svakodnevno kupalo na tom dijelu Osejave. Obzirom da nam je ove godine Komunalac zabranio postaviti stepenice koje je i sklonio, obratili smo se Gradu kako bi nam dali dozvolu za njihovo žurno postavljanje jer su stepenice napravljene u skladu sa pravilima struke i bile su nam jedini način za pristup moru. Razlog uklanjanja je nama nepoznat osobito jer je nesporno da se i danas kupači nesmetano kupaju na tom dijelu, kazala je Zora Mateljan dodavši da se zajedno sa ostalim Makaranima na Osejavi kupa cijeli život. Prema riječima dogradonačelnika Dražena Nemčića, ukoliko bi Grad i Komunalac dali dozvolu za postavljanje montažnih stepenica, to bi značilo da odobravaju kupanje u luci.

I lučki redar može kazniti kupače zbog kupanja u luci

-Ni ja ni gradonačelnik Brkan ni direktor Komunalca Čedo Crljen se ne usuđujemo napraviti nešto protuzakonito i montažne stepenice ne možemo i ne smijemo postaviti, a osim toga lučki redar kupače može kazniti za kupanje u luci. Ne daj Bože da se nekome dogodi nesreća u luci budući da sada, za razliku od lani, ima puno više brodova koji se vežu na lukobranu. Jednostavno, Grad ne može narediti direktoru Komunalca da napravi nešto nezakonito, a stariji kupači mogu se strpjeti do sljedećeg ljeta jer na jesen Grad kreće s realizacijom projekta uređenja plaže Osejava u sklopu kojeg će se napraviti prilaz osobama s invaliditetom i stepenice, kazao je Nemčić. Isto nam je potvrdio i direktor Komunalca Čedo Crljen koji kaže da su kupači stepenice postavili dok je lukobran bio u izgradnji. -U luci je najstrože zabranjeno kupanje i mi samo provodimo zakonsku odredbu zbog čega se montažne stepenice nikako ne smiju postaviti. Da se dogodi neka nesreća, ja bih kao direktor Komunalca morao kazneno odgovarati za povredu ili smrtni slučaj kupača. Istina je da je montažne stepenice uklonio Komunalac i spremio ih u skladište na Zagon, a sada su na više mjesta u luci postavljene stepenice za hitne slučajeve, a koje su rađene u sklopu projekta lukobrana, kazao je Crljen.

ŠTO STOJI U PISMU KUPAČA S OSEJAVE
Stepenice su nam nužne”

U pismu kojega potpisuje grupa kupača među ostalim stoji kako se za plažu na Osejavi sentimentalno vezani. – Naglašavamo da je plaža Osejava nama domaćem stanovništvu, u pravilu sve starijim sugrađanima (nekima je i preko 90 godina) koji se tu cijeli život kupaju, izvor sreće i prvenstveno zdravlja. Na njoj se kupamo od pamtivijeka, te smo i sentimentalno vezani za nju. Stepenice su nam nužne, i to što prije jer, ovu plažu ionako koriste svakodnevno mnogobrojni kupači, a samo je nama osobama starije životne dobi to bez stepenica nemoguće. Dakle, i bez stepenica plaža se koristi, a za nas starije je opasna bez stepenica. Od Vas samo tražimo dozvolu za postavljanje jer sve ostalo, kao i svih ostalih godina, je naša briga, stoji u pismu grupe Makarana.

Komentari

komentari