Nemčić: U policiji su nam rekli da su nemoćni” DVA KILOMETRA...

Nemčić: U policiji su nam rekli da su nemoćni” DVA KILOMETRA VOZE U 'RIKVERC'

11716
0
PODJELI

Piše Ivona Ćirak

Već mjesecima, ako je suditi po onome što nam kaže Marijo Nemčić, predsjednik Mjesnog odbora Velikog Brda, Velobrđani negoduju zbog načina vožnje vozača građevinske firme Dajaković, a svoje nezadovoljstvo u više su navrata izrazili i policiji. Naime, vozač miksera po dva do tri kilometra vozi unatrag, i na taj način, kako kažu mještani, ugrožava sigurnost drugih sudionika u prometu. – Više sam se puta obraćao policiji, i to ne telefonskim putem nego sam nastojao doći do njih, ali nije bilo uspjeha. Rekli su mi da vozač u takvim okolnostima može voziti u rikverc pod uvjetom da upali sva četiri žmigavca. Stekao sam dojam da je sve to politika ‘brigo moja prijeđi na drugoga’. Nažalost, može se dogoditi zlo, jer ima slabijih vozača na cesti i ima djece, kazao je Nemčić. Da je bezuspješno zvao policiju više puta, potvrdio nam je i Nemčićev sumještanin Petar Talajić. – Koliko sam primijetio, nemaju svi građevinari ovakvu praksu, smatram da je problem u tome što se mikser pretovari, kaže Talajić koji kaže da je njegova obitelj broj policije okrenula desetak puta, s istim rezultatom. Nemčić nam je uoči vikenda potvrdio da se čuo s Nikolom Dajakovićem, vlasnikom ove omiške firme, te da mu je ovaj obećao da će manje betona ‘krcati’ u mikser. Dajaković nama pak nije potvrdio da je preopterećnost miksera sporna. – Nakon što me upozorio predsjednik Mjesnog odbora, naknadno sam se raspitao kod vozača i ostao iznenađen kad sam doznao da neki zaista katkad voze unatrag, ali riječ je, kako sam shvatio, o iznimnim situacijama. Razlog su uvjeti na cesti. U mikseru je kaša, a kako znate, uspon je prevelik i ta kaša može ispasti na cestu. Ali to nema veze s prekrcanošću. Ukratko, mještanima Velikog Brda se ispričavam jer želim da sve bude u redu, a svoje sam vozače upozorio svakog ponaosob da to rade samo u nuždi i da izbjegavaju vožnju u rikverc, kazao je Dajaković te dodao: – Razumijem svakoga kome smeta. Ali Makarska se gradi, betona treba, a Dajaković je tu godinama. Da se Veliko Brdo ubrzano gradi i da će i za Dajakovića i kolege bit posla, uvjerit će se svatko tko se provoza cestom i vidi koliko je u ovom trenutku otvorenih gradilišta. Prema procjeni mještana, riječ je sigurno o 20-ak objekata, što kuća i vila, što zgrada.

 

 ZAKON JE JASAN

Vožnja unatrag dozvoljena samo na kratkom dijelu ceste

 Za komentar situacije zamolili smo Tonćija Bilića, ing.prometa, koji se složio da dva ili tri kilometra vožnje unatrag nikako ne možemo smatrati kratkom dionicom ceste. U Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, čl.43., navedeno je da se ne smije započeti takva radnja ako se dovodi u opasnost druge sudionike u prometu. Članak 50.pak kaže da je vožnja unatrag dozvoljena samo na kratkom dijelu ceste i ako time ne ugrožava ili ne ometa druge sudionike u prometu.

 

HALO POLICIJA

To su strojevi koji imaju svoje zakonitosti

Kako bismo sami provjerili što će policija reći, zvali smo kao građani koji prijavljuju problem. Rečeno nam je da ako vozači miksera tako voze, onda je to tako zbog pristupa. – To su strojevi koji imaju svoje zakonitosti i sigurno posrijedi nije nikakav hir. Ali poslat ćemo nekoga i provjerit ćemo o čemu se radi, kazao nam je dežurni policajac.

Komentari

komentari