Pažljivo dizajnirani blues BRITANSKA PJEVAČKA SENZACIJA RAG'N'BONE MAN OBJAVIO DEBITANTSKI ALBUM

Pažljivo dizajnirani blues BRITANSKA PJEVAČKA SENZACIJA RAG'N'BONE MAN OBJAVIO DEBITANTSKI ALBUM

2332
0
PODJELI

Piše Karlo Rafaneli

Rag’n’Bone Man najnovija je britanska pjevačka senzacija, nastavljač Adele/Sam Smith trenda velikih glasova i bezličnih persona. Rory Graham ovdje se pokušava nametnuti kao sinteza raznih baladnih pop klišeja posljednjih tridesetak godina. Jednim dijelom bluesman, jednim soulman, a zvukovnom arhitekturom ponajviše hip hoper, svim ambicijama unatoč Graham ovdje ponajprije ispada materijal za vježbanje glasovne gimnastike na X Factoru ili The Voiceu i idealan popunjavač prostora na mainstream radio stanicama.

Impresivna vokalna izvedba

Slično kao i spomenuti dvojac s početka teksta, Human ponajprije nudi brižljivo steriliziranu verziju epskih, emotivnih balada. Veliki hit singlovi Human i Skin pritišću sve prave botune najšire publike. Svi tekstualni blues klišeji upakirani su u efektan spoj organske i elektroničke produkcije, pola soul, pola hip hop, naravno, s dovoljno namjerno ostavljenog prostora za klupske remikseve. Dodajmo tu i impresivnu vokalu izvedbu, raspon glasa koji jednako dobro podnosi i prljave bluesy dijelove i visoke falsete i recept sasvim jasno i uspješno proveden u djelo. Osim, jedne sitnice – pjesama.

Pažljivo iskalkulirano

Sve na Human, usputno budi rečeno najprodavanijem debitantskom albumu tekućeg desetljeća nekog muškog solo izvođača unutar prvog tjedna u Velikoj Britaniji, djeluje toliko pažljivo iskalkulirano da ne ostavlja nikakvog prostora mašti, energiji ili kreativnosti. Čak i završna a cappella izvedba u Die Easy dizajnirana je više kao vokalna vježba, a manje kao emotivni, sirovi zatvarač albuma. Naravno, to ne znači da Human ne uspijeva u svojoj osnovnoj namjeri – zaposjesti uši što šireg kruga publike. Na koncu, u pitanju je korektna konfekcija, surogat emocija koja će sasvim sigurno iznjedriti još pokoji singl i osigurati si solidnu i dugovječnu vrtnju u eteru, no koja isto tako osim solidnog zanatskog dijela u opetovanim slušanjima ne donosi baš ništa osim dosade.

Komentari

komentari