Plenković: Na Osejavi sam naučio plivati, košarku sam igrao na sportskom centru,...

Plenković: Na Osejavi sam naučio plivati, košarku sam igrao na sportskom centru, a vaterpolo u VK Galeb” POLITIČAR MAKARSKIH KORIJENA

8979
0
PODJELI

Razgovarala Dijana Turić

Možete li se ukratko predstaviti našim čitateljima? Rođeni ste Zagrepčanin, ali korijene vučete iz Dalmacije.

Plenković: Rođen sam u Zagrebu 1970. godine, a roditelji su mi porijeklom iz Dalmacije. Moja majka dr.sc. Vjekoslava Raos, internist kardiolog je iz Makarske. Otac Mario Plenković, sveučilišni profesor komunikologije, rođen je u Svirču na Hvaru. Rani dio svog djetinjstva, do početka osnovne škole živio sam nekoliko godina u Makarskoj na Potoku s pokojnima bakom Milom i djedom Marinom. Danas živim u Zagrebu i u braku sam sa suprugom Anom s kojom imam sina Maria. Diplomirao sam 1993. godine na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gdje sam 2002. magistrirao međunarodno javno i privatno pravo. Govorim engleski, francuski i talijanski jezik, a služim se i njemačkim.

Kako je izgledala Vaša profesionalna karijera?

Plenković: Gotovo 20 godina profesionalne karijere kao političara, diplomata i pravnika posvetio sam pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Kao državni tajnik za europske integracije, intenzivno sam bio angažiran na dovršetku pregovora o pristupanju u EU te vođenju kampanje za referendum o članstvu u EU 2012. godine o čemu sam govorio i na skupu u Makarskoj prije nekoliko godina. Izabran sam za zastupnika HDZ-a u Saboru RH 2011. godine, a hrvatski birači dali su mi povjerenje i na izborima za Europski parlament 2013. te 2014. godine kada sam i predvodio pobjedničku listu HDZ-a i partnera. U Europskom parlamentu, potpredsjednik sam Odbora za vanjske poslove i predsjednik Delegacije za odnose s Ukrajinom. U nedjelju su mi stranačke kolegice i kolege ukazali povjerenje da obnašam odgovornu dužnost predsjednika HDZ-a. Moj politički prioritet je da svojim iskustvom i radom vratim vjerodostojnost HDZ-u koji treba ponovno postati središnja snaga koja generira političku stabilnost, pravnu sigurnost i gospodarski razvoj u hrvatskom društvu.

Ljetni praznici u Makarskoj

Obitelj po majčinoj strani Vam je iz Makarske. Možete li nam ispričati više o Vašoj makarskoj obitelji, ljetima provedenima u Makarskoj, koliko ste kao dijete često dolazili što Vam je najviše ostalo u sjećanju?

Plenković: Moja majka je iz poznate i brojne obitelji Raosa koji su živjeli na Potoku. Djed Marin Raos bio je stolar i lovac, a svirao je u Gradskoj glazbi. Baka Mila je iz Podgore iz obitelji Sisarić koja je bila među pokretačima turizma na Makarskoj rivijeri. Imali su hotele, a u vrijeme komunizma protupravno im je oduzeta imovina o čemu i danas obitelj vodi pravnu bitku. Majka ima sestru Miru i brata Marka koji sa svojom brojnom obitelji također živi u Makarskoj, dok je njena najmlađa sestra Marina sa svojom obitelji u Zagrebu. Kao dijete sam praktički većinu ljetnih praznika provodio u Makarskoj. Na Osejavi sam naučio plivati. Preko ljeta sam često igrao košarku na Gradskom sportskom centru, a jedno vrijeme i vaterpolo u VK Galeb. Obilazio sam s obitelji sva mjesta na Makarskoj rivijeri, a išli smo i na Biokovo.

Koliko sada često dolazite u Makarsku i kada, te namjeravate li možda i ovo ljeto bar dijelom provesti u Makarskoj i gdje?

Plenković: Dolazim kada mi obveze dopuste. Ovog ljeto će zbog izborne kampanje biti specifično, ali nastojat ću provesti bar koji dan kod obitelji u Makarskoj.

Tko su Vaši makarski prijatelji, družite li se s prijateljima iz djetinjstva i kojima?

Plenković: Moja generacija prijatelja iz djetinjstva su Josko Jurčević, Marino Bilas, Živko Panić, Pero Grgić, Vojo Ribičić, Šime Kurtić, Mario Prgomet i drugi. Uvijek mi je drago kad se ponovno sretnemo.

 Kava u Biokovu i večera u Monda

Koja mjesta najčešće posjećujete za vrijeme boravka u Makarskoj, gdje se kupate, imate li svoj omiljeni restoran ili kafić?

Plenković: Obično odem na kavu ispred Biokova ili drugih kafića na rivi. Svakog ljeta obavezno obiteljski odemo na večeru u Monda.

Kako vidite Makarsku kao grad, što Vam nedostaje iz vremena djetinjstva i mladosti i što Vam se u današnjoj Makarskoj sviđa ili ne sviđa?

Plenković: Makarska je divan grad koji volim i za koji me vežu najljepše uspomene. Grad se izuzetno razvio i mislim da je potrebno dodatno iskoristiti veliki turistički potencijal. Posebno vrijednim ocjenjujem izgradnju lukobrana koji je planiran još 1948. godine, a gradnja je započela 2011. na inicijativu tadašnje HDZ-ove vlasti u Makarskoj. Očekujem daljnje profiliranje i podizanje kvalitete turističke ponude, posebno kulture i baštine, razvoj Parka prirode Biokovo te daljnji razvoj sportskih terena koji će uz postojeću izvrsnu dvoranu, bazen, hotelske kapacitete i klimu omogućiti produljenje sezone.

 

KOMENTAR NA UČINKOVITOST

SDP-ova gradska vlast trebala je učiniti više”

Pratite li lokalnu političku scenu u Makarskoj i na području Rivijere? Imate li komentar na aktualnu gradsku vlast u Makarskoj i njihovu učinkovitost?

Plenković: Makarska se razvila kao prepoznatljiva turistička destinacija na našoj obali. Dojam je da je aktualna gradska vlast predvođena SDP-om trebala učiniti više, posebno glede infrastrukturnog i prometnog razvoja, povećanja kvalitete i sadržaja turističke ponude te produljenja turističke sezone, ali i transparentnosti rada gradske uprave. Kao predsjednik HDZ-a bit ću potpora kolegama iz makarskog HDZ-a u cilju da stranka ponovno dobije povjerenje na lokalnim izborima 2017.godine, a od njih očekujem da nastave raditi na stabilnosti stranačke organizacije i izradi kvalitetnog razvojnog programa za grad.

PREDSTOJEĆI IZBORI

Spreman sam preuzeti odgovornost predsjednika Vlade”

 Što očekujete od predstojećih parlamentarnih izbora i spremate li se za funkciju premijera?

Andrej Plenković: Kandidirao sam se za predsjednika HDZ-a s glavnim zadatkom da svojim iskustvom i radom uvjerim hrvatske birače da je HDZ vjerodostojna politička stranka koja je najveći jamac zaštite nacionalnih interesa i pokretanja bržeg gospodarskog razvoja Hrvatske. Građani su imali prigodu vidjeti da je SDP s partnerima na vlasti, unatoč dobrim pretpostavkama članstva u EU, pridonio gospodarskoj stagnaciji Hrvatske. Mi ćemo biti fokusirani na predstavljanje našeg programa s reformskim mjerama. Program će biti prioritetno usmjeren na niz sektorskih reformi te stvaranje boljih fiskalnih i administrativnih uvjeta za poticanje proizvodnje, većeg izvoza i zapošljavanja, ali i dodatan razvoj poljoprivrede, ribarstva i turizma kao ključnih gospodarskih grana. Naravno da sam spreman preuzeti odgovornost predsjednika Vlade. Rado ću sudjelovati i na javnim sučeljavanjima izbornih programa s političkim konkurentima. Siguran sam da ću na parlamentarnim izborima s kolegama u HDZ-u uspjeti vratiti povjerenje birača.

Komentari

komentari