Podgora će imati jedino digitalizirano i suvremeno opremljeno kino na Rivijeri...

Podgora će imati jedino digitalizirano i suvremeno opremljeno kino na Rivijeri REALIZACIJA PROJEKTA

10004
0
PODJELI

Piše Marina Šola Zelić

 

Kino Mediteran, projekt Festivala mediteranskog filma Split i gradova domaćina, kao glavni cilj ima oživiti kino dvorane i dovesti filmske programe u manje sredine diljem Dalmacije gdje su kina odavno zatvorena. Djelujući već pet godina, vratili su film u više od 30 gradova i općina i digitalno opremili 9 kina. Na zadnjem natječaju Ministarstva kulture za investicije u kulturi čiji su rezultati objavljeni prošlog utorka dobivena su sredstva za digitalizaciju još tri dalmatinska kina – u Podgori, Pločama i Starom Gradu na Hvaru. O tom značajnom događaju ne samo za Podgoru već za cijelo Makarsko primorje razgovarali smo s Alenom Munitićem, direktorom Festivala mediteranskog filma Split i osobom zaduženom za program Kino Mediterana kojeg je sa svojom ekipom FMFS-a i pokrenuo.

Opremanje malih sredina

- Prošle godine u kinu u Podgori počeli smo organizirati određene projekcije zimi što nam je bilo super jer u Makarskoj možemo raditi samo ljeti s obzirom da Makarska nema kino. Uspijevali smo doći jednom mjesečno i imati dvije projekcije – jednu za djecu i jednu za odrasle. Iz toga se izrodila ideja da definitivno ima smisla pokušati se prijaviti na natječaj. Predložili smo to Općini Podgora i s njima u partnerstvu poslali prijavnicu, priča Munitić. Tu prijavnicu temeljili su na činjenici da kino u Podgori može biti centar za cijelo Makarsko primorje što obuhvaća značajan broj ljudi koji nemaju redovno kino u svojoj blizini i da proces digitalizacije upravo omogućuje redovan rad. – Nama kao Kinu Mediteran je iznimno drago i posebno nas veseli digitalizacija kina u Podgori jer naš je rad generalno i u Makarskoj i u Podgori zaista prepoznat i podržan od publike, medija i institucija. Opremili smo neke male sredine poput Lastova, Komiže, Mljeta i uvijek nam puno znači kad uspijemo opremiti veću sredinu. Nadamo se da će i publika to prepoznati jer rad samog kina, naravno, ovisi i o posjetiteljima. Omogućili smo sve i u nekom momentu ćemo lopticu morati prebaciti na gledatelje, kaže Munitić. Obzirom da su rezultati natječaja tek objavljeni, proći će još nekoliko mjeseci da se projekt realizira, ali Munitić vjeruje da će kino biti spremno do ljeta.

Nezavisni i komercijalni film

Ministarstvo kulture svake godine dodjeljuje iznos od 300 tisuća kuna za digitalizaciju kina. – Radi se o iznosu koji podliježe javnim nabavama i sva ta procedura mora biti napravljena prema svim zakonima i propisima. Pozitivno u cijeloj priči je da smo mi sve to ranije prošli s općinama i gradovima pa imamo iskustvo kojim možemo pomoći Općini Podgora da sve te korake provede do same realizacije, dodaje Munitić. Dosada se uobičajenom praksom pokazalo da Kino Mediteran nastavi svojim programom djelovati u općinskim i gradskim kinima te su već razvili model programiranja kina koji se pokazuje uspješnim, a on čini jednu zdravu kombinaciju komercijalnog i nezavisnog programa. – 40 posto programa čini nezavisni film, a ostatak komercijalni što je ok omjer. Vrlo zanimljivo je da je digitalizacija kina svugdje povećala broj gledatelja i na nezavisnom filmu, rekao je Munitić i dodao da je Kino Mediteran član nacionalne Kino mreže i mreže europskih nezavisnih kina Europa Cinemas što odmah i Podgoru svrstava u dio te priče. – Sve će to donijeti jedan raznoliki program koji definitivno neće biti monoton niti isključivo komercijalan, ali će omogućiti gledateljima da kad izađu i neki Ratovi zvijezda, da su odmah taj dan kod njih, zaključuje Munitić.

PROJEKCIJA U NEDJELJU NAVEČER

‘Osmi povjerenik’ do posljednjeg mjesta ispunio podgorsku kino dvoranu

Kino Mediteran i u zimskom razdoblju nastavlja s filmskim projekcijama filmova u Podgori, a u 2018. ušli su potpuno novim hitom redatelja Ivana Salaja ‘Osmi povjerenik’, snimljenom prema istoimenoj književnoj uspješnici Renata Baretića, a govori o najudaljenijem naseljenom hrvatskom otoku Trećiću na koji Vlada šalje svog povjerenika Sinišu Mesjaka da organizira lokalne izbore, u čemu njegovih sedam prethodnika nije uspjelo. Film je u Podgori prikazan u nedjelju, samo tri dana nakon izlaska u hrvatska kina i privukao je veliku publiku s područja cijele Rivijere koja je do posljednjeg mjesta ispunila dvoranu. Prodano je više od 200 karata po cijeni od 20 kuna, a bio je pravi užitak vidjeti gužvu pred ulazom u dvoranu i osjetiti miris kokica u predvorju.

Komentari

komentari