Prvo mjesto u spravljanju makarane osvojila Karmela Mateljak TRADICIONALNA MANIFESTACIJA

Prvo mjesto u spravljanju makarane osvojila Karmela Mateljak TRADICIONALNA MANIFESTACIJA

2034
0
PODJELI

Piše Dijana Turić

Pobjednica ovogodišnjeg natjecanja u spravljanju najbolje torte makarane je Karmela Mateljak, drugo mjesto pripalo je Ivani Prodan, a treće Ljubici Zovko. 12. po redu natjecanje održalo se u hotelu Miramare, a 1. mjesto prema ocjeni malog žirija, odnosno sedam učenika trećih razreda dviju makarskih osnovnih škola, pripalo je hotelu Osejava za koji je makaranu izradila slastičarka Marijana Grubišić. Na natjecanju je sudjelovalo čak 18 kandidatkinja koje su se potrudile napraviti najljepšu i najukusniju makarsku slasticu. Ocjene su nakon kušanja dali članovi malog žirija Maja Leona Srzić, Šime Vujčić i Jere Klarić iz Osnovne škole oca Petra Perice te Vita Granić, Iva Selak, Marko Prpić i Luka Leon Kelemović iz Osnovne škole Stjepana Ivičevića. Stručni žiri činili su Marino Srzić, dogradonačelnik Dražen Nemčić, Nede Bušelić, Vedrana Vela Puharić i Ana Kunac.

Pobjednička torta po bakinom receptu

Kako nam je nakon osvojenog 1. mjesta kazala Karmela Mateljak, u natjecanjima za najbolju makaranu sudjeluje već 10 godina, ali, kako kaže, pobjeda ju je uistinu iznenadila. –Prvo mjesto pa tako ni pobjedu doista nisam očekivala tako da me nagrada baš zatekla. Obožavam praviti tortu makaranu i moji je ukućani vole jesti pa je spravljam u prigodama i naravno, kada šaljem pakete svojoj djeci studentima. Premda sam do sada propustila možda jedno ili dva natjecanja, ove godine je očito moj trud napokon prepoznat, kazala je Mateljak dodavši da makaranu pravi po receptu svoje bake u kojem nema nikakvih ‘neobičnih’ sastojaka, već su tu standardno bademi, jaja, šećer, maraskino, korice limuna i naranče i muškatni oraščić. Zadovoljstvo zbog osvojenog 1. mjesta od strane dječjeg žirija nije krila ni slastičarka hotela Osejava Marijana Grubišić koja kaže da Osejava svake godine sudjeluje u natjecanju i do sada su osvajali 2. i 3. mjesto. – Ove godine je dječji žiri presudio i donio odluku da se moja torta proglasi najboljom jer je baš za dječja nepca, nema puno začina i blagog je okusa što djeca i vole. Inače sam Hercegovka, a u Makarskoj stanujem 24 godine i do sada mi nitko od domaćih nije htio dati recept za makaranu niti odati tajne njezinog spravljanja, već sam se sama snalazila, kazala je Grubišić. Natjecateljice i posjetitelje prije proglašenja pozdravio je dogradonačelnik Dražen Nemčić koji je kazao da Grad i TZ Makarska iz godine u godinu ulažu sve veće napore u promoviranje makarane kao kraljice slastica. – Makarska torta se radi s puno ljubavi naših domaćica koje je kao i recepte prenose na nove generacije. Posebno me raduje dječji žiri koji je jamac očuvanja baštine i prenošenja tradicije na mlađe uzraste, kazao je Nemčić. U ovogodišnjem natjecanju sudjelovali su učenici Srednje strukovne škole na čelu s mentorom Goranom Mirosavljevićem, a koji su pokazali svoje umijeće posluživanja, dok su makarski osnovnoškolci izradili crteže koji su poslužili kao podloga za čaše, a potrudili su se i u izradi makarana od papira.

Briga za baštinu

Program je vodila Žana Šulenta podsjetivši i ovaj put na zasluge Marina Srzića koji je pričama makarsku slasticu sačuvao od zaborava. Šulenta je tijekom manifestacije posjetiteljima i natjecateljima čitala Srzićev tekst o makarani. -Priča o makarani regrutira generaciju novih njegovatelja starih običaja jer briga za baštinu nije samo lijep običaj, već i najuspješniji način u čuvanju identiteta. To je ujedno i stepenica prema naprijed u kreiranju makarskih brendova koje ne treba samo tražiti po internetu ili izmišljati ‘toplu vodu’. Treba samo zagrepsti po površini sjećanja i autohtonost će se sama ukazati, stoji u Srzićevom tekstu u kojem se napominje da se u 12. po redu odmjeravanju snaga u izradi najpoznatije makarske delicije, biralo tko je imao najbolji recept, najsigurniju ruku i pravu mjeru za balansiranje aroma. Kako piše Srzić, makarana je više od običnog deserta, torta je to koja je uvijek bila više od torte, a takva privrženost jednoj slastici je pravi oblik lokalpatriotizma. – Kad vidiš, omirišeš i probaš pravu makaranu, moraš osjetiti još nešto osim zamamnog okusa. To se ne da naučiti ni sljedeći upute iz najuspješnijeg recepta. Riječ je o ljubavi i tradiciji. Jer pripremiti pravu tortu ne znači samo pravilno izvagati cukar, u pravom trenutku izvaditi bajame iz loštere da se previše ne brošulaju ili dovoljno vješto rodulom iskrojiti rašteladu. Ne znači to ni pretjerati sa ružolinom ili škrtariti s korom od naranče. Prava majstorica ili meštar od makarane moraju imati ljubav prema onome što će prezentirati. Iz svakog zalogaja makarske delicije treba se iščitati onaj gušt i dobra volja, napominje Srzić koji dodaje da se uvijek može zažmiriti na sitnu manjkavost ako onaj koji mijesi tijesto i miješa filu, krene u izradu žvelto i srčano.

Nepoželjne novitade

Srzić je u svojoj priči posebno naglasio da se tradicija u izradi makarane uvijek morala poštovati. Naime, svaka upotreba novotarija kao što su kurkuma, đumbir i slične novitade, prepoznata je kao grubo intrigavanje pomodnosti u fino i nježno tkivo makarske tradicije.

Kako piše Srzić, omiljena makarska slastica je uvijek imala predznak privatnog, a to su obiteljski recepti, posebni štanap koji se godinama čuvao, mali kulinarski trikovi te predznak intimnog jer se jela u obiteljskom krugu i poklanjala najdražima. Bila je statusna jer su je bogati uvijek imali češće na stolu za fešte, ali i demokratična jer su se glavne namirnice šparanjem mogle nabaviti u skromnijim prilikama. Čuvao se njen dignitet poslužujući je samo u posebnim prilikama pa je bilo neukusno jesti je iza običnog nedjeljnog obroka.

 

ŽENE NA DJELU

Natjecanje bez meštra od makarane

Ove godine natjecanju za najbolju makaranu odazvao se do sada najveći broj od čak 18 kandidata, a manifestacija je za razliku od prijašnjih godina, prošla bez muških natjecatelja. U natjecanju su sudjelovale Marija Popović, Marija Vukadin i Mia Vranješ, Ljubica Zovko, Jadranka Beba Gaće, Ivana Prodan, Karmela Mateljak, Gita Srzić, Tončica Barišković-Franić, Ljubica Jukić, Paula Novak, Srđana Bušelić, Ivka Bušelić, konoba Veza, Hoteli Makarska, hoteli Osejava, Park i Biokovo.

 

MATERINA TORTA

Josip Srzić pobjednik literarnog natječaja

U sklopu natjecanja dodijeljena je nagrada za najbolji literarni rad pod nazivom ‘Materina torta’, a za koji je natječaj organizirala Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića u suradnji s Udrugom Ruke za bolju Makarsku i Odjelom za društvene djelatnosti. Prvo mjesto u natječaju pripalo je učeniku Josipu Srziću čija je mentorica bila profesorica Ankica Ravlić, drugo mjesto osvojio je Karlo Turina kojeg je podržavala mentorica Dražana Filipović, a treće mjesto osvojila je učenica Lea Čepo kojoj je mentor bio profesor Ivan Ivanda.

Komentari

komentari