Šarić i Šabić potencijalni zakupci Doma na Vošcu 10-GODIŠNJI NAJAM

Šarić i Šabić potencijalni zakupci Doma na Vošcu 10-GODIŠNJI NAJAM

3161
0
PODJELI

Piše Dijana Turić

Planinarski dom na Vošcu uskoro će dobiti zakupca kojem će se prostor dati u najam na 10 godina temeljem javnog natječaja koji je objavljen u prosincu prošle godine. Naime, Komisija za otvaranje ponuda i Upravni odbor HPD Biokovo zaprimili su dvije ponude za zakup koje udovoljavaju uvjetima i to od Joska Šariće Škare i Matka Šabića, dok je Tonči Štulić dostavio pismo namjere. Dvije ponude ovog bi tjedna trebao razmotriti Upravni odbor čiji će članovi i donijeti konačnu odluku o zakupu. Kako nam je kazao predsjednik HPD Biokovo Antiša Srzić, ukoliko potencijalni zakupac ne potpiše ugovor, natječaj će se ponovno raspisati.

Šarić ponudio 30% više

–Prednost pri zakupu za sada ima Šarić koji je ponudio 30% veći iznos od mjesečne zakupnine od 4 tisuća kuna. Ukoliko on ne potpiše ugovor, onda se razmatra Šabićeva ponuda. Odluku o davanju na zakup planinarskog doma Upravni odbor donio je jer se HPD Biokovo ne bavi ugostiteljstvom, već planinarenjem, a i unutrašnjost doma je potrebno potpuno urediti za što nemamo novca tako da nam je davanje u najam jedina i najbolja opcija, kazao je Srzić dodavši da će zakupac prvo morati u Dom uvesti struju i vodu i namještajem kompletno urediti prizemlje i kat, odnosno polivalentnu dvoranu, dva sanitarna čvora, kuhinju, recepciju, pet soba, 4 wc-a te dvije kupaonice. Dom može primiti oko 40 osoba, a ima i prateće objekte.

‘Biokovo 365′

- Kandidati koji su se prijavili na natječaj za zakup Doma morali su nam dostaviti troškovnik ulaganja i plan rada pod nazivom ‘Biokovo u 365 dana’. Zakupac preuzima obvezu da Dom drži otvorenim svakog dana tijekom cijelog ljeta počevši od 1. travnja, a zimi vikendima. Bit svega je da Dom bude dostupan svim planinarima i to po povoljnim cijenama smještaja i hrane te naravno turistima za koje na Biokovu sada nema nijednog otvorenog objekta. U Domu će biti zalogajnica s ponudom standardnih jela kao što su fažol i gulaš te jela po narudžbi. Za vrijeme održavanja planinarskih susreta kao što je Uspon na Biokovo, planinari će i dalje kao i svake godine imati besplatan fažol koji će nam pripremiti u Domu, kazao je Srzić dodavši da je Dom sa pratećim objektima uređen samo izvana, a unutrašnjost je izolirana. Inače, Planinarski dom Vošac HPD Biokovo u vlasništvo je dobilo 2013. godine i to nakon 16 godina pravne bitke. Dom na Vošcu od 95 kvadrata, izgrađen je 1934. godine i kada je vraćen u vlasništvu HPD Biokovo, bio je u derutnom stanju jer se nije koristio 20 godina pa su ga članovi Društva renovirali izvana.

 Josko Šarić i Matko Šabić, kandidatI za zakup

Planinarima zakonski popust od 50% na smještaj

Potencijalne zakupce Doma na Vošcu Joska Šarića Škaru i Matka Šabića upitali smo kakvi su im planovi vezani za rad planinarskog doma. Kako su nam kazali, za sada ne mogu iznositi detalje svog programa rada Doma jer se prvo moraju sastati s Upravnim odborom nakon čega bi uslijedilo potpisivanje ugovora o 10-godišnjem zakupu. Oba kandidata istaknula su da će u uređenje Doma morati uložiti veću svotu novca, a Dom će poslovati prema Pravilniku Hrvatskog planinarskog saveza što znači da planinari iz Hrvatske, BiH i Slovenije imaju 50% popusta na usluge smještaja. -Ako budem zakupac Doma na Vošcu, planirao sam ga potpuno rekonstruirati i urediti po Zakonu tako da bi objekt imao kategorizaciju od 4+1 zvjezdice. Obzirom da je potrebno provesti i vodu i struju i kompletno opremiti unutrašnjost, sve je to nemoguće napraviti do ove sezone jer je riječ o velikoj investiciji, a potrebno je dobiti i dodatne dozvole za uređenje tako da bi s radom mogao započeti 2019. godine. Mogu garantirati da će Dom biti na ponos Biokovu, Makarskoj i cijeloj Hrvatskoj jer ga planiram kvalitetno urediti i opremiti za uvjete cjelogodišnjeg rada. Zakup Doma bi mi bio više izazov jer se već godinama bavim građevinom, a i bit će dio ponude nakon izgradnje žičare jer nigdje na svijetu kao u Makarskoj neće biti mogućnosti da se od mora do planine dođe za pet minuta, kazao je Šarić. Slične planove ima i Šabić koji kaže da bi Dom prvenstveno zakupio jer sada na Biokovu nigdje nema objekta u kojem se planinarima i turistima nudi smještaj i prehrana.

 

Komentari

komentari