SDP-ovci bojkotirali polaganje vijenaca BEZ OPORBE

SDP-ovci bojkotirali polaganje vijenaca BEZ OPORBE

1124
0
PODJELI

Piše Dijana Turić

Ovogodišnja proslava Dana grada prvi put je prošla bez SDP-a i koalicijskih partnera HNS-a i HSU-a čiji su predstavnici nazočili samo na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, ali nisu sudjelovali u polaganju vijenaca na Središnjem križu Gradskog groblja, Spomeniku hrvatskom branitelju, spomeniku dr. Franji Tuđmanu pa čak ni na Spomeniku palim borcima NOB-a. Naime, SDP-ovci su bojkotirali program polaganja vijenaca što je epilog posljednje sjednice Gradskog vijeća na kojoj je izmjenom Pravilnika o protokolu izglasano kako se vijenci na Dan grada neće više polagati na Spomeniku revolucije, već na Tuđmanovom spomeniku. Tako su vijence uz delegaciju Grada Makarske i Vukovara, položili predstavnici HDZ-a i Udruge 156. brigade HV-a te Počasno-zaštitna bojna i zapovjednik obalne straže HRM-a komodor Ivo Raffanelli.

Poziv gradonačelnika za Glavicu

Vladajući su sa ostalim delegacijama vijenac na Spomeniku revolucije položili nakon obilaska spomenika dr. Franji Tuđmanu i to po pozivu gradonačelnika Jure Brkana koji je na Glavici naglasio da se odaje počast svim poginulima u obrani Domovine. Razloge za nepoštivanje protokola polaganja vijenaca dobili smo od predsjednika SDP-a Tonćija Bilića i predsjednice Foruma žena SDP-a Jagode Martić koji su nam ispričali dvije suprotne priče. Naime, kako je kazao Bilić, SDP-ovci na polaganje vijenaca za Dan grada nisu mogli doći zbog poslovnih obveza, dok nam je Martić kazala da je doista bila riječ o bojkotu zbog usvojenih izmjena Pravilnika o protokolu. Kako kaže Bilić, SDP nije znao da će Grad položiti vijence i na Spomeniku palim u NOB-u jer ovakav čin nije bio predviđen protokolom. U službenom pozivu za obilježavanje Dana grada nije bilo navedeno da će se vijenci polagati na Glavici jer je protokol sastavljen 20 dana prije nego li je na posljednjoj sjednici usvojena odluka o izmjeni Pravilnika o protokolu. – Predstavnici Grada zaobišli su polaganje vijenaca na Spomeniku na Glavici na Dan oslobođenja što je navedeno u Pravilniku i to se nije mijenjalo. Delegacija SDP-a izostavila je polaganje vijenaca na Dan grada na svim spomenicima jer smo bili spriječeni poslom, a za iznenadnu odluku Grada o odavanju počasti na Glavici nemam komentara. Možda su se vladajući ovim činom htjeli iskupiti za nepravdu koja je nanesena usvojenim izmjenama Pravilnika, a odluka o izostavljanju polaganja vijenaca na Dan grada na Spomeniku NOB-u ponovna je podjela na vaše i naše, kazao je Bilić.

Martić: Ovo je naš protest

S druge strane Jagoda Martić nije okolišala pri navođenju razloga za neodazivanje polaganju vijenaca i odmah je kazala da je delacija SDP-a ovaj čin na Dan grada izbjegla zbog nedavno usvojenih izmjena Pravilnika o protokolu te je kazala da su se odavanju počasti odazvali neki od članova stranke i vijećnici SDP-a. -Jednostavno smo se odlučili na protest zbog usvojene odluke da se na Dan grada vijenci umjesto na Spomeniku na Glavici, polažu na Tuđmanovom spomeniku. Osim toga, vladajući su znali da će izmjene Pravilnika o protokolu biti usvojene na Vijeću jer su 20 dana prije sastavili službene pozive u kojima nije navedeno polaganje vijenaca na Glavici, a izmjene na snagu stupaju osam dana od njihove objave u Glasniku Grada tako da je prijašnji Pravilnik još bio važeći i na Dan oslobođenja i Dan grada, kazala je Martić koja je za nenajavljeni čin polaganja vijenaca na Spomeniku NOB-u kazala da su u Gradu shvatili kako će kršiti Pravilnik, ili su prihvatili činjenicu da ne smiju ignorirati Makarane poginule u NOB-u, a čija su imena uklesana na Spomenik na Glavici.

 Milan Grbavac, vijećnik HSU-a

Očito je proradila savjest”

Polaganju vijenaca na Dan Grada nisu su se odazvali ni koalicijski partneri SDP-a pa tako ni vijećnik HSU-a Milan Grbavac. Kako nam je kazao Grbavac, u njegovom slučaju nije bila riječ o bojkotu, već u programu nije sudjelovao zbog lošeg vremena. – Uvijek sudjelujem u polaganju vijenaca na sve državne praznike i blagdane, ali na Dan grada me spriječila bura s kišom i da sam otišao, sumnjam da bih izdržao zbog zdravstvenih problema sa srcem. Gradska vlast je u zadnji trenutak odlučila položiti vijence na Spomenik NOB-u jer im je očito proradila savjest nakon što su izmjenama Pravilnika o protokolu Spomenik na Glavici izbacili iz obilježavanja Dana grada, kazao je Grbavac.

Komentari

komentari