Sindikat umirovljenika Vrgorac proslavio 20. rođendan OBLJETNICE

Sindikat umirovljenika Vrgorac proslavio 20. rođendan OBLJETNICE

2313
0
PODJELI

Piše i snimio Branko Radonić

Jedna od najaktivnijih vrgorskih udruga – ona podružnice Sindikata umirovljenika Hrvatske, prošle subote je svečano obilježila dvadeset godina kontinuiranog rada u Tinovom gradu. Na prigodnom domjenku u hotelu Prvan okupilo se tridesetak članova SUH-a Vrgorac predvođenih predsjednikom Mirom Jovićem. Njima u goste stigli su gradonačelnik Ante Pranić, direktorica Turistička zajednice Željka Opačak, zatim izaslanik predsjednice SUH-a i predsjednik splitsko-dalmatinskog SUH-a Ivan Bakica Đildo te izaslanici lokalnih organizacija: Tonći Barada (Trogir), Matilda Frankić (Žrnovnica) i Danica Tomić (Split).

Dodijeljena priznanja

Ovom prigodom dodijeljena su i prigodna priznanja. Povelju je dobio Grad Vrgorac, zahvalnicu gradonačelnik Pranić, a spomenice članovi organizacije Petar Grbavac, Janja Tančica, Anka Vujčić, Emilija Andrijanić, Zora Marinović, Slavka Mihaljević, Rujko Jokić i Miro Jović. Obraćajući se prisutnima, predsjednik SUH-a Vrgorac Miro Jović podsjetio je da je organizacija osnovana 3. prosinca 1997. godine i da je na osnivačkoj skupštini bilo 65 umirovljenika. Inicijativni odbor činili su Anka Vujčić, Slavko Andrijanić, Petar Grbavac i Joze Vukmir. Prvu vijest o njima objavila je preko etera Radio Biokova upravo Željka Opačak kao tadašnja voditeljica. Udruga prvih godinu i pol dana nije imala svoje prostorije, ali danas se može pohvaliti čajnom kuhinjom, radionicom za izradu suvenira vrgorskog kraja i salom za sastanke i druženje. Opremljeni su i računalom i internetom, a sve to mogu zahvaliti brojnim privatnim donatorima i Gradu Vrgorcu koji ih je pomagao cijelo vrijeme. Od svojih skromnih članarina i donacija pomažu svoje teško bolesne članove, organiziraju mjerenje krvnog tlaka i šećera kao i ispitivanje sluha. Devet godina za redom sudjelovali su na Sportskim susretima SUH-a, a dvaput su bili i domaćini toga događaja. Jednom godišnje organiziraju desetodnevni boravak svojih članova u toplicama, a tijekom svojih izleta obišli su Hrvatsku uzduž i poprijeko, kao i dijelove BiH. – Ali od svega najdraža su mi ova naša druženja uz lipe dalmatinske pisme, zabave i ugodne razgovore. Međusobno se ne trebamo previše kritizirati niti hvalisati zbog nečega što je učinjeno dobro ili možda lošije, jer svi smo mi ovdje pristupili dobrovoljno i sudjelujemo u aktivnostima koje znamo i koje želimo raditi. Mi smo tu da pomognemo jedni drugima i budemo dionici naše zajednice, rekao je Jović.

 Mala, ali složna ekipa

Bivša predsjednica i blagajnica SUH-a Vrgorac Anka Vujčić podsjetila je okupljene da su članovi organizacije dosad obišli više od 60 hrvatskih gradova i sudjelovali na sportskim susretima SUH-a. Na njihovu inicijativu Grad Vrgorac je cijelo desetljeće isplaćivao božićnicu umirovljenicima, pomagao urediti njihove prostorije i sufinancirati prijevoz u toplice. Istovremeno, članovi SUH-a su sudjelovali na brojnim društvenim događajima poput Biklijade, božićnih sajmova i drugih, o čemu su redovito izvještavali vrgorski i dalmatinski mediji. – Uvijek smo bili mala, ali složna ekipa koja je kvalitetno odradila sve zadane aktivnosti. Uvjerena sam da ćemo to činiti u i narednom razdoblju pa koristim priliku pozvati i ostale umirovljenike na području vrgorskog kraja da nam se pridruže jer ćemo zajedno biti jači, rekla je Vujčić. Izaslanik predsjednice SUH-a Ivan Bakica Đildo čestitao je dvadeseti rođendan SUH-a Vrgorac i naglasio da se radi o jednom od tri najaktivnije organizacije u županiji. Podsjetio je da su sudjelovali na nebrojenim aktivnostima i poželio članovima puno zdravlja i novih projekata u budućnosti. U sličnom tonu govorili su i ostali gosti.

 

Komentari

komentari