Stručnjaci tvrde: Palme će se oporaviti za godinu dana PRIRODNA KATASTROFA

Stručnjaci tvrde: Palme će se oporaviti za godinu dana PRIRODNA KATASTROFA

5765
0
PODJELI

Piše Dijana Turić

Grane palmi na gotovo cijeloj Rivijeri u posljednjih mjesec dana potpuno su požutjele i osušile se pa se odnedavno krenulo u njihovu rezidbu što je bio slučaj u Baškoj Vodi. U Makarskoj se još nije krenulo s podrezivanjem osušenih grana, ali su zato prošlog tjedna u kasnim večernjim satima djelatnici splitske tvrtke Parkovi i nasadi oko 100 palmi na rivi i diljem grada preventivno tretirali sredstvima protiv invazivnog štetnika, crvene palmine pipe koji na najagresivniji način napada palme i širi se velikom brzinom poput infekcije što je bio slučaj diljem Dalmacije. Srećom, makarske palme nije zahvatila pipa, već su se osušile zbog ekstremne hladnoće koja je Rivijeru poharala u siječnju. Kako doznajemo iz Pogona za obavljanje komunalnih djelatnosti, grane palmi su požutjele od hladnoće jer nisu navikle na jako niske temperature koje su se tijekom siječnja spuštale i do 10 stupnjeva ispod nule. Nijedna palma u našem gradu za sada se neće uklanjati, već će se čekati njihov oporavak i rast mladih grana. Ovo je ujedno i savjet stručnjaka što nam je potvrdila pomoćnica direktora splitske tvrtke i inženjerka agronomije Lada Ramljak koja je sa kolegama početkom veljače izvršila pregled oko 100 stabala murvi, kostela i palmi na rivi. 

Tretiranje protiv pipe idealno za sadašnje stanje palmi

 Kako je kazala Lada Ramljak, ista situacija je i s palmama u Splitu koje su požutjele i počele se sušiti od leda. -Iznimno niske temperature ove godine su duže trajale za razliku od prošlih zima, naglo je zahladilo, a vegetacija je bila dobra i palme su tada još bile zelene i sve je to utjecalo na njihovo sadašnje stanje. Posebno su stradale palme koje su bile izložene vjetru i prodoru hladnog zraka, ali sve će se one oporaviti za godinu dana i nikako ih se sada ne smije uklanjati. Za prvu godinu oporavka grane će biti malo manje dužine, ali već za dvije godine će granje biti gušće ukoliko i dogodine ne bude leda. Sada su palme slabe i morale su se tretirati protiv pipe jer da ih je kojim slučajem zahvatila, cijelo stablo bi propalo zbog najezde stotine ličinki, kazala je Lada Ramljak koja dodaje da crvena palmina pipa kao invazivni nametnik nema prirodnog neprijatelja zbog čega se mora djelovati preventivno na način kako se radilo u Makarskoj.

 U Baškoj Vodi palme se oporavljaju, u Brelima od leda stradali borovi

I palme u Baškoj Vodi nastradale su od hladnoće, a prošlog tjedna su suhe grane počeli obrezivati djelatnici tvrtke Pinus Point koje je Općina angažirala za održavanje hortikulture. Kako kaže baškovoški načelnik Josko Roščić, palme su se čak i počele oporavljati i ‘puštati’ mlade izdanke, a samo je jedna u kritičnom stanju jer se cijela osušila pa će najvjerojatnije morati biti uklonjena. I u Tučepima su se grane palmi osušile od hladnoće, a kako nam je kazao načelnik Ante Čobrnić, Općina će u suradnji s tvrtkom Murtela koja održava hortikulturu, najvjerojatnije započeti tretman protiv crvene palmine pipe. Prema riječima diplomirane inženjerke agronomije i više stručne savjetnice Savjetodavne službe Makarska Lee Puharić-Visković, palme će se obnoviti za što će biti potrebno duže vremena, i sada je najvažnije da izraste prvi niz listova kako bi se mogli početi uklanjati suhi. Za razliku od ostalih mjesta Rivijere, u Brelima su od hladnoće i bure najviše stradali borovi čije su granje požutjele i osušile se, dok je situacija s palmama drugačija. -Palme kojih u Brelima ima svega 15-ak, donekle su ostale uščuvane i stanje nije toliko alarmantno, ali ukoliko se neka od njih potpuno osuši, morat ćemo je ukloniti i posaditi novu za što ćemo se konzultirati s Robertom Medićem čija tvrtka održava sve zelene površine, kazao je načelnik Stipe Ursić.

 

IVAN ŠIMIĆ, INŽENJER ŠUMARSTVA

Suhe grane bi trebalo više podrezati”

Inženjer šumarstva Ivan Šimić kazao nam je da će se palme koje su nastradale uslijed hladnoće, same obnoviti i nikako ih se ne smije uklanjati. -Palme su jednostavno propale od leda jer inače mogu otrpjeti dan ili dva ekstremno niskih temperatura, ali je ove godine takav period potrajao dugo. Palme će se same obnoviti novim listovima,a sada bi suhe grane trebalo više podrezati kako bi listovi bolje ‘izbili’ i pohvalno je što su tretirane protiv pipe, kazao je Šimić.

Komentari

komentari