Tramuntana drugu godinu zaredom ukupni pobjednik, publika opet odabrala klapu Kaše KLAPSKA...

Tramuntana drugu godinu zaredom ukupni pobjednik, publika opet odabrala klapu Kaše KLAPSKA SCENA

1686
0
PODJELI

Piše Damir Visković

Klapa Tramuntana ne zna za poraz u Makarskoj. Nakon što su lani slavili u svom debitantskom nastupu na Festivalu klapa uz mandoline i gitare, i ove godine kući u Kraljevicu nose nagradu za prvo mjesto pobijedivši drugoplasirane dubrovačke Kaše za samo jedan bod. Tako je od maksimalnih 100 bodova, Tramuntana dobila 96, a Kaše 95 bodova te je i jednima i drugima pripala i zlatna plaketa za osvojenih preko 90 bodova. Srebrnu plaketu (od 80 do 89 bodova) od strane žirija u već poznatom sastavu Duško Tambača (predsjednik), Rozarija Samodol, Ivana Kenk Kalebić, Smiljan Radić i Vladan Vuletin osvojilo je pet klapa i to Sol, Kumpanji, Trogirski kanti, Subrenum i Bonaca, dok brončanu plaketu nije uspjela osvojiti niti jedna klapa iako je i ostalih pet klapa imalo solidne i korektne nastupe.

Pljesak Trogirskim kantima

Više od 500 ljubitelja klapske pisme uživalo je u nastupu 12 klapa, a svaka je izvela po dvije pjesme. Inače festival koji se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i Splitsko Dalmatinske županije, otvorio je u ime organizatora Grada Makarske i Turističke zajednice gradonačelnik Jure Brkan. A onda su pod voditeljskom palicom Lejdi Oreb krenule klape te kao prvi uvijek kvalitetni Kamen iz Splita, a onda i malobrojni ali također dobri Histri iz Funtane. Veliki pljesak publike dobili su debitanti Trogirski kanti, a boje domaćina branila je Marineta koja se, iako sa samo četiri člana, pokazala u dosta dobrom svjetlu sa posebno dojmljivom skladbom Kad se odmota stara tunja. Sa hitom Manta me jubav i Finili su Mare bali, klapa Sol iz Paga je također pobrala simpatije makarske publike. Slijedile su zatim najmnogobrojnije Hrvace, pa standardno dobri Subrenum iz Župe Dubrovačke te Čiovo.

Srdela u intermezzu

Za kraj su ostale četiri najbolje klape i to redom ljubimci publike – izvrsne dubrovačke Kaše, Kumpanji iz Blata na Korčuli, pobjednik Tramuntana te kao zadnja šibenska Bonaca. Dok su se prebrojavali glasovi, publiku je pjesmom i sjećanjima na svoju povijest, a povodom 50. rođendana zabavljala klapa Srdela na čelu sa Nikšom Gilićem koji je jedan od utemeljitelja ovog Festivala. I na kraju sve pohvale idu direktoru festivala Vedranu Bubli na trudu da Makaranima i njihovim gostima pruži još jednu predivnu klapsku večer u vremenima kada se u našim ugostiteljskim objektima sve više čuju neka, nama čudna glazba.

SAŠA DEPEDER, VODITELJ KLAPE TRAMUNTANA
Nismo očekivali još jednu pobjedu”

-Ljubav između klape Tramuntana i Makarske se nastavlja. Nakon lanjske pobjede, došli smo na ovogodišnji festival neopterećeni rezultatom, a još jednu pobjedu zaista nismo očekivali. Ali izgleda da nam je sreću donio naš gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić koji je bio u publici, a koji je došao na Festival iz Stobreča. Na ovogodišnjem Festivalu je bila zaista jaka konkurencija, jer je tu ipak nekoliko vrhunskih klapa. Veselimo se ponovnom dolasku u Makarsku, kazao je Depeder.

VICKO DRAGOJEVIĆ KLAPA KAŠE, REPORTER HTV-A IZ DUBROVNIKA
Sretni smo zbog nagrade publike”

-Zaista nam je drago doći na makarski Festival i sretni smo zbog nagrade publike koja nas cijeni. Uvijek se posebno pripremamo za Makarsku i nastojimo izvesti skladbe koje su na neki način premijerne, kao što su to ove godine bile Srce oriđinala koja je rađena za TV seriju o dubrovačkim oriđinalima i Bilo je jugo. Inače je dobra stvar što postoji ovakav festival, gdje klape koje ozbiljno rade sa instrumentima mogu pokazati svoju kvalitetu.                

VEDRAN BUBLE, DIREKTOR FESTIVALA
Žiri nije imao lagan zadatak”

Idejni začetnik i direktor Festivala Vedran Buble zadovoljan je kvalitetom ovogodišnjeg izdanja kao i reakcijama publike. – Večer je bila izuzetno uspješna, klape su bile raspoložene i ujednačene kvalitete, tako da žiri zaista nije imao lagan zadatak. Zadovoljni su bili i izvođači i publika koja je odlično reagirala, kaže Buble. Inače, i ove godine je prvo mjesto po glasovima publike osvojila klapa Kaše koja je dobila 153 glasa. – Nije iznenađenje da je klapa Kaše ponovno osvojila najviše glasova, jer oni su miljenici makarske publike, a ugodno su iznenađenje bili i Trogirski kanti koji su prvi put nastupili na festivalu. Sve u svemu mogu reći da je ovo bila večer za pamćenje, kazao je Buble dodavši kako se tradicija održavanja Festivala klapa uz mandoline i gitare nastavlja i sljedeće godine.

Komentari

komentari