Trgovci: Sezona nikad lošija, turisti kupuju po jednu šljivu i...

Trgovci: Sezona nikad lošija, turisti kupuju po jednu šljivu i breskvu” ĐIR PO TRŽNICAMA

3991
0
PODJELI

Piše Dijana Turić

Cijene voća i povrća u Dalmaciji uvijek su glavna ljetna tema jer iste vrtoglavo ‘skaču’ za vrijeme sezone. Kako bismo provjerili prodaje li se voće i povrće uistinu ‘po zlato’, prošlog tjedna smo napravili đir po tržnicama i štandovima za prodaju u Makarskoj, Baškoj Vodi, Promajni i Tučepima. Svi trgovci tvrde da se cijene voća i povrća nisu povećavale od lani te da su ih čak morali i snižavati zbog slabe prodaje što je slučaj u Baškoj Vodi i Promajni. Kako kažu, turisti voće i povrće više i ne kupuju po kilogramu, već na komade. S druge strane, kupci su podijeljenih mišljenja pa su nam se neki požalili da su cijene previsoke, dok su drugi kazali da čak i ne gledaju cijene dok su na ljetovanju.

 Za kilo limuna i grožđa 30 kuna

 Međutim, i sami smo se pomalo iznenadili, primjerice, cijenama limuna čiji kilogram košta 30 kuna jednako kao i kilogram grožđa, dok je kilo bijelog luka 40 kuna kao i trešnji. Na svim tržnicama cijene su uglavnom iste pa se za kilo breskvi i nektarina treba izdvojiti od 15 do 30 kuna, za lubenicu od 7 do 10 kuna, kilo šljiva i jabuka je od 10 do 15 kuna, a rajčica košta od 10 do 12 kuna. Prema riječima prodavačice s baškovoške tržnice Janje Likić, cijene se od lani nisu povećavale, ali je zabrinjavajuće da je tržnica sredinom srpnja gotovo pa prazna. -Onaj tko će kupiti, kupi kilo ili dva voća i povrća i ne cjenka se i tu je uglavnom riječ o domaćim ljudima. Najbolji su nam kupci Bosanci i Rusi kojih je ove godine jako malo, dok Česi, Poljaci i Nijemci većinom kupuju na komade i to po jednu šljivu, breskvu, pomidor i krastavac. Toga je uvijek bilo, ali sveukupno situacija nije nikako dobra, kazala je Janja Likić.

 Zbog loše prodaje snižene cijene breskvi i nektarina

 Na slabu prodaju nam se požalila i trgovkinja Neda Dropulić čije je voće iz vrgoračkog polja. Kako kaže, prodaja je jako loša za razliku od prošlogodišnjeg srpnja. – Ovog ljeta sam čak i spustila cijene breskve i nektarine jer je malo kupaca. Gosti kupe komad ili dva, a Baškovođani po kilo i više. Ne znam je li problem što gosti još nisu stigli ili ljudi nemaju novca pa ne kupuju voće i povrće, kazala nam je Neda Dropulić. Promajna ima dva štanda za prodaju voća i povrća, a koja se na šetnici uz plažu nalaze jedan preko puta drugog. Prema riječima vlasnice štanda Andree Ivandić, cijene voća također su snižene ove godine jer je sezona katastrofalna, a gostiju nema ni u apartmanima.

 Kupuju po trgovinama i marketima

 Da kupaca u Promajni uistinu nema mogli smo se i sami uvjeriti jer smo prvog dočekali nakon 15 minuta provedenih pored štanda. – Turisti kupuju po jedan komad voća i povrća pa tako Česi i Poljaci kupe po jednu mrkvu i krumpir, a gosti iz BiH kupuju po kilogram ili dva. Domaći uopće ne kupuju na našim štandovima već po većim trgovinama ili marketima. Ovdje svi nešto razgledavaju kao da su u butigu i prije bih ja kupila cipele, nego oni kilo pomidora, kazala nam je Andrea Ivandić koja nadodaje da ni njoj nije jasno zašto je primjerice cijena kile limuna ljeti 30 kuna, dok je zimi 10 kuna. Prodaja voća i povrća ovog ljeta je slabija i u Tučepima što nam je potvrdila prodavačica Liljana Vujčić koja također kaže da se cijene od lani nisu mijenjale. – Gostiju je manje, a imamo slučajeva da nam dođe njih 15 i kupi doslovno jednu šljivu ili breskvu. Poljaci i Česi kupuju po komadima,a domaći i ako išta kupe, uzmu bar kilo voća ili povrća, kazala je Vujčić.

MUK NA PIJACI

Makarski trgovci žale se na loše uvjete rada

Trgovci na makarskoj tržnici nisu bili baš razgovorljivi, nisu se htjeli niti predstaviti, a kamoli slikati. Kazali su da su od cijena voća i povrća puno važniji neadekvatni uvjeti u kojima rade jer im stare tende prokišnjavaju, voda iz zahoda prelijeva se do njihovih štandova, a nemaju ni parkinga za svoja vozila pa tako ni za kupce kao što na tržnici nema nijedne kante za otpatke. Od trgovaca smo jedva uspjeli doznati da su cijene voća i povrća iste kao lani, a prodaja slaba. U sklopu patrole po tržnicama, svratili smo na štand za prodaju voća i povrća koji se nalazi pored benzinske crpke INA-e na Zelenki. Kako su nam kazali braća Stanko i Ratko Radonić iz Koteza, prodaja je krenula prošlog tjedna, a do tada je bila također slaba. Na štandu Radonića cijene ne odskaču od tržnica pa su čak i nešto niže. Tako se kilo jabuka može kupiti za 10 kuna, breskve su 15 kuna, lubenica 6, rajčica 10, a kilo šljiva i nektarina košta po 15 kuna.

08-13 rivijera 3-5_kronika

 

Komentari

komentari