Tri smrtna slučaja u tučepskom Butterflyu, vlasnik tvrdi sve je nesretan slučaj...

Tri smrtna slučaja u tučepskom Butterflyu, vlasnik tvrdi sve je nesretan slučaj ZAKAZAO SUSTAV

4364
0
PODJELI

Piše Dijana Turić

Prije dva tjedna je tijekom liječenja u barokomori Zavoda za pomorsku medicinu u Splitu poslije ronjenja na području Vruje preminuo 48-godišnji njemački ronilac. Nijemcu je pozlilo nakon ronjenja u organizaciji tučepskog ronilačkog centra Butterfly u vlasništvu Sebastiana Theiliga. Uz njemačkog ronioca, smrtni slučaj se prije dvije godine dogodio u uvali Klokun, a prije toga je u uvali Vruja kod Brela smrtno stradala gošća iz Njemačke. Zanimljivo je da su sve tri preminule osobe bili profesionalni ronioci. Kako nam je kazao Theilig, nedavno preminuli Nijemac je bio instruktor ronjenja. Čim je izašao iz mora požalio da se ne osjeća dobro, međutim na ulazak u barokomoru čekao je par sati što je bilo kobno. Njemica koja je preminula nakon ronjenja u breljanskoj Vruji imala je također veliko iskustvo u ronjenju, a na kraju se, kako tvrdi, pokazalo da je preminula uslijed ugruška u plućima što je dokazano nakon obdukcije. I treći preminuli ronilac bio je profesionalac koji je preminuo od infarkta prilikom ronjenja.

Theilig: Riječ je o nesretnim slučajevima”

Kako su nam kazali Theilig i Josip Šimara iz Butterflya, svi klijenti neovisno o tome jesu li profesionalni ronioci ili amateri, na ronjenje idu s voditeljima koji imaju sve potrebne licence koje se mogu položiti u bilo kojem svjetskom ronilačkom centru, dok se stručni ispit polaže u splitskom Učilištu. – U sva tri slučaja bio je riječ o nesretnim slučajevima što su nam kazali i djelatnici Lučke kapetanije. Mi smo profesionalci, imamo sve potrebne dozvole i licence, kazao je Theilig koji napominje da ronilački centar Butterfly svake godine obilaze radna inspekcija, inspekcija pregleda brodova, porezna i ostale, dok ronilačke boce pregledava više inspektora. Obzirom na činjenicu da je slučaj nesretno preminulog njemačkog ronioca već treći u nizu koji se dogodio u tučepskom ronilačkom centru, ispitali smo tko je nadležan za provjeru sigurnosnih uvjeta rada ronilačkih centara i tko im zapravo izdaje dozvolu za rad. Odgovor koji smo dobili iz Hrvatskog ronilačkog saveza potpuno je poražavajući jer sigurnosni rad ronilačkih centara ne kontrolira nijedna nadležna institucija budući da su isti registrirani kao obrti ili tvrtke. Osim toga, još je gore što korisnici ronilačkih usluga prije ronjenja uopće ne trebaju obaviti liječnički pregled jer im to ne nalaže nikakav Zakon. Dozvolu za rad centri dobivaju samo prilikom otvaranja obrta ili tvrtke što je propisano Zakonom o trgovačkim društvima i tada se ispituju tehnički uvjeti i svi atesti po posebnim propisima. Ukoliko su ronilački centri registrirani kao tvrtke, dozvolu im izdaje Zajednica ronjenja u gospodarstvu koja djeluje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Naime, kako nam je pojasnio predsjednik Hrvatskog ronilačkog saveza Kamilo Čuljak, u nadležnosti Saveza su samo ronilački klubovi kao neprofitne organizacije, ali ne i centri koji ronjenjem ostvaruju profit. Ronilački centri kao tvrtke koje se bave pružanjem usluga u ronjenju mogu biti pridruženi članovi Saveza, a koji se neobavezno učlanjuju isključivo zbog poslovnog interesa.

Pravilnikom nije predviđena inspekcija

- Prema logici stvari, ronilačke centre u kojima je zabilježen smrtni slučaj trebala bi odmah obići inspekcija. Međutim, naš je sustav napola uređen i kao takav gore funkcionira nego da je uređen jer čak i neuređeni sustavi imaju neke norme prema kojima funkcioniraju. Kada su u pitanju ronilački centri, onda je to isto kao i bilo koji drugi gospodarski subjekt, obrt ili tvrtka, jer rade prema propisima koji važe za sve gospodarstvenike, a među kojima je izdavanje fiskalnih računa, a kontroliraju ih turistička, porezna i ostale inspekcije kao i svaku firmu. Na moru ih kontrolira Lučka kapetanija koja provjerava imaju li ronilačku bovu ili eventualno jesu li popunili dnevnik ronjenja i tu se priča završava i sva druga odgovornost je na ronilačkim centrima, kazao nam je Čuljak dodavši da se ronilački centri moraju pridržavati normi propisanih Pravilnikom o uvjetima za obavljanje podvodnih aktivnosti, a kojim nije predviđena nikakva inspekcija. – Glavni krivac za ovakvo stanje je Ministarstvo pomorstva koje godinama koči donošenje bilo kakvih pobližih propisa u smislu da se priča vezana za ronjenje pobliže uredi i da se poveća razina sigurnosti, kazao je Čuljak dodavši da bi ljudi koji spadaju u rizične skupine prije ronjenja trebali obaviti liječnički pregled, međutim onaj koji pruža ronilačke usluge nije obavezan tražiti liječnički pregled svojih klijenata ako se oni prije ronjenja osjećaju dobro.  

REGISTRACIJA I DOZVOLA
Tučepski centar nije u bazi tvrtki HGK-a

Vlasnik ronilačkog centra Butterfly Sebastian Theilig kazao nam je da je centar registrirao kao tvrtku. -Butterfly je prije 10 godina registriran na Trgovačkom sudu u Splitu kao d.o.o. koje se nalazi u registru Hrvatske gospodarske komore, kazao je Theilig. Međutim, iz Zajednice ronjenja u HGK-a koja izdaje dozvole za rad ronilačkih centara ukoliko su registrirani kao tvrtke, doznali smo da ime tučepske tvrtke nije pronađeno u registru. Prema riječima stručne suradnice Sektora za turizam HGK-a Saše Zrnić, nije poznato ima li tučepski ronilački centar Butterfly dozvolu HGK-a. – Nažalost, nemamo uvida ima li ronilački centar Butterfly dozvolu za rad izdanu od strane HGK-a jer pretragom ime nije pronađeno u bazi tvrtki tako da je moguće da navedeni centar nije članica HGK nego obrt, kazala nam je stručna suradnica HGK-a. Upit smo poslali i Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture čije smo službenike upitali je li Ministarstvo nadležno za kontrolu ronilačkih centara i njihov sigurnosni rad i koje sve uvjete treba ispunjavati ronilački centar da bi mogao raditi, međutim do zaključenja broja odgovor nismo dobili.

Komentari

komentari