Turistički djelatnici složni da je Valamar najbolji izbor PRIVATIZACIJA HOTELA MAKARSKA

Turistički djelatnici složni da je Valamar najbolji izbor PRIVATIZACIJA HOTELA MAKARSKA

7039
0
PODJELI

Piše Dijana Turić

Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) na sjednici održanoj prošlog četvrtka prihvatilo je zajedničku ponudu Valamar Riviere i AZ fonda za kupnju 55,48% ili 621.086 državnih dionica Hotela Makarska vrijednih 150 milijuna kuna. Valamar Riviera i AZ mirovinski fond ponudili su 172,6 milijuna kuna ili oko 22,6 milijuna kuna više od početno tražene cijene. Ove informacije potvrdila nam je savjetnica za odnose s javnošću CERP-a Tijana Hrvojević Matković. – Redovna sjednica Upravnog vijeća Centra za restrukturiranje i prodaju održana je 8. veljače i na njoj je Vijeće donijelo odluku o prihvatu obvezujuće ponude ponuditelja Valamar Riviera d.d. Poreč za kupnju 621.086 dionica društva Hoteli Makarska d.d. što čini 55,48% temeljnog kapitala u vlasništvu Republike Hrvatske, kazala nam je Tijana Hrvojević Matković. Prije nego li je donesena konačna odluka o prodaji državnih dionica makarske hotelske kuće Valamaru, CERP je upravljao sa 70,73% dionica Hotela Makarska, a nakon što je Valamar kupio 55,48%, sada mu pripada 15,25% dionica. MI Braća Pivac imaju udjel od 19,19%, mali dioničari vlasnici su 8,35% dionica, a Reiffeisenbank Austria d.d. Zagreb vlasnik je 1,73% dionica.

Braća Pivac ponudili 155 milijuna kuna

Uz Valamar je krajem prosinca prošle godine obvezujuću ponudu za kupnju 55,48% državnih dionica Hotela Makarska, CERP-u dostavila i Mesna industrije Braća Pivac Vrgorac koja je ponudila 155 milijuna kuna. Iz Odjela za odnose s javnošću Valamara Riviera još krajem prosinca prošle godine rečeno nam je da je tvrtka zaključila ugovor o suradnji s Allianz ZB d.o.o. društvom za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima iz Zagreba kojim je uspostavljen odnos zajedničkog djelovanja spram Hotela Makarska. -Privatizacijom Hotela Makarska, Valamar Riviera i AZ obvezni mirovinski fondovi imaju namjeru značajna sredstva uložiti u razvoj Makarske kao destinacije s ciljem podizanja kvalitete turizma prema gostima više platežne moći i otvaranja novih radnih mjesta u interesu svih dionika Društva i lokalne zajednice, kazali su nam iz Valamara. U sklopu obvezujuće ponude za kupnju državnih dionica, Valamar Riviera dostavila je CERP-u i Plan poslovanja, razvoja i ulaganja u društvo Hoteli Makarska d.d. koji predviđa značajan dugoročni ciklus investicija. Iz Odjela za odnose s javnošću Valamara čije smo službenike upitali da nam dostave plan poslovanja vezan za Hotele Makarska, u ponedjeljak (jučer) kazali su da do potpisivanja ugovora o kupnji državnih dionica ne mogu u javnost iznositi detalje iz programa. Sličan odgovor dobili smo i iz CERP-a čija nam je savjetnica za odnose s javnošću kazala da se za plan obratimo Valamaru. -Potvrđujemo kako je ponuditelj Valamar Riviera Poreč dostavio i okvirni Plan poslovanja, ulaganja i razvoja Hotela Makarska, ali pitanja o Planu su u domeni Društva ponuditelja, stoji u dopisu CERP-a. Inače, Valamar je 2017. godine ostvario investicije u vrijednosti od 906 milijuna kuna što ujedno čini i najveći godišnji investicijski ciklus u hrvatskom turizmu, a otvoreno je i više od 1000 novih radnih mjesta.

Lelas: Hoteli će dobiti dodatni zamah

Odlukom CERP-a o izboru ponude Valamara za kupnjom državnih dionica zadovoljan je direktor Hotela Makarska Joško Lelas. -Posebno sam zadovoljan zbog činjenice što je riječ o Valamaru Riviera kao jednoj od najboljih tvrtki u hotelsko-turističkom sektoru, a koja će zasigurno doprinijeti razvoju turizma u Makarskoj. Vrlo važno nam je i što je riječ o tvrtki koje se uvijek isticala kao iznimno korektna sa najpovoljnijim uvjetima za svoje djelatnike. U narednih mjesec dana Valamar i CERP izvršit će primopredaju dionica jer je sada potrebno potpisati ugovore nakon čega slijedi realizacija organizacijske strukture. S Valamarom kao ozbiljnom i korektnom tvrtkom Hoteli Makarska će dobiti dodatni zamah i u vidu značajnih ulaganja jer su im planovi usklađeni s našim dugogodišnjim planovima, kazao je Lelas. Komentar vezan za privatizaciju Hotela Makarska dobili smo i od direktorice TZ Makarska Hloverke Novak Srzić koja kaže da su Valamar Riviera najbolja vijest koja se mogla dogoditi za makarski turizam. – Riječ je o najjačoj hotelskoj kući u Hrvatskoj sa visokim i svjetskim standardima i vrlo je bitno što jako puno pažnje i brige pridaju svojim zaposlenicima pa je tako kod njih najmanja plaća 5 tisuća kuna. Uglavnom, od dana kada Valamar službeno preuzme državne dionice Hotela Makarska, više ništa neće biti isto jer imaju veliki potencijal za ulaganje kao i izvrsne planove za narednu sezonu vezane za ulaganja u Hotele Makarska tako da se i kao direktorica TZ Makarska i osobno kao Makarka silno veselim njihovom ulasku u makarski turizma koji će znatno napredovati, kazala je Hloverka Novak Srzić dodavši da je vrlo bitno što Valamar ima izvrsnu praksu suradnje sa lokalnom zajednicom.

Drago Nosić, član NO Hoteli Makarska

Nasušno nam je bilo potrebno dobiti ozbiljnog igrača”

-Izvrsno je što je Valamar grupacija kupila državne dionice Hotela Makarska jer nam s njima dolaze posve nove prilike u turizmu. Valamar Riviera je veliki igrač na turističkom tržištu što je dobro i za sve ostale makarske hotele jer će u hotele Meteor, Dalmaciju i Rivijeru dovesti goste veće platežne moći čime će ostalim hotelima u gradu biti konkurencija pa će se i oni potruditi i time poslovanje dovesti na stepenicu više. Čak nam je nasušno bilo potrebno dobiti ozbiljnog igrača koji će se kvalitetnije plasirati na tržištu i time i druge hotelijere vući naprijed pa će i oni moći podizati cijene. Valamar ima dobru politiku prema radnicima kojih u Hrvatskoj zapošljava više od 6 tisuća i u svakom slučaju će se stvari pomaknuti za stepenicu više. Makarskoj nedostaje kvalitetnog hotelskog smještaja visoke kategorije i sve zajedno će to biti izrazito pozitivna priča i atmosfera u cijelom gradu. Jedini problem s kojim bi se Valamar mogao suočiti je nedostatak sezonske radne snage jer uskoro veliki broj stalnih djelatnika Hotela Makarska ide u mirovinu.

 Jakša Medić, predsjednik uprave Hotela baška voda

S velikim igračima slijedi poboljšanje razvoja Makarske”

-Valamar je ozbiljna turistička kompanija koja će zasigurno poboljšati razvoj Makarske kao destinacije pa je odluka Upravnog vijeća CERP-a bila jako pametna jer je doista riječ o velikim igračima. Siguran sam da će svi imati koristi od Valamara posebno ukoliko se misli ozbiljno ulagati u Hotele Makarska jer bi time Makarska mogla ići uz bok Rovinja ili Poreča.

Tonči Andrijašević, direktor tvrtke Astrum d.o.o., hotel Quercus Drvenik

Valamar je najbolje što se moglo dogoditi makarskom turizmu”

-To je najbolje što se moglo dogoditi makarskom turizmu posebno kada je riječ o privatizaciji Hotela Makarska u kojima sam 15 godina radio kao direktor prodaje. Riječ je o kompaniji koja se izuzetno ozbiljno bavi pravim turizmom bez ikakvih špekulacija pa će zasigurno podići razinu turističkog proizvoda Makarske i donijeti svježi kapital. Kompanija će Makarskoj donijeti i nužnu promjenu u vidu strukture gostiju čime će se prekinuti stihijski turizam koji nam se sada događa. Obzirom da zapošljavaju 6 tisuća radnika, očito je da su prema njima i korektni jer da je obrnuto, ne bi ih toliko ni imali. Valamar će sigurno u svojim planovima imati i hotel Rivijeru za koju su Hoteli Makarska prije 15 godina izradili projekt prema kojem će imati 350 soba i 4 zvjezdice čime će postati visoko kvalitetan.

Toni Miloslavić, direktor Hotela živogošće

S Valamarom će profitirati cijela Makarska rivijera”

-Privatizacijom Hotela Makarska od strane Valamar Riviere profitirat će cijela Makarska rivijera na kojoj će se hoteli podići na viši nivo. Generalno, izvrsno je što je državne dionice makarske hotelske kuća kupila jedna od najvećih turističkih kompanija u Hrvatskoj jer je riječ o velikim igračima koji sigurno imaju namjeru realizirati brojne investicije.

ZRINKO KAMBER, PREDSJEDNIK UPRAVE MEDORA HOTELA I LJETOVALIŠTA PODGORA

Valamar daje jamstvo ubrzanog razvoja hotelske ponude na Rivijeri”

Smatram kako je preuzimanje Hotela Makarska od strane Valamar Riviere i AZ fonda jamstvo daljnjeg ubrzanog razvoja hotelske ponude na Makarskoj rivijeri, što je nesporni prioritet s obzirom na trenutačno nepovoljnu strukturu smještajnih kapaciteta na ovom području. Također se veselim i budućoj suradnji s Valamarom na zajedničkim marketinškim projektima revitalizacije neopravdano zapostavljenog brenda Makarske rivijere.

 

Komentari

komentari