U prostor uložili 200 tisuća kuna, a riba se i dalje prodaje...

U prostor uložili 200 tisuća kuna, a riba se i dalje prodaje samo na rivi OTKAZAO I TREĆI ZAKUPAC

3017
0
PODJELI

Piše Dijana Turić

Prostor ribarnice na Žbarama Grad će ovih dana ponovno dati u najam jer je treća u nizu tvrtki i to Kantar d.o.o. iz Okruga Gornjeg prijevremeno raskinula petogodišnji ugovor o najmu. Naime, Kantar je prostor od 135 kvadrata unajmio do 2018. godine po mjesečnoj cijeni zakupa od 5000 kuna, ali je ugovor raskinuo prije roka, točnije 1. studenoga 2016. godine jer tijekom zime ribarnica nije radila budući da nije imala posla. Kako su nam kazali vlasnik tvrtke Kantar Ante Ilić i djelatnica Gorana Begović, ribarnica je tijekom zimskih mjeseci zjapila prazna jer se riba prodavala na koćama na rivi. Ilić tvrdi da mu je Grad prilikom sklapanja ugovora obećao da će ribarima zabraniti prodaju ribe na koćama te će im ponuditi da istu prodaju na ribarnici, što je, kako kaže, funkcioniralo samo tijekom ljeta. Prije raskida ugovora, tvrtka Kantar Gradu je postavila ultimatum da ih se ili oslobodi plaćanja zakupa u zimskim mjesecima kada ribarnica ne radi ili da ribari prema obećanju, ribu prodaju u prostoru na Žbarama. Međutim, kako tvrdi Ilić, Grad nije izvršio nijedan od uvjeta tako da je Kantar raskinuo ugovor.

Ribari su ribarnicu koristili samo jedno ljeto

-Do sada na ribarnici nije uspio s radom nijedan zakupac niti će itko ikada moći normalno raditi sve dok ribari budu prodavali ribu na koćama na rivi. Riba se na rivi prodaje na crno, dok mi na ribarnici moramo zadovoljavati sve moguće uvjete i za to nam dolaze razne inspekcije. Grad nam je obećao da će se sva prodaja rive vršiti u ribarnici pod uvjetom da stvorimo uvjete što smo i napravili pa smo u renoviranje prostora na Žbarama uložili više od 200 tisuća kuna jer smo ugradili klime i ledomate. Međutim, ribari su na ribarnici ribu prodavali samo jedno ljeto i sve je palo u vodu, nismo mogli opstati mada smo imali najbolju namjeru, kazao je Ilić dodavši da je prije njegove tvrtke, u zakupu ribarnice prvo bila tvrtka Cromaris, a potom poduzetnik s Hvara i na koncu, nitko nije uspio. Kako kaže, Kantar je jedini uspio opstati bar tri godine jer je troškove nekako pokrivao od rada ribarnica u brojnim drugim gradovima, od Primoštena i Trogira do Splita. -Svakog mjeseca smo zakup Gradu plaćali 5 tisuća kuna a jednako toliki iznos smo izdvajali i za režije, mada nismo radili od 1. studenoga do 1. travnja. Ribarima smo ponudili u najam kvadrat prostora po cijeni od 35 kuna, ali to je samo funkcioniralo ljeti do 1. studenoga kada se ribarima ponovno dozvolila prodaja na rivi, kazao je Ilić.

Prodaju na koćama može zabraniti samo inspekcija

Iz kojih razloga Grad nije ispunio obećanje koje je dao tvrtki Kantar, odnosno zašto nije zabranio prodaju ribe na koćama i svim ribarima ponudio u najam prostor ribarnice koji je bio u zakupu, upitali smo dogradonačelnicu Lori Veličković. Kako kaže dogradonačelnica, o prodaji ribe na rivi ne odlučuje Grad, već Županijska Lučka uprava koja upravlja gradskom lukom, a koja može donijeti zabranu. – Istina je da tvrtka Kantar kao bivši zakupac ribarima stvorila sve moguće uvjete za prodaju na ribarnici, ali oni su se opet vratili na rivu i tu je Grad jednostavno nemoćan i ne može ribarima zabraniti prodaju na koćama, već zabranu može izdati jedino Županijska Lučka uprava. Ali postoje brojne inspekcije, od carine do sanitarne inspekcije koje mogu provjeriti zadovoljavaju li ribari potrebne uvjete i norme za prodaju mada je poznato da nitko od njih nema fiskalnu blagajnu,kazala je Lori Veličković dodavši da ribari mogu prodavati ribu na ribarnici jedino kada se nađe zakupac ili se mogu javiti na natječaj za zakup prostora na Žbarama ako su registrirani kao udruga ribara. Komunalni redari mogu intervenirati jedino u slučaju ako se prodaja rive vrši na mulu ili na kornižu. S druge strane, ravnatelj Županijske Lučke uprave Domagoj Maroević tvrdi da Uprava nije nadležna za izdavanje zabrane o prodaji ribe na koćama. Kako kaže Maroević, zabranu mogu donijeti jedino nadležne inspekcije. -Ne možemo mi ribarima zabraniti prodaju ribe na koćama jer je Županijska Lučka uprava samo nadležna za održavanje reda u luci i brigu o infrastrukturi što je naša osnovna djelatnost. Zabranu može donijeti jedino inspekcija jer mi ne možemo ulaziti u to tko što prodaje na brodu niti imamo prava ulaziti na nečiji brod i vršiti kontrolu, kazao je Maroević.

Komentari

komentari