U utrci za Gradsko vijeće 85 kandidata U MAKARSKOJ PET GRADONAČELNIČKIH KANDIDATA...

U utrci za Gradsko vijeće 85 kandidata U MAKARSKOJ PET GRADONAČELNIČKIH KANDIDATA I PET LISTA ZA VIJEĆE OD ČEGA JEDNA NEZAVISNA I ČETIRI STRANAČKE

1997
0
PODJELI

Piše Dijana Turić

Makarani će na lokalnim izborima imati prilike birati između pet kandidata za gradonačelnika te pet lista za Gradsko vijeće od čega je jedna nezavisna, a četiri stranačke. U utrci za gradonačelnika su Tonći Bilić ispred koalicije SDP-HNS-HSU sa zamjenicima Gordanom Muhtić i Tončijem Lalićem, HDZ-ov Jure Brkan sa zamjenicima Jozom Vranješom i Draženom Nemčićem, HSLS-ova Hloverka Novak Srzić sa zamjenicima Perom Gaziljem i Ivanom Perićem, kandidat Živog zida Ivan Šimić sa zamjenicama Katarinom Birgmajer i Draganom Čović te nezavisni Siniša Srzić sa svojim kandidatima za dogradonačelnike Draženom Kuzmanićem i Goranom Mirosavljevićem. Na pet lista nalazi se 85 kandidata za Vijeće, od čega 34 žene i 51 muškarac. Premda je Hloverka Novak Srzić jedina žena koja se kandidirala za gradonačelnicu, na njezinoj listi je najmanje žena, njih 5, i 12 muškaraca. Lista sa najviše žena – 8 je Siniše Srzića, a na njoj je i 9 muškaraca. HDZ, SDP-ova koalicija i lista Živog zida imaju po 7 žena i 10 muškaraca.

Najmlađi kandidat 18-godišnji Brajković s Hloverkine liste

Najmlađe kandidate za gradonačelnike i dogradonačelnike ima HDZ sa 37-godišnjim Brkanom, 35-godišnjim Nemčićem te 32-godišnjim Vranješom. Po godinama je Hloverka Novak Srzić (60) najstarija kandidatkinja, a iza nje slijede 59-godišnji Siniša Srzić, Tonći Bilić (54) te 40-godišnji Ivan Šimić. Novak Srzić na listi ima najmlađeg od svih 85 kandidata i to 18-godišnjeg Ivana Brajkovića, dok Šimić na listi ima najstarijeg od svih kandidata, 76-godišnjeg Zlatka Marinovića. Na listi HDZ-a nalaze se većinom imena poznata javnosti, od bivših vijećnika i gradonačelnika Marka Ožića Bebeka i bivšeg dogradonačelnika Ivana Ivande, tajnika stranke Mira Mucića do predsjednika Mladeži HDZ-a Ivana Kotarca, dopredsjednice stranke Renate Gudelj, bivše dopredsjednice HDZ-a Marije Lelas, kandidata s prošlih lokalnih izbora Željka Bagarića do članice Gradskog odbora Anele Židić. Od novih imena osim Marka Raosa koji zapravo nije član HDZ-a, nalaze se Daniela Primorac,Neven Vranješ i Martina Mustapić, dok su Petra Šantrić, Antonia Srzić i Mario Vranješ poznati po funkcijama predsjednika temeljnih ogranaka stranke ili mjesnih odbora.

Na listi SDP-a čak devet bivših vijećnika

Na listi SDP-HNS-HSU sva su imena poznata javnosti po funkcijama gradskih vijećnika ili ravnatelja gradskih ustanova kao što je Snježana Ninčević i jedina novina su Marina Puharić i Vladimir Kovačević. Naime, na listi je devet bivših gradskih vijećnika SDP-i HNS-a poput Viki Puharić, Jagode Martić, Damira Puharića, Sretana Glavičića, Miroslava Dudaša i dogradonačelnice Lori Veličković. Nadalje, na listi HSLS-a nositeljice Hloverke Novak Srzić javnosti su poznata imena zamjenika Gazilja i Perića, te kandidata Zdenka Rose-bivšeg gradskog komunalnog redara, potom Hloverkinog nećaka Ante Novaka, ugostitelja Mirka Rose, zlatara Marcela Tarčukija, malonogometaša Darija Martinovića te glazbenika Igora Gojaka.

Od eko aktivista do bivšeg saborskog kandidata

Na listi Živog zida šaroliko je društvo pa su tu imena bivšeg saborskog kandidata Tonija Hana, pjevačice i Šimićeve zamjenice Dragane Čović, donedavne Šimićeve zamjenice bez hrvatskog državljanstva Manuele Puharić, eko aktivista Zlatka Marinovića i Ivice Sumića te bivšeg vijećnika AMD-a Antonija Barnjaka. Lista Siniše Srzića već je predstavljena javnosti i na njoj se nalaze pročelnik Odjela za društvene djelatnosti i dogradonačelnički kandidat Kuzmanić, djelatnik Biokovke Darko Svaguša, rukometašica i profesorica Mirna Delić, pravnica Ivana Čolak iz ŽRK Hoteli Makarska, Srzićev zamjenik ugostitelj Goran Mirosavljević, kineziolog Milivoj Srzić koji je vlasnik trgovine OC Kinesis i djelatnica Apfela Danijela Roso.

DONATORICA ŽIVOG ZIDA
Na Šimićevoj listi Erna Varga

Deveto mjesto liste Živog zida zauzela je Erna Varga, javnosti poznata kao tadašnja supruga tzv. ‘dilera s estrade’ Ivana Varge koji je prije sedam godina nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora zbog krijumčarenja oko tri tone marihuane iz Nizozemske u Veliku Britaniju zajedno s ekipom ostalih okrivljenika. Varga je poznat i po humanitarnom radu pa je tako Domu zdravlja donirao 17 tisuća kuna vrijedan mamograf, a sudjelovao je i u uređenju crkve Kraljice mira. Kako je Erna Varga dospjela na listu Živog zida pojasnio nam je Ivan Šimić. –Na popisu donatora Živog zida vidio sam ime Erne Varga koju sam odmah kontaktirao i zamolio da mi bude na listi. Erna nije krila prošlost svoga bivšeg supruga, ali ovdje je riječ o njoj pa sam shvatio da je ta žena izuzetno inteligentna i uspješna, bavi se nekretninama i sportom te zaslužuje počasno mjesto na listi,a tko je bez grijeha, neka prvi baci kamen, kazao je Šimić.

GRADSKI DJELATNICI
Četiri bivša i sadašnja redara na listama

Na listama HDZ-a i HSLS-a nalaze se čak četiri komunalna redara. Naime, kandidat za zamjenika Hloverke Novak Srzić komunalni je redar Pero Gazilj koji je 3. na listi, a kojem je nedavno poništen otkaz tako da je još u statusu Quo, a na 10. mjestu je bivši gradski redar Zdenko Roso koji sada radi u Općini Podgora. Redar Dražen Nemčić je HDZ-ov kandidat za dogradonačelnika, dok je bivši šef redara i sadašnji voditelj održavanja Pogona za obavljanje komunalnih djelatnosti Zdravko Šarić na 11. mjestu Brkanove liste. Bivšim i sadašnjim djelatnicima Grada koji su se kandidirali na lokalnim izborima, pridružuje se aktualni pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Dražen Kuzmanić, zamjenik Siniše Srzića i 2. na listi za Vijeće.

Komentari

komentari