U Vepricu niče dom sa 40 soba za hodočasnike NOVA GRAĐEVINA...

U Vepricu niče dom sa 40 soba za hodočasnike NOVA GRAĐEVINA

5945
0
PODJELI

Piše Dijana Turić

 

Na površini od oko 4 tisuće kvadrata u Vepricu sagrađen je novi dom za duhovne vježbe, a na kojem su radovi započeli 2015. godine. Ogromno zdanje netipično za svetište imat će 40 jednokrevetnih spavaćih soba mada je prema prvotnom planu uz dvoranu, hodnike i prijemni prostor, u domu trebalo biti 28 soba. Prije gradnje odustalo se od navedenih dodatnih prostorija pa će dom imati samo jednokrevetne sobe i eventualno skladište. Gradnjom nove građevine, u svetištu će se nalaziti ukupno 55 soba sa postojećih 15 koje se nalaze u drugom objektu. Novi dom za duhovne vježbe građen je prema UPU Vepric, investitor je Splitsko-makarska nadbiskupija, radove izvodi tvrtka Lavčević Split, a riječ je o rekonstrukciji-dogradnji, nadogradnji postojeće stambene građevine i promjeni namjene u objekt sa smještajnim kapacitetima. Za gradnju doma je 17. veljače 2015. godine od Odjela za gospodarenje prostorom ishodovana potvrda glavnog projekta. Kako nam je kazao upravitelj svetišta don Mijo Šurlin, na građevinskoj parceli na kojoj se gradi dom nekada se nalazila kuća izgrađena nakon Drugog svjetskog rata, a u kojoj je boravio bivši upravitelj i sadašnji duhovni asistent don Alojzije Bavčević.

Nadbiskupija nije zadala rok završetka gradnje

Stara kuća je bila potpuno derutna zbog čega je i srušena, a nova u obliku doma ucrtana je u UPU Vepric jednako kao što je i dana mogućnost da se na platou pored špilje napravi jedna crkva i kuća za personal i to su jedine građevine koje se još smiju graditi u svetištu. Kako kaže don Mijo Šurlin, ovakav izgled građevine projektirao je splitski arhitekt Dario Gabrić prema traženju Nadbiskupije. -Svetište Vepric nema ništa sa izgledom građevine koju je tražila Nadbiskupija s time da nije zadala rokove za potpuni završetak tako da dom sigurno neće biti brzo potpuno sagrađen, opremljen i stavljen u funkciju. Iako građevina prema izgledu ima hotelske module, dom će imati jednostavne sobe sa jednim krevetom i zahodom. Od prvotnog plana koji je uključivao 28 soba odustalo se po mom prijedlogu budući da je bila riječ o dvokrevetnim i trokrevetnim sobama koje nisu prigodne za hodočasnike koje dolazi na duhovne obnove i molitve u miru. Stoga je Nadbiskupija dobila dozvolu za izmjenu prvotnog plana koji je uključivao dvoranu i kuhinju koja nam zbilja ne treba jer su nam nedostajale samo sobe, a u drugoj kući imamo sve-kapelu za 150 vjernika, kuhinju, predavaonicu sa 173 mjesta i blagovaonicu za 200 ljudi, kazao je don Mijo Šurlin.

Korištenje soba se naplaćuje

U sklopu gradnje doma, odustalo i od gradnje manjih sportskih terena na opožarenom dijelu na kojem će se nalaziti parking za vozila koja dolaze za vrijeme blagdana i duhovnih vježbi. Kako kaže upravitelj svetišta, korištenje svih soba u Vepricu će se naplaćivati. -Sobe će se hodočasnicima naplaćivati kao i u svim svjetskim crkvenim institucijama jer i mi plaćamo potrošnju vode i struje, jednako kao i smještaj kada hodočastimo u razna svetišta i to je posve normalno, kazao je don Mijo Šurlin dodavši da će se zbog nove građevine, izmjestiti trasa križnog puta. Naime, trasa križnog puta donedavno je obuhvaćala prolaz pored stare kuće na čijem je mjestu sada nova građevina. Međutim, kako kaže don Mijo Šurlin, nije lijepo da križni put prolazi nekome ispod prozora pa će trasa sada biti od gornjeg mostića pored stare kuće i cestom kojom ide procesija prema istoku u šumu, umjesto prema zapadu zbog čega se sada rade postaje križnog puta.

Komentari

komentari