Ursić: Ako se nastavi nelegalna gradnja, zatvorit ćemo ulicu” GATTINOVI DVORI U...

Ursić: Ako se nastavi nelegalna gradnja, zatvorit ćemo ulicu” GATTINOVI DVORI U BRELIMA

4328
0
PODJELI

Piše Dijana Turić

U Solinama, na dva metra od mora na zemljištu od 792,90 kvadrata, investitor Frano Gattin započeo je gradnju kuće bez valjane građevinske dozvole pa je građevinska inspekcija 18. siječnja zatvorila gradilište i izdala upozorenje o urušavanju. Naime, prilikom izvođenja iskopa napukao je dio ceste pa sada prijeti urušavanje cijele Gundulićeve ulice. Gattinu je dozvola ishodovana 3. srpnja 2017. godine od Odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje Makarska, a dobivena je za rekonstrukciju postojeće građevine stambene namjene u što ulazi podrum, prizemlje i tri kata te za građenje pomoćne građevine ljetne kuhinje od 26 kvadrata visine jedne etaže. Međutim,na terenu je stanje posve drugačije jer je stara građevina skroz srušena, a planirana je gradnja građevine sa sedam etaža protivno PPU-u Brela što tvrdi breljanski načelnik Stipe Ursić. Kako pojašnjava Ursić, na Solinama je dozvoljena gradnja građevina sa četiri etaže i podrumom, a nikako sedam etaža. Prema riječima službenika Samostalne službe za odnose s javnošću i informiranje Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, građevinska inspekcija je zaprimila prijavu vezanu za gradnju u Brelima 4. siječnja ove godine.

Tri žurna dopisa

-Građevinski inspektor obavio je nadzor 18. siječnja kada je utvrdio da se radovi ne izvode u skladu sa izdanim dozvolama za gradnju te je zatvorio gradilište. Također, označio je gradilište kao opasno zbog opasnosti od urušavanja. Daljnji inspekcijski postupak je u tijeku, stoji u dopisu Ministarstva od kojeg smo tražili i odgovor na pitanje koliku će novčanu kaznu platiti investitor, međutim, nismo ga dobili. Nelegalnu gradnju građevinskoj inspekciji 3. siječnja je prijavila Općina Brela uz zahtjev za žurnim inspekcijskim nadzorom jer je komunalni redar Neven Šošić posljednjeg dana 2017. godine uvidio da su na građevini započeli radovi i to na rušenju, a ne rekonstrukciji. Obzirom da inspektori nisu obilazili teren, Općina je inspekciji dostavila još dva dopisa, a pet zahtjeva uputila je na adresu Odjela za prostorno uređenje. U dopisima Ursić upozorava da je doznao kako je namjera Gattina gradnja sedam etaža s time da bi se donje četiri zatvorile i tretirale kao teren, a ostale četiri bi bile u skladu s građevinskom dozvolom.

 Već sagrađene dvije nelegalne etaže

Kako stoji u dopisima Općine građevinskoj inspekciji, nelegalna gradnja se odnosi na već izgrađene dvije etaže i zakašnjelim inspekcijskim nadzorom zbog samog iskopa koji se nalazi u centru mjesta, dovelo bi se u potencijalnu opasnost živote ljudi i imovine. Nakon što je Ursić Gattina prijavio inspekciji, o cijelom je slučaju obavijestio glavnog projektanta Ivana Filipovića koji je potom 5. siječnja Odjelu za graditeljstvo dostavio zahtjev za izmjenama i dopunama građevinske dozvole također s napomenom da je ugrožena sigurnost ulice neposredno uz jamu iskopa kao i susjednih parcela. Kako kaže Ursić, prošlog petka su mu iz Odjela za graditeljstvo potvrdili da su zaprimili zahtjev za izdavanje izmjena građevinske dozvole, ali bez Zakonom propisane dokumentacije pa je Filipoviću kao opunomoćeniku Gattina upućen zaključak u kojem mu je dan rok od 30 dana za nadopunu zahtjeva. – Investitor u izmjenama građevinske dozvole mora prikazati nezakonito napravljene dvije etaže za koje će se obračunati novi komunalni doprinos koji sada umjesto 300, iznosi oko 500 tisuća kuna te mora početi raditi u skladu s uvjetima koji odgovaraju građevnoj zoni Soline, a to je maksimalan broj od četiri etaže po objektu bez ikakvih nezakonitih prikrivanja etaža, a ne sedam etaža, kaže načelnik Ursić te dodaje kako će zdanje sigurno dočekati sezonu. – Sada postoji mogućnost da se nelegalne dvije etaže potpuno sruše, ili da se postojeća građevina uklopi u šetnicu sa 4 etaže i podrumom. Gattin s kojim sam održao sastanak nakon prijava građevinskoj inspekciji, samo je šutio jer je očito mislio da će mu proći gradnja sa dva različita projekta. U pet godina mandata nikada nisam vidio ovakvu situaciju, a pitanje je bi li investitor ovako nešto mogao napraviti u Austriji gdje živi. Ako se radovi i dalje nastave, Općina će zatvoriti cestu, kazao je Ursić dodavši da komunalni redar ima zadatak svaki dan obilaziti gradilište i ako utvrdi nastavak radova, odmah šalje prijave građevinskoj inspekciji.

Ivan Filipović, projektant kuće Gattin

Gradnja sedam etaža je dozvoljena Zakonom”

Kako nam je kazao arhitekt Ivan Filipović, nije istina da se kuća počela graditi po dva različita projekta. – Postoji samo jedan projekt i to onaj za rekonstrukciju postojeće građevine. Međutim, kada se započelo s radovima i dubokim iskopima, postalo je vidljivo da je riječ o nepovoljnom terenu zbog čega se postojeća kuća morala srušiti do temelja. Sada nam slijedi izmjena projekta za ishodovanje izmjena i dopuna građevinske dozvole za novu građevinu. Nije istina ni da je gradnja nastavljena unatoč zabranama građevinske inspekcije, već sada radimo zemljane radove i gradnju potpornih zidova te sanaciju ceste. Prema PPU-u Brela i Zakonu o gradnji dozvoljena je gradnja sedam etaža pa bi tako kuća trebala imati četiri nadzemne etaže, jednu podrumsku, dodatnu etažu koja nije u sastavu građevine, a sedma je zapravo ulaz u kuću, kazao nam je Filipović. O cijelom slučaju komentar smo pokušali dobiti i od investitora Gattina, međutim Filipović nam je kazao da je ‘gazda’ u inozemstvu te je poručio da se s njim može stupiti u kontakt tijekom ovog tjedna.

 

Komentari

komentari