Valamar Riviera ponudila 22,5 milijuna kuna više od početne cijene...

Valamar Riviera ponudila 22,5 milijuna kuna više od početne cijene PRIVATIZACIJA HOTELA MAKARSKA

2144
0
PODJELI

Piše Dijana Turić

Javno otvaranje obvezujućih ponuda za kupnju 55,48% ili 621.086 državnih dionica Hotela Makarska vrijednih 150 milijuna kuna, Centar za restrukturiranje i prodaju koji obavlja stručne poslove oko upravljanja i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske, održao je 27. prosinca 2017. godine. Kako nam je u dopisu navela savjetnica za odnose s javnošću CERP-a Tijana Hrvojević Matković, u postupku javnog prikupljanja ponuda za kupnju državnih dionica makarske hotelske kuće,pristigle su dvije obvezujuće ponude od strane Mesne industrije Braća Pivac Vrgorac i Valamar Riviere iz Poreča. Trgovačko društvo MI Braća Pivac za kupnju dionica ponudilo je 155 milijuna kuna što je za 4,9 milijuna kuna više od početne cijene koja je utvrđena u iznosu od 150.085.431,90 kuna za dionice iz prodaje. Valamar Riviera Poreč ponudila je 172,6 milijuna kuna što je za 22,5 milijuna kuna veći iznos od početne cijene. Kupac državnih dionica Hotela Makarska bit će poznat tijekom ovog mjeseca što nam je potvrđeno iz CERP-a čiju smo savjetnicu za odnose s javnošću upitali može li nam dostaviti planove oba ponuditelja vezane za ulaganje u Hotele Makarska, status djelatnika i otvaranje novih radnih mjesta.

CERP još provodi detaljne analize dviju ponuda

Međutim, ovaj odgovor nismo dobili, a isto smo pitanje uputili i Valamaru Riviera jer je ponudio veći iznos od MI Braće Pivac, a iz kojeg su nas, pak, uputili na CERP.
-Trenutno stručne službe CERP-a provode detaljne analize zaprimljenih ponuda. Prijedlog odluke Upravnom vijeću CERP-a uputit će se tijekom siječnja, stoji u dopisu CERP-a iz kojeg podsjećaju da je postupak javnog prikupljanja ponuda za kupnju 621.086 dionica Hotela Makarska u vlasništvu RH i CERP-a započeo objavom poziva za iskazivanje interesa što je bio prvi krug. CERP je zaprimio 26 pisama namjere za kupnju državnih dionica makarske hotelske kuće, a 22. studenoga je odlukom Upravnog vijeća CERP-a i utvrđena početna cijena od 150 milijuna kuna.
Prema dopisu Odjela za odnose s javnošću Valamar Riviere , trgovačko društvo je predalo obvezujuću ponudu za kupnju državnih dionica Hotela Makarska uz najavu zajedničkog djelovanja s AZ obveznim  mirovinskim fondovima.

Valamar i AZ obvezni mirovinski fond ‘ciljaju’ na goste veće platežne moći

-U sklopu obvezujuće ponude, Valamar Riviera dostavila je CERP-u i Plan poslovanja, razvoja i ulaganja u društvo Hoteli Makarska d.d. koji predviđa značajan dugoročni ciklus investicija. Valamar Riviera ujedno je objavila kako je zaključila ugovor o suradnji s Allianz ZB d.o.o. društvom za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima iz Zagreba kojim je uspostavljen odnos zajedničkog djelovanja spram Hotela Makarska. Privatizacijom Hotela Makarska, Valamar Riviera i AZ obvezni mirovinski fondovi imaju namjeru značajna sredstva uložiti u razvoj Makarske kao destinacije s ciljem podizanja kvalitete turizma prema gostima više platežne moći i otvaranja novih radnih mjesta u interesu svih dionika Društva i lokalne zajednice, stoji među ostalim u dopisu Valamara iz kojeg napominju da privatizacijom makarske hotelske kuće sa AZ obveznim mirovinskim fondom nastavljaju uspješan model ulaganja kojim su 2016. godine zajednički realizirali akviziciju Imperiala d.d. na otoku Rabu gdje se u sinergiji znanja vodeće turističke kompanije i snage mirovinskog fonda ulaže u razvoj hrvatskog turizma. Nakon restrukturiranja i reorganizacije, ove godine će Imperial d.d. uložiti 72 milijuna kuna u rekonstrukciju objekata čime je započet novi razvojni ciklus poduzeća. Kako pojašnjavaju, Valamar Riviera vodeća je turistička kompanija u Hrvatskoj koja zapošljava 6 tisuća djelatnika, upravlja sa 30 hotela i ljetovališta i 15 kamping ljetovališta te posluje u pet vodećih  jadranskih destinacija.

Turistička kompanija lani otvorila 1000 novih radnih mjesta

-Poslovni model Valamar Riviere počiva na kontinuiranom ulaganju u djelatnike, kvalitetu usluge, proizvode i destinacije na društveno odgovoran i održiv način. Valamar je 2017. godine ostvario investicije u vrijednosti od 906 milijuna kuna što ujedno čini i najveći godišnji investicijski ciklus u hrvatskom turizmu, a otvoreno je i više od 1000 novih radnih mjesta, stoji u dopisu u kojem se napominje da Valamar i ove godine nastavlja sa značajnim ulaganjima s ambicijom daljnjega dvoznamenkastog rasta poslovanja i vrijednosti te do 2020. godine planira investirati oko dvije milijarde kuna u repozicioniranje portfelja prema ponudi visoke kvalitete.
AZ obvezni mirovinski fondovi najveći su institucionalni investitor u Hrvatskoj, a s ukupnom imovinom pod upravljanjem, koja je premašila 35 milijardi kuna, predstavljaju relevantne investitore i u europskim okvirima. U okviru svoje investicijske strategije AZ obvezni mirovinski fondovi ulažu u hrvatski turizam jer drže da su takva ulaganja usklađena s dugoročnim investicijskim potencijalom članova fonda.

Komentari

komentari