Veličković: Nismo dali dozvolu za pečenje janjetine usred grada, to...

Veličković: Nismo dali dozvolu za pečenje janjetine usred grada, to je nečuveno” DERNEK U CENTRU GRADA

11067
0
PODJELI

Piše Dijana Turić

Konoba Maslina koja se nalazi u Ulici Ante Starčevića ispod Autobusnog kolodvora, odmah pored kružnog toka, posljednjih dana izaziva negodovanje Makarana. Naime, građani koji prolaze ovom frekventnom gradskom prometnicom žale se što se na stolu pored kružnog toka prodaje pečena janjetina i odojak koje se peče na ražnju u sklopu konobe, a što je smatraju čitatelji posve neprimjeren prizor na putu prema gradskoj rivi i praktički u centru grada. Vlasnik konobe je Marko Vinković iz međimurskog Lopatineca koji je objekt otvorio u prostoru nekadašnjeg kafića Marmont, a koji tvrdi da ime sve potrebne dozvole i za prodaju mesa sa ražnja i za nadogradnju objekta. Međutim, objekt je Vinković proširio i to nelegalno za što smo potvrdu dobili iz Ministarstva graditeljstva te od Grada. Jednako tako, Vinković nelegalno prodaje pečenje na stolu pored ceste što su prilikom obilaska utvrdili i komunalni redari. Prvi dokaz da konoba nema građevinsku dozvolu za nadogradnju je odgovor koji smo dobili iz Samostalne službe za odnose s javnošću i informiranje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Kako stoji u dopisu, vlasniku konobe izdan je nalog za rušenje nelegalno sagrađene nadstrešnice.

 Nadstrešnica sagrađena bez dozvola

- Građevinska inspekcija obavila je nadzor na navedenoj lokaciji i utvrdila da je investitor izgradio nadstrešnicu bez potrebnih odobrenja za gradnju. Inspekcija je 23. svibnja 2016. godine donijela rješenje o uklanjanju te je podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu, stoji u odgovoru Ministarstva. Međutim, nelegalnim radnjama konobe tu nije kraj jer nema ni minimalno tehničke uvjete kao ni dozvolu za prodaju pečenja pored ceste što nam je potvrdila dogradonačelnica Lori Veličković koja kaže da je Gradu poznata informacija prema kojoj je građevinska inspekcija uzela u obradu postupak vezan za način uređenja ugostiteljskog objekta. – Prema našim saznanjima, s obzirom da se radilo o većim preinakama prilikom nadogradnje, sadašnji vlasnik je trebao ishodovati lokacijsku i građevinsku dozvolu. Osim toga, Ured državne uprave Služba za gospodarstvo još nije izdala ni minimalno tehničke uvjete za rad lokala pa mi nije jasno ni kako objekt uopće posluje. Grad vlasniku nije dao nikakvu dozvolu za pečenje janjetine usred grada i to je nečuveno, nevjerojatno i van svake pameti jer lokal nema nikakvu dozvolu, a posebno ne za prodaju janjetine na stolu tik do ceste, kazala je dogradonačelnica dodavši da u cijelom slučaju trebaju uredovati sanitarna inspekcija i prometna policija jer komunalno redarstvo ne može uredovati za rad lokala, već samo za javno-prometnu površinu, a cesta je u nadležnosti Županije.

Vlasniku slijedi novčana kazna do 10 tisuća kuna

Kako kaže dogradonačelnica, dim od pečenja zadimljava javne površine u centru grada zbog čega su se žalili trgovci iz centra Nikola koji ne mogu otvoriti prozore jer im dim od pečene svinjetine i janjetine ulazi u prostorije. – S jedne strane imamo lijepo uređene luksuzne restorane, a s druge strane smo ‘palanka’ i samo još nedostaje pevaljka, kazala je dogradonačelnica. Kako doznajemo, komunalni redari su konobu Maslina obilazili u više navrata i to zbog prodaje izvan objekta i nelegalne gradnje koja je prijavljena građevinskoj inspekciji te zbog postavljanja reklame pored prometnog znaka. Kazna za prodaju pečenja na stolu pored ceste, a koja zbog vantržne prodaje iznosi do 10 tisuća kuna, uskoro će vlasniku biti i isporučena. Na koji način uopće radi konoba Maslina koja prema potvrdama Ministarstva i Grada, nema gotovo nikakvih dozvola, doznali smo iz prve ruke i to od vlasnika Marka Vinkovića. U konobu smo stigli baš u trenutku kada se ispečeni odojak postavljao na stol na parkingu pored kojeg su parkirana vozila i bicikl. Kako kaže Vinković koji je konobu otvorio u sklopu tvrtke Zlatna Maslina registrirane na međimurski Lopatinec i zakupio je na rok od 15 godina, objekt posjeduje sve dozvole. Međutim, Vinković nam nije htio pokazati niti rješenje Ministarstva graditeljstva vezano za proširenje lokala kao ni rješenje o minimalno-tehničkim uvjetima i nalaz sanitarne inspekcije.

 Mogu ja staviti i dva stola za prodaju janjetine kraj ceste”

 – Imamo sve dozvole i nemam vam ja što pokazati. Dobili smo dozvole i za proširenje objekta, a ovo je restoran (mada na reklami stoji natpis konoba, op.a) koji sve može raditi. Postoje inspekcije koje su dobile dokumentaciju pa se obratite njima. Janjce i odojke pečemo cijeli dan, a ako se netko žali, može se žaliti u Zagrebu kod Bandića ili kod predsjednice jer mi imamo sve papire. Sanitarna i građevinska inspekcija bila je prije dva dana, sve imam i poslujem super, kazao je Vinković kojeg smo upitali ima li dozvolu za postavljanje stola za prodaju pečenja pored ceste na što je također odgovorio potvrdno. – Mogu ja staviti i dva stola i prodavati janjetinu pored ceste. To je sasvim normalno u Novalji u kojoj isto radimo i gdje na svakom ćošku ima stol za prodaju pečenja i sve je to po zakonu i ništa nije novo. Isto je i u svim većim destinacijama, a ovdje se žale jer smo novi. Janjetinu kupuju svi pa tako i Makarani, kazao je Vinković koji nam se pohvalio da ima veliku diskoteku i pizzeriju u Međimurju i dva restorana u Novalji pored Zrća. – Nisam ja pao s kruške pa došao u Makarsku koja je nula naspram Novalje u kojoj ima noćnog života. Ako ćete u novinama pisati protiv mene i ja ću onda u drugim novinama pisati protiv vas i sve ću objaviti u Jutarnjem i 24 sata jer morate pisati samo istinu, kazao nam je Vinković.

 

Komentari

komentari