VJEROVNICI BAGEROM BLOKIRALI PRILAZ PARKINGU SUPERKONZUMA NA VOLICIJI ZAPRIJEČEN PUT PREMA ŠOPING...

VJEROVNICI BAGEROM BLOKIRALI PRILAZ PARKINGU SUPERKONZUMA NA VOLICIJI ZAPRIJEČEN PUT PREMA ŠOPING CENTRU

3723
0
PODJELI

Piše Dijana Turić

Cesta koja vodi prema parkingu Super Konzuma na Voliciji u noći s prošlog četvrtka na petka blokirana je bagerom pa se trgovini nije moglo pristupiti automobilom, već samo pješice. Policija je dojavu o blokiranom putu dobila oko 7 sati prošlog petka kada su makarski policajci izašli na teren na kojem su boravili do 12 sati kada je vozač sam uklonio bager. Do blokade bagerom došlo je zbog nenaplaćenih novčanih potraživanja Rockspring fonda kao zakupodavca objekta prema zakupniku Konzumu što nam je potvrđeno iz Ureda za odnose s javnošću Agrokora. S druge strane, na bageru su bile istaknute obavijesti u kojima je navedeno da je riječ o izvođenju radova na instalaciji dodatnih kanalica i šahtova za oborinsku vodu na prometnim površinama na privatnom zemljištu.

Na bageru obavijest o radovima

–Sve radove izvodimo pod ugovorom s nalogodavcem, tvrtkom TransEuropean Properties IV Supermarket 2 d.o.o. Ilica 1 Zagreb, OIB 07020543511 koja je jedini i isključivi vlasnik zemljišta i objekta gdje se izvode radovi, stoji u obavijesti. Za vrijeme blokade puta, policajci nisu imali intervencija, već su samo osiguravali teren da ne bi došlo do narušavanja javnog reda što nam je potvrđeno iz Odjela za odnose s javnošću PU splitsko-dalmatinske. -Službenici PP Makarska u 7 sati su dobili dojavu da je na kolnom putu prema parkingu Super Konzuma parkiran bager. Policija nije imala potrebe za postupanjem i intervencijom već su makarski policajci na terenu boravili preventivno radi očuvanja javnog reda i mira, kazali su nam iz Odjela za odnose s javnošću PU splitsko-dalmatinske. Osim prilaza Super Konzumu u Makarskoj, istog dana je kamionima blokiran i ulaz prema Super Konzumu na Krku što su nam potvrdili iz Agrokora. Kako su kazali službenici Ureda za odnose s javnošću Agrkora, bageri i kamioni su otišli i kupci mogu neometano obavljati svoju kupovinu na prodajnim mjestima Konzuma u Makarskoj i Krku.

U 8 mjeseci Konzum platio zakupninu od 10,8 milijuna kuna

-Riječ je o pokušaju zakupodavca Rockspring fonda da ovim putem prisili Konzum na nezakonito plaćanje financijskog leasinga dogovorenog od strane bivše uprave na čelu s gospodinom Ivicom Todorićem. Konkretan ‘sell and leaseback’ aranžman bio je napravljen na štetu Konzuma jer se radi o zakupninama koje su višestruko veće od tržišnih uvjeta. Dodatno, formalno niti nije u pitanju zakupnina već financijski leasing koji ne može biti plaćen jer bi to bilo kršenje Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH. Važno je naglasiti da je umjesto financijskog leasinga, Rockspring fondu plaćena tržišna zakupnina, koju su ustvrdili nezavisni stručnjaci te im je od 10. travnja do danas isplaćeno na ime zakupnine ukupno 10,8 milijuna kuna, stoji u odgovoru Agrokora iz kojeg napominju da je jedini način za nastavak suradnje Konzuma i Rockspring fonda plaćanje tržišne zakupnine i zaustavljanje nepoštene poslovne prakse koja ide na štetu kompanije i njezinih zaposlenika. Inače, kako pišu mediji, Konzum je od 2007. prodavao svoje nekretnine stranim fondovima i potom ih uzimao u dugoročni najam. Fond Rockspring vlasnik je 85% udjela tvrtke TransEuropean Properties IV Supermarket 2 d.o.o. koja u vlasništvu ima Super Konzum Makarska i Krk, dok je Agrokor manjinski suvlasnik sa 15% udjela.

DVIJE STRANE PRIČE

Čović tvrdi da bager nije njegov

Kako smo doznali od radnika i službenih osoba koje smo zatekli u petak pored Super Konzuma, bager kojim je blokirana cesta prema Super Konzumu u vlasništvu je tvrtke poduzetnika Ante Čovića. Međutim, Čović tvrdi da nema veze s bagerom. – U petak sam bio bolestan i nisam izlazio iz kuće tako da ne znam o kojem bageru govorite mada me puno ljudi nazvalo i pitalo za istu stvar. Bager nije moj i s blokadom nemam veze, kazao je Čović. Kako bismo doznali i drugu stranu priče uz onu iz Agrokora, pokušali smo doći do odgovorne osobe iz zagrebačke tvrtke TransEuropean Properties IV Supermarket 2 d.o.o.. Inače, ova se tvrtka bavi iznajmljivanjem i upravljanjem vlastitim nekretninama ili nekretninama uzetim u zakup. Međutim, pretragom po internetu nismo našli niti kontakt broj navedene tvrtke koja je prema poslovnim podacima,vezani subjekt uz tvrtku TransEuropean Properties IV d.o.o. za djelatnost upravljanja holding-društava, a koja je pak, vezana uz Agrokor.

Komentari

komentari