Za Hotele Makarska zainteresirano 26 domaćih i stranih investitora VELIKI...

Za Hotele Makarska zainteresirano 26 domaćih i stranih investitora VELIKI INTERES

2846
0
PODJELI

Piše Dijana Turić

Javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju dionica Hotela Makarska d.d., a koji je raspisao Centar za restrukturiranje i prodaju, istekao je 13. studenoga do kada su zainteresirani investitori imali rok dostave pisma namjere. CERP kao zakonski zastupnik Republike Hrvatske upravlja sa 791.788 dionica Hotela Makarska ukupne nominalne vrijednosti od 158,3 milijuna kuna što čini 70,73% temeljnog kapitala, a u javnom pozivu je oglasio prodaju 55,48% ili 621.086 državnih dionica vrijednih 124,2 milijuna kuna. Pisma namjere za kupnju dionica Hotela Makarska u postupku javnog prikupljanja ponuda CERP-u je iskazalo čak 26 domaćih i stranih investitora što nam je prošlog tjedna potvrdila savjetnica za odnose s javnošću CERP-a Tijana Hrvojević Matković koju smo upitali i može li nam navesti imena zainteresiranih investitora. Međutim, odgovor na ovo pitanje bio je negativan. Kako je kazala, obzirom da je prioritetni cilj za trgovačka društva iz portfelja CERP-a izlazak Republike Hrvatske iz vlasničke strukture, 2. studenoga donesena je Odluka Upravnog vijeća CERP-a o pokretanju prodaje dionica među ostalim i za trgovačko društvo Hoteli Makarska postupkom javnog prikupljanja ponuda.

CERP je razgovarao s potencijalnim investitorima

-Postupak javnog prikupljanja ponuda za prodaju državnih dionica provodi se u dva kruga sukladno zakonskom okviru kojim je regulirano upravljanje državnom imovinom pa je 13. studenoga zaključen prvi krug prikupljanja neobvezujućih pisama interesa. Za Hotele Makarska zaprimljeno je 26 pisama interesa što predstavlja izniman iskaz interesa domaćih i stranih ulagača za turistički portfelj CERP-a. Značajan broj zaprimljenih iskaza interesa je rezultat optimalnih okolnosti o kojima je CERP u najboljoj vjeri brinuo te sustavno pripremao trgovačka društva za prodaju uz redovne razgovore s potencijalnim investitorima, stoji u dopisu CERP-a čija savjetnica za odnose s javnošću Tijana Hrvojević Matković napominje da se za sada ne može govoriti o imenima zainteresiranih investitora jer zaprimljeni iskazi interesa predstavljaju neobvezujuću ponudu. Međutim, kako doznajemo, interes za kupnju većinskog paketa državnih dionica Hotela Makarska koji u vlasništvu imaju hotele Meteor, Dalmaciju i Rivijeru, uz tvrtku Feal iz Širokog Brijega koja se bavi preradom aluminija, iskazali su tvrtka Violeta Petra Ćorluke, Bluesun hoteli i vlasnik Jako Andabak, MI Braća Pivac, Valamar Riviera iz Poreča, Lukšić grupacija te Tonči Kurilj Jabuka i vlasnik tvrtke Apfel Mijo Pašalić. Maistra Rovinj kao vodeća hotelijerska kompanija u Hrvatskoj koja je dio koncerna Adris Grupe, a čije se ime također spominjalo u kontekstu zainteresiranog kupca, nije iskazala interes za kupovinu državnih dionica vrijednih 124,2 milijuna kuna što su nam i sami potvrdili. – Nismo iskazali interes za kupnju Hotela Makarska, stoji u kratkom dopisu koji nam je dostavila PR stručna suradnica Maistre Vanja Mohorović.

Kurilj: Uvijek smo zainteresirani za dobre projekte”

Kontaktirali smo i turističko društvo Valamar iz Poreča čije smo službenike Odjela za odnose s javnošću upitali kakvi su im planovi ukoliko dođe do realizacije kupnje dionica Hotela Makarska, ali ni od njih nismo dobili nikakav konkretan odgovor. – Za sada vas možemo jedino zamoliti da se za sva pitanja javite CERP-u, kazala nam je voditeljica korporativnih poslova Valamara Deana Stipanović. Konkretne planove u slučaju kupnje 55,48% državnih dionica Hotela Makarska nije nam otkrio ni Tonči Kurilj Jabuka, iako je potvrdio kako je zajedno s Mijom Pašalićem iskaza interes za investiciju. – Istina je da sam sa Mijom Pašalićem CERP-u dostavio pismo namjere za kupovinu većinskog paketa državnih dionica Hotela Makarska jer smo uvijek zainteresirani za dobre projekte. Međutim, nakon što smo iskazali interes sada tek kreće dostava obvezujućih ponuda za kupnju nakon čega slijedi odabir najpovoljnijih ponuditelja, kazao je Kurilj. Inače, uz CERP koji upravlja sa 70,73% dionica Hotela Makarska, MI Braća Pivac imaju udjel od 19,19%, mali dioničari vlasnici su 8,35% dionica, a Reiffeisenbank Austria d.d. Zagreb vlasnik je 1,73% dionica.

 

ZAHTJEV CERP-a

Sanja Bašković nova članica NO Hotela Makarska

Centar za restrukturiranje i prodaju Hotelima Makarska je prošlog tjedna dostavio zahtjev za sazivanje Izvanredne Skupštine uz prijedlog da članovi Skupštine prihvate ostavku članice NO Hloverke Novak Srzić te da na njezino mjesto na mandat od 4 godine izaberu Makarku Sanju Bašković. Naime, Hloverka Novak Srzić ostavku na članstvu u Nadzornom odboru podnijela je 11. rujna jer je 5. rujna izabrana za direktoricu TZ-a Makarska. Kako je tada navela, neopozivu ostavku podnosi radi izbjegavanja sukoba interesa prema Zakonu o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma.

Komentari

komentari