Za Uskrs otvoreno 9 hotela, booking za predsezonu bolji nego lani...

Za Uskrs otvoreno 9 hotela, booking za predsezonu bolji nego lani HOTELIJERI OPTIMISTIČNI NA STARTU SEZONE

2077
0
PODJELI

Piše Dino Sabol

Uskršnji blagdani tradicionalno predstavljaju službeni početak turističke predsezone u Hrvatskoj. To je ujedno i vrijeme kada se otvaraju veći hoteli i sezonski ugostiteljski objekti širom Makarske rivijere, zapošljavaju posljednji vozovi sezonskih radnika te rade završne pripreme za ovoljetne kulturno-zabavne programe kako bi se strani, ali i domaći, gosti za Uskrs mogli udobno smjestiti i uživati u našem suncu i moru. Pet makarskih i četiri hotela iz ostatka Primorja otvoreno je za uskršnje blagdane, a hoteli Meteor, Biokovo, Osejava, Miramare i Park u Makarskoj, te Alga u Tučepima, Soline u Brelima i baškovoški Horizont i Slavija za vikend očekuju ukupno 1676 gostiju. U hotelu Meteor očekuje se 400 gostiju tijekom uskršnjih blagdana, u Parku će ih boraviti 130, u hotelu Miramare 81, u Osejavi 55, te 50 u Biokovu. U tučepskoj Algi najavljeno je 400 gostiju, u hotelu Soline u Brelima 350, dok će se u Grand hotelu Slavia odmarati 60, a u Horizontu 150 gostiju. Na Makarskoj rivijeri će tijekom blagdana odmarati uglavnom strani gosti, i to ponajviše Nijemci, Austrijanci, Danci, Šveđani i Britanci, uz manji broj Švicaraca, Mađara, državljana Bosne i Hercegovine te domaćih vikendaša.     

Meteor s uvjerljivo najviše gostiju

Joško Lelas, direktor Hotela Makarska d.d., kaže da će samo hotel Meteor biti otvoren za Uskrs, dok hoteli Dalmacija i Rivijera vrata otvaraju 20., odnosno 27. travnja. Meteor će tijekom uskršnjih blagdana biti popunjen uglavnom gostima iz Njemačke, Velike Britanije i skandinavskih zemalja, uz manji broj gostiju iz BiH. Prema riječima Joška Lelasa, očekivanja za nadolazeću sezonu su velika. – Sudeći po broju rezervacija, predviđanja su vrlo dobra te očekujemo veći priljev gostiju negoli lani, rekao je direktor Hotela Makarska. Sezonaca, kaže, imaju dovoljno, no konstantno tragaju za kvalitetnim radnicima. – Uvijek se traže radnici. Na tržištu nedostaje radne snage, konkurencija nikad nije bila veća, no zasad dobro stojimo sa sezoncima, zaključio je Lelas. Marina Josipović, direktorica Hotela Park, u predsezonu je pak krenula, kako kaže, udarnički. – Park se otvorio prošle subote, 1. travnja, a u petak nam je došla prva značajnija grupa gostiju, uglavnom Nijemaca i Austrijanaca. Za Uskrs primamo oko 130 gostiju iz Njemačke, Švicarske i Engleske, izjavila je Josipović. Kako je kazala, predviđanja za sezonu su unutar očekivanih brojeva gostiju, dok je hotel svoje sezonce osigurao. – Otvorili smo ranije, tako da smo uspjeli osigurati radnu snagu koja broji 50 sezonaca. No naći radnike sve je teže i teže, napomenula je Josipović. Hoteli Biokovo i Miramare također dočekuju uskršnje praznike otvoreni te će tako Biokovo za vikend primiti 50 gostiju, a Miramare 81. Direktor Miramarea Drago Nosić rekao je kako se radi uglavnom o Dancima i Nijemcima, ali i da hotele očekuje bolja predsezona nego lani. – Miramare se otvorio u subotu. Čeka nas po gostima izdašniji svibanj, naravno, ovisi o vremenu, no zasad očekujemo oko 20% više dolazaka u odnosu na prošlu godinu. Hotel Biokovo, s obzirom da se bazira na tržištu iz regije, ima oko 30% manje rezervacija od Miramarea, ali su i tamo brojke veće nego lani, kazao je Nosić, napomenuvši da još trebaju popuniti nekoliko radnih mjesta uz 60-ak sezonaca koje imaju na raspolaganju. – Ovo je rovovska borba, pronaći dobrog radnika. S jedne strane, hotelijerstvo je u punom procvatu, a s druge, sve je manje sezonaca. Grade se hoteli, a sve više ljudi iseljava, ističe Nosić. Hotel Osejava otvorio je još 16. ožujka, a za uskršnji vikend će ugostiti 55 gostiju iz Danske, Njemačke i Engleske. Ivana Pivac, direktorica hotela, otkrila je kako su im predviđanja za predsezonu otprilike na razini prošle. – U travnju smo na oko 55% smještajnog kapaciteta, što je nekih 1600 noćenja kroz mjesec. U sezoni će ta brojka porasti, no očekivanja su nam zasad u skladu s prošlogodišnjim rezultatima, izjavila je Pivac. Sezonaca, kaže, imaju 13, no još su u potrazi za jednom spremačicom i konobarom.

Bluesun za Uskrs privukao 750 gostiju

Od većih hotelskih grupacija na Makarskoj rivijeri, za Uskrs će biti otvorena tek četiri hotela – hoteli Alga u Tučepima, Soline u Brelima te Slavija i Horizont u Baškoj Vodi. Ostatak hotela otvara se potkraj travnja, odnosno početkom svibnja. Stanislava Čulina, voditeljica poslova za odnose s javnošću Bluesun grupacije, trenutno najvećeg hotelskog lanca na Makarskoj rivijeri, rekla je da su otvoreni jedino Alga u Tučepima i Soline u Brelima. Alga je otvorena 1. travnja te je prošlog tjedna bila domaćin ženskog WTA teniskog turnira, dok se hotel Soline otvorio u ponedjeljak. Oba će primiti ukupno 750 gostiju za Uskrs, uglavnom Austrijanaca i Engleza. Hoteli Marina u Brelima te Afrodita i Neptun u Tučepima otvaraju potkraj travnja, a kapaciteti su im, kako kaže Čulina, za Praznik rada popunjeni. Predviđanja za ostatak sezone također su solidna, te iz Bluesuna očekuju povećani priljev gostiju u odnosu na prošlu godinu. Svih 200 raspisanih radnih mjesta je, kaže Čulina, popunjeno, no prijave za dodatna radna mjesta u Bluesunovim hotelima za ljetnu špicu ostaju otvorena. Nikola Divić, voditelj prodaje Hotela Baška Voda, također je optimističan glede predsezone, ali i sezone. Hotel Slavija radila je cijele zime, dok je Horizont otvorio 31. ožujka. Slavija ovog vikenda prima 60, a Horizont 150 gostiju. – Trenutno imamo stotinjak gostiju za mjesec travanj u Slaviji i 300 u Horizontu, uglavnom iz Njemačke, Austrije i Bosne. To je povećanje od 20% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Sezona bi po tome trebala pratiti predsezonu, kazao je Divić, napomenuvši kako su, prema njegovim saznanjima, radna mjesta u Hotelima Baška Voda popunjena. Direktor uprave Sensimar Adriatic Beach Resorta Živogošće Toni Miloslavić slična je stava kao i voditelj prodaje baškovođanskih hotela, barem što se tiče pozitivnih predviđanja za ljeto. – Trenutni booking je značajno veći od naših predviđanja kroz cijelu sezonu. Očekujemo popunjenost smještaja hotela u razini od 92% do 95%, uključujući svibanj i listopad, izjavio je Miloslavić. Radni kapaciteti su, kaže također popunjeni, dolaze im sezonci iz Slavonije, Baranje i okolnih općina. Inače, Sensimar Živogošće svoja vrata otvara prvog vikenda u svibnju.

Komentari

komentari