Zahtjev za izdvajanje Doma zdravlja nije ni stigao na adresu Županijske...

Zahtjev za izdvajanje Doma zdravlja nije ni stigao na adresu Županijske Skupštine GLUHI TELEFONI

6108
0
PODJELI

Piše Dijana Turić

Odluka o upućivanju prijedloga Županijskoj Skupštini za izdvajanje Doma zdravlja Makarska iz Županijskog, a koju je Gradsko vijeće jednoglasno usvojilo na sjednici održanoj prije tri mjeseca, točnije 20. listopada 2017. godine, još nije niti dospjela do Županijske Skupštine. Naime, zahtjev Vijeća trebao se već naći na sjednici Županijske Skupštine što se nikada nije dogodilo mada je Grad odluku na adresu Županije uputio prije mjesec i pol dana.

Pročelnica nema informacije

Zahtjev Vijeća zaprimio je samo župan Blaženko Boban tako da će se o izdvajanju Doma zdravlja na Skupštini raspravljati tek za dva mjeseca. Pitanje oko procedure uvrštenja zahtjeva Vijeća na dnevni red Skupštine pokrenuo je SDP-ov županijski vijećnik Igor Batošić koji je prošlog četvrtka iz tajništva Županije dobio odgovor prema kojem privremena pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Županije Diana Luetić nikada nije zaprimila upit niti zahtjev Grada. Kako nam je pojasnio Boban, gospođa Luetić je na dužnost stupila tek 10. siječnja tako da nije ni bila upoznata za zahtjevom. -Zahtjev Gradskog vijeća za izdvajanje Doma zdravlja Makarska iz Županijskog sam zaprimio samo ja, ali ga nisam proslijedio Županijskoj Skupštini jer se prvo moram sastati s gradonačelnikom Jurom Brkanom. Tek kada usuglasimo stavove, zahtjev će biti uvršten na dnevni red sjednice Skupštine i to najvjerojatnije u ožujku, kazao nam je Boban. Prije nego li smo uspjeli doznati da je zahtjev dospio samo do župana, ali ne i do Skupštine, članica Odbora Jagoda Martić kazala nam je da se isti slučaj dogodio 2008. godine. -Grad Makarska je prije 10 godina na adresu Županije također uputio zahtjev za izdvajanje Doma zdravlja iz Županijskog, ali se nakon dugog čekanja na odgovor, na kraju uspostavilo da Županija fizički nikada nije zaprimila dopis koji se navodno zagubio. Tada je Grad ponovno morao slati isti zahtjev, ali uzalud jer nikada nije uvršten u dnevni red Skupštine, kazala je Martić.

‘Pogurati’ prijedlog

Isto nam je potvrdio i Batošić koji kaže da izdvajanje Doma zdravlja nije politički prijedlog jer su ga na Vijeću prihvatili svi vijećnici. -Znam da župan Boban ima dobru volju i sluha za izdvajanje Doma zdravlja tako da u cijelom slučaju samo Županija treba ‘pogurati’ našu odluku jer je ovdje riječ o dobrobiti svih građana Makarske i cijele Rivijere, kazao je Batošić. Podsjetimo, gradski vijećnici su prilikom usvajanja odluke o izdvajanju Doma zdravlja iz Županijskog zaključili da će Grad u dogovoru s općinama Rivijere sam financirati izdvojeni Dom zdravlja u slučaju ako Županija to odbije. Ovo je moguće izvesti samo uz prethodnu izmjenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti u koji treba uvrstiti stavku prema kojoj uz Županije, osnivači domova zdravlja mogu biti i gradovi.

Komentari

komentari