ZAKLJUČAK NAKON SAT I POL VIJEĆANJA: Problema s laboratorijem nema, nalazi će...

ZAKLJUČAK NAKON SAT I POL VIJEĆANJA: Problema s laboratorijem nema, nalazi će liječnicima biti dostavljeni do 13 sati” STATUS QUO

2303
0
PODJELI

Piše Dijana Turić

Laboratorij Doma zdravlja nastavlja s radom kao i od 1. siječnja što znači da se vađenje krvi obavlja od 7 do 9 sati, hitni slučajevi i dalje moraju za KBC Split, a novost je samo da će se nalazi koji se obrađuju u splitskom laboratoriju liječnicima na mail dostavljati u 13 sati. Jedina nada za nastavak rada laboratorija kakav je bio pod koncesijom magistre medicinske biokemije Maje Filipeti je najava da će u studenome u laboratorij možda doći raditi mlada magistra koja sada trenutačno stažira u splitskom laboratoriju. Ovakav zaključak je iznjedren nakon jednoipolsatnog sastanka održanog prošlog utorka u gradskoj vijećnici, a na kojem su sudjelovali gradonačelnik Tonći Bilić, dogradonačelnik Miro Družijanić, predsjednica Gradskog vijeća Jagoda Martić, ravnatelj Županijskog Doma zdravlja Dragomir Petric, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Županije Tomislav Đonlić, koncesionarka splitskog laboratorija magistra medicinske biokemije i predsjednica Povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu Ivana Delić te makarski liječnici Matko Josipović, Matko Pavlinović, Žaklina Džamonja, Alenka Srzić-Gojak, Vedran Srzić i Žana Šabić-Pavičić. Prema riječima ravnatelja Petrica, uzorci krvi iz laboratorija će se splitsko laboratoriju početi dostavljati od 9.30 te prema njegovom mišljenju nije važno u kojem se laboratoriju nalazi obrađuju. -Nalazi će liječnicima biti dostavljeni na mail do 13 sati i s time nema problema. A svugdje postoji Hitna pomoć za pacijente kojima je život ugrožen. Vozilo Doma zdravlja svako jutro dolazi iz Splita u Makarsku i njime se dostave pisani nalazi liječnicima u slučaju ako netko od njih nema mail. Građani Makarske imaju bolju zdravstvenu zaštitu nego što imaju neki dijelovi naše Županije koji nemaju ni transporta krvi, kazao je Petric dodavši da će svi građani Rivijere uvijek imati kvalitetu laboratorijskih nalaza bez obzira na to u kojem se laboratoriju obrađuju.  

Ravnatelj tvrdi da Dom zdravlja nikada nije izgubio laboratorij

Kako kaže Petric, Dom zdravlja nikada nije izgubio laboratorij. Naime, novinari su Petrica upitali hoće li Makarska ponovno dobiti laboratorij jer se u sadašnjem nalazi samo prostorija za vađenje krvi, dakle bez ikakve opreme, nakon čega je Petric medijima održao predavanje u kojem je objasnio što je zapravo laboratorij. -Je li pacijentu interesantno gdje se radi analiza krvi ili mu je najvažnije da se dobiju nalazi? Laboratorij je dijagnostika, dakle kada ja kao liječnik ne znam što vam je, pošaljem vas na rendgen, ultrazvuk ili vađenje krvi. Meni kao liječniku treba nalaz krvi i svejedno mi je gdje se on radi. Jedan Izrael ima dva laboratorija, u Zagrebu se krv u ambulantama vadi jednom tjedno i u Makarskoj se očito stvorio problem jer se izmiješalo što je hitno a što redovita terapija. Ako pacijent ima temperaturu 40, može biti problem da sačeka do sutra samo ako mu je život ugrožen. Ne znam u čemu je razlika da je aparat za analizu krvi u sobi do koje se vadi krv ili da je u drugom gradu, kazao je Petric kojeg smo podsjetili kako je razlika između sadašnjeg i nekadašnjeg rada laboratorije činjenica da se pacijentima koji su zaprimljeni na Hitnu pomoć, krv mogla vaditi i u poslijepodnevnim satima.

Vađenje krvi hitnim slučajevima Petric nazvao nezakonitim radom

Međutim, Petric tvrdi da je takav način rada – bio nezakonit. – To što ste vi u laboratoriju imali vađenje krvi za hitne slučajeve nije bilo u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima. U cijeloj Hrvatskoj nema inženjera medicinske biokemije koji će vam poslijepodne potpisati nalaz. Svugdje u Hrvatskoj krv se vadi ujutro i samo je u Makarskoj ispao problem ako ne možete u 19 sati dobiti krvnu sliku, kazao je Petric dodavši da je s liječnicima koji su sudjelovali na sastanku dogovoreno da se krv po mogućnosti vadi u liječničkim ambulantama za što će se osigurati potrebni materijal. Na pitanje hoće li laboratorij dobiti uskoro magistru medicinske biokemije, Petric odgovara da na tržištu rada nema nezaposlenih magistara, iako smo u prošlom broju Kronike objavili podatke HZZ-a prema kojima u Hrvatskoj ima 12 nezaposlenih magistara medicinske biokemije. – Ako vi imate magistra, samo nam ga pošaljite. Prvi od tih 12 magistara medicinske biokemije koji se pojavi sa licencom komore medicinskih biokemičara, dobit će posao, a stan će mu osigurati Županija, odnosno Grad Makarska. U natječaju stoji da nema smještaja jer Županijski Dom zdravlja nije turistička agencija, već to organizira lokalna uprava i samouprava, a kandidati koji se imaju namjeru prijaviti, nazvat će i pitati ima li smještaja jer moraju znati gdje idu. Da je itko zvao i pitao, mi bismo ga uputili na gradonačelnika Bilića s kojim je dogovoreno da će magistru osigurati smještaj, kazao je Petric kojeg smo upitali na koji način će se u sezoni riješiti vađenje krvi. – Liječnici s područja Rivijere odgovorni su samo za građane, a turizam je tema oko koje ne bih širio priču i to je drugi nivo zdravstvene zaštite. Bilo koji građanin Hrvatske koji dođe u Dom zdravlja, može se javiti liječnicima i oni ga moraju pregledati i mogu mu izvaditi krv. Ipak su prava turista manja od prava domicilnog stanovništva, kazao je Petric. Ravnatelja Županijskog Doma zdravlja upitali smo i iz kojih razloga nije raspisao natječaj za odabir laboratorija u kojem će se analizirati uzorci krvi iz Makarske te kako je moguće da makarske laborantice rade u splitskom laboratoriju koji je pod koncesijom, a bez da su prethodno potpisale aneks ugovora o radu. Kako kaže, natječaj za odabir laboratorija uopće nije trebao biti raspisan. -U Splitu su samo dva laboratorija s kojima smo mogli dogovoriti vršenje analize krvi. Ono što Makarani ne znaju je da i Splitu nedostaje jedan inženjer medicinske biokemije tako da dva laboratorija pokrivaju jedan splitski i makarski. Natječaj za odabir laboratorija nije trebao biti raspisan jer ako imate dva laboratorija, a i trebate dva, onda nema natječaja. Laborantice nisu trebale potpisivati aneks ugovora o radu jer ništa ne rade u splitskom laboratoriju, već u Makarskoj samo izvade krv i donesu uzorke u Split, a ne vrše analizu što su radile prije u makarskom laboratoriju i to se više ne smije ponoviti, kazao je Petric.

Na natječaj se javili kandidati bez licence

I pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Županije Tomislav Đonlić mišljenja je da problema s radom laboratorija nema. Kako kaže Đonlić, za stanovnike Makarske i Primorja najvažnije je da sada laboratorij funkcionira i da nalazi uredno stižu kod liječnika opće prakse do 13 sati. -Natječaj za radno mjesto magistre medicinske biokemije je trajno otvoren i traži se odgovarajuća struka kako bi Makarska imala svoj laboratorij. Županijski Dom zdravlja je uz pomoć Županije osigurao sredstva za obnavljanje laboratorija i već sada se krećemo s uređenjem prostora koji ćemo opremiti čim budemo imali prvog prijavljenog kandidata za navedeno radno mjesto. Očekujem da ćemo u ovoj godini riješiti taj problem i pronaći odgovarajuću osobu, a na natječaj su se javljali kandidati koji nisu imali odgovarajuću licencu i zato nije bilo moguće s njima zasnovati radni odnos. Puno se pitanja povlačilo oko toga da Županija ne želi dati laboratorij pod koncesiju i sada jednom za svagda trebamo razriješiti tu dilemu jer prema postojećim Zakonima u Republici Hrvatskoj, Županija nažalost nije bila u mogućnosti raspisati natječaj za koncesiju, kazao je Đonlić dodavši da je Županija od ministra Milana Kujundžića tražila da joj se da mogućnost za raspisivanje koncesije nad laboratorijem, ali, kako kaže, Kujundžić ih je odbio uz obrazloženje da će prijedlog za izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti uvrstiti u prve sljedeće izmjene Zakona.

Bilić tvrdi da ni nalazi krvi u Makarskoj ne bi mogli biti gotovi za tri sata

Sastanak predstavnika Grada i Županije te ravnatelja Županijskog Doma zdravlja gradonačelnik Tonći Bilić je komentirao riječima da je bio produktivan, mada nije jasno što je to novo zaključeno osim da će se nalazi liječnicima dostavljati do 13 sati. Prema njegovim riječima, jedan od razloga organizacije sastanka je stvaranje velikih gužvi u laboratoriju u jutarnjim satima prilikom uzimanja uzoraka krvi. -Ovaj problem će se pokušati riješiti na način da bi liječnici obiteljske medicine u svojim ambulantama vadili krv i uzimali uzorke mokraće, mada neki od njih to već i rade. Zaključak sastanka je da laboratorij i dalje ostaje u Makarskoj i samo je stvar u tome da smo dogovorili način organizacije rada. Uzorci krvi u Split će se voziti najmanje jednom dnevno, a liječnici će isti dan do 13 sati dobiti nalaze mailom. Također smo zaključili da će Dom zdravlja Županije uložiti određena sredstva u program bar kodiranja uzoraka i na taj način ubrzati proceduru slanja uzoraka u splitski laboratorij. Da se nalazi krvi i obrađuju u Makarskoj, oni i ne bi mogli biti gotovi za dva do tri sata, kazao je Bilić napomenuvši da će Grad učiniti sve kako bi privukao magistru za rad u laboratoriju na način da će joj osigurati smještaj i to je sve što Grad može napraviti jer, kako tvrdi, nema drugih mogućnosti i načina da se ljudi motiviraju i dođu raditi u laboratorij.

IVANA DELIĆ, KONCESIONARKA SPLITSKOG LABORATORIJA
Nigdje u svijetu nije važno imati prostor laboratorija, već točne nalaze”

Prema riječima magistre medicinske biokemije koja je na sastanak stigla u svojstvu predstavnika Hrvatske komore medicinskih biokemičara i kao predsjednica Povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu, problema s funkcioniranjem makarskog laboratorija nema. -Ja sam iz Komore hrvatskih biokemičara i mi ne raspolažemo informacijom prema kojoj igdje u Hrvatskoj postoji slobodan magistar medicinske biokemije. Osim toga, nigdje u svijetu nije važno imati prostor laboratorija, već je važno da se nalazi krvi točno odrade. Smatram da je ovo sada privremena situacija koja se može riješiti transportom materijala. Danas pacijenti u Makarskoj ne osjećaju da nema laboratorija mada je razumljivo da su se uplašili jer su daleko od najbliže bolnice u Splitu ili Dubrovniku. U mom laboratoriju trenutačno je na stažu mlada kolegica koja bi do kraja godine trebala doći raditi u Makarsku, kazala je Ivana Delić.

RIJEČ LIJEČNIKA
Josipović: Pacijenti se tretiraju kao birači”

Komentare smo dobili od liječnika Matka Josipovića i Matka Pavlinovića koji imaju različite stavove. Kako kaže Pavlinović, učinit će se ono što se može u ovoj situaciji, odnosno pokušat će se naći duže vrijeme vađenja krvi do 9.30 sati. – Nema nikakvih problema što se tiče obrade nalaza, evo ja ih dobijem u 13 sati na mail, kazao je Pavlinović. S druge strane dr. Josipović je mišljenja kako je najveći problem s laboratorijem u lošem zdravstvenom sustavu. – Vlast neće da napravi dobar zdravstveni sustav zbog čega se dešavaju deformacije jer korist izvlače ljudi kojima je lakše dobiti izbore na temu Domovinskog rata nego na kvalitetnom zdravstvenom sustavu, a pacijente tretiraju kao birače, kazao je Josipović.

PROBLEM RENDGENA
Dr. Kalajdžić morala bi raditi još najmanje pet godina”

Dom zdravlja dogodine bi mogao ostati i bez rendgena jer dr. Snježana Kalajdžić odlazi u mirovinu. Da će pronalazak rendgenologa uistinu biti problem potvrdio je i sam ravnatelj Doma zdravlja Županije Dragomir Petric. -Stalno govorim da će dogodine rad rendgena u Makarskoj biti veći problem jer nemamo načina da liječnike pošaljemo na specijalizaciju ako nemaju obvezu da se vrate u Županijski Dom zdravlja. Prije pet godina na specijalizaciju smo poslali sedam radiologa i još nitko je nije završio, mada u to nije bila uključena Makarska budući da je to period od sedam godina prije nego li će dr. Kalajdžić otići u mirovinu pa je bilo prerano. Drugi problem nam je planiranje jer se ne može znati kada netko stvarno ide u mirovinu, a kada netko završi specijalizaciju, što ću ja s njim ako nema gdje raditi, kazao je Petric dodavši da je pitanje hoće li dr. Kalajdžić dogodine ići u mirovinu.-Nedvojbeno je da bi Kalajdžić morala raditi još najmanje pet godina pod uvjetom da ove godine netko ode na specijalizaciju, a za sada nitko ne ide, kazao je Petric.

Komentari

komentari