Ževrnja: Partija od laboratorija radi prljavu političku kampanju” POLITIKA vs ZDRAVLJE

Ževrnja: Partija od laboratorija radi prljavu političku kampanju” POLITIKA vs ZDRAVLJE

2043
0
PODJELI

Piše Dijana Turić

Potpisivanje peticije za spas medicinsko-biokemijskog laboratorija u Domu zdravlja, a koju su pokrenuli građani, završeno je prošle srijede. Peticiju je u četiri dana potpisalo 4934 mještana Makarske i cijele Rivijere, a pokrenuta je kao odgovor ravnatelju Županjskog Doma zdravlja Dragomiru Petricu koji je novinarima TV kuća izjavio kako se na laboratorij ne žale pacijenti, nego političari. Prikupljanju potpisa odazvali su se brojni volonteri, privatne tvrtke, Udruga sv.Vicenco iz Podgore, Društvo prijatelja Hajduka Tučepi i Podgora, vlasnici i djelatnici brojnih kafića i trgovina na Rivijeri, ljekarne i medicinske ordinacije. Peticija je poslana županu Zlatku Ževrnji, ministru zdravlja Milanu Kujundžiću, premijeru Andreju Plenkoviću kao i svim načelnicima općina s Rivijere koji su izvješteni o broju potpisa i građanskoj inicijativi. I dok se cijela Rivijera digla na noge kako bi odgovorne upozorila na nužno spašavanje laboratorija, odnosno njegov ponovni rad kakav je bio prije 1. siječnja 2017. godine, s druge strane najodgovorniji za rad laboratorija cijeli su slučaj nazvali bespotrebnom dramom i predizbornom kampanjom SDP-a. Naime, gradonačelnik Tonći Bilić je nakon sastanka održanog prije dva tjedna s načelnicima Općina s Rivijere, zaključke odaslao na adrese župana Zlatka Ževrnje i ministra zdravstva Milana Kujundžića, a u njima je stajalo da se laboratorij ili da pod koncesiju ili da u njega dođe raditi magistra medicinske biokemije iz Vrgorca.

HDZ-ova utjeha: Dom zdravlja nitko neće uzeti”

Zaključak kako je ‘strka’ oko laboratorija zapravo predizborna kampanja SDP-a donijeli su prošlog petka najodgovorniji-župan Zlatko Ževrnja i ministar zdravstva Milan Kujundžić koji su zdravstvenim uslugama Doma zdravlja posvetili veći dio svojih govora prilikom proslave obljetnice HDZ-a. Tako su premijer Andrej Plenković kao i predsjednik HDZ-a Makarska Jure Brkan kazali da će Dom zdravlja pružati još bolje usluge mještanima Makarske i Rivijere.-Dom zdravlja neće nigdje otići, Makarani će imati zdravstvenu zaštitu koja će biti još kvalitetnija i bolja, kazao je Plenković koji je zapravo ponovio Brkanovu izjavu. -Nitko Dom zdravlja neće uzeti, odnijeti, prodati ni pokloniti i ja to obećavam. Svi znamo da u hrvatskom zdravstvu ima problema, ali meni je totalno smiješno kada gledam kako to SDP potencira. U četiri godine nisu prstom makli da bi unaprijedili zdravstvenu skrb u Makarskoj, a još mi je smješnije kada se sjetim da je sve to počelo fuziranjem domova zdravlja u doba SDP-ove Račanove Vlade. Dom zdravlja će pružati bolje zdravstvene usluge i nama i našim turistima za što su nam jamac naš župan, premijer i ministar zdravlja, kazao je Brkan. Potom je župan koji je bio najgorljiviji u obrani rada Županije vezanom za laboratorij, kazao da ustvari problema s laboratorijem niti nema, već je riječ o SDP-ovoj kampanji.

Ževrnji je laboratorij najmanji problem koji je izdramatizirao SDP

-SDP ili bolje rečeno partija, iskoristila je nekakvi najmanji problem da bi izdramatizirala društvenu situaciju. Zato kao i Brkan kažem da ne damo Dom zdravlja, ambulante i laboratorij u Makarskoj, ali vidimo da oni rade od svega toga prljavu političku kampanju. Županijski Dom zdravlja je ostao zatečen činjenicom što je bivša koncesionarka laboratorija Maja Filipeti oboljela i otišla u prijevremenu mirovinu, a mogla je raditi još dvije ili tri pa čak i pet godina kako mi je rekao ministar zdravstva. Sada je u tijeku četvrti javni natječaj za magistru medicinske biokemije, ali nažalost nema magistre na tržištu rada. Krv će se kao i svi drugi uzorci raditi u Makarskoj od 7 do 9 sati i za sve druge situacije do 15 sati, a ako bude trebalo i poslijepodne i to naši pacijenti neće osjetiti, kazao je Ževrnja dodavši da je manje važno radi li se dijagnostika u Imotskom ili Splitu, već je, kako kaže, bitno da pacijenti i njihov obiteljski liječnik dobiju nalaz na vrijeme. -Nemojmo nasjedati na neke podvale i peticije kojima se piše ‘Ne dajmo laboratorij’. Ja kažem da laboratorij nigdje neće ići i da će laborantice nastaviti raditi svoj posao tu gdje jesu, nadodao je Ževrnja koji nije ni slova kazao o tome da makarske laborantice svakog radnog dana nakon vađenja krvi idu u privatni splitski laboratorij vršiti analizu uzoraka pa je na kraju ostalo nepoznato je li pod svojom izjavom da će laborantice ostati raditi tu gdje jesu, mislio da će i dalje raditi u laboratoriju u Splitu.

Kujundžić najavio otvaranje dnevne bolnice u Zagvozdu

Potom se na zdravstvene usluge na Rivijeri osvrnuo ministar Kujundžić koji je odmah najavio kako će se u Zagvozdu otvoriti dnevna bolnica kojoj će gravitirati i mještani Rivijere. I Kujundžić je zaključio da je tema laboratorija samo politička kampanja SDP-a te je kazao da je povijesnom nepravdom, spletom okolnosti ili slučajnošću dio Makarskog primorja, Imotske krajine, Vrgorca, istočnog dijela Cetinske i Omiške krajine kao i dolina Neretve i sjeverna Istra ostala bez bolnica. -Ova Vlada i premijer ispravit će tu nepravdu gdje ćemo doslovno na 20 minuta svi iz ovih krajeva imati dnevnu bolnicu u Zagvozdu koju će napraviti Split i KBC, a u njoj ćemo imati i kardiologa, ginekologa, pedijatra, psihijatra, neurologa. Dakle, oni će doći k vama, a nećete vi morati putovati do Splita sat i više, i onda čekati satima i mjesecima koliko se čekalo za ultrazvuk srca. Vjerujem da će Vlada bolnicu napraviti već u ovoj godini iz EU fondova. A ovo što se koristi u dnevno političke svrhe razumijem jer su izbori za tri mjeseca i sada svatko koristi priliku dobiti neke bodove, ali nikada se ne smije ni u čemu pa tako ni u politici, udarati nisko, kazao je Kujundžić koji je potom pojasnio da problem laboratorija nije nastao zato što ova Vlada ili župan nemaju osjećaj za laboratorij, već na tržištu nema inženjera medicinske biokemije. -I ovu nepravdu koju sada ovdje pod navodnike trpe građani Makarske i Rivijere, iako se objektivno medicinski ništa ne događa, nije proizvela ova Vlada već nas malo limitira Zakon donesen 2012. godine i ne možemo žurno riješiti taj manjak jer bi možda koncesijom dobili inženjera budući da se na tri natječaja nije nitko javio, kazao je Kujundžić koji je obećao da će se problem laboratorija u Makarskoj ako ne za mjesec ili dva, riješiti za pet ili šest mjeseci.

Komentari

komentari