Zlatousti najavljuju tri nove predstave AMBICIOZNI PLANOVI

Zlatousti najavljuju tri nove predstave AMBICIOZNI PLANOVI

7593
0
PODJELI

Piše Marina Šola Zelić

 

-Ukoliko sve uspijemo, bilo bi to pravo čudo. U ovakvim uvjetima u kojima radimo premijerno izvesti tri nove predstave, to ne bi postigla ni mnoga slavna kazališta, riječi su kojima prvi čovjek Zlatoustih Davor Šegota najavljuje ambiciozne planove svog glumačko-lutkarskog društva koje je ove sezone predstavilo dva naslova, a za sljedeću najavljuju čak tri. Popularni Zlatousti trenutno rade na dvije predstave.

‘Žalosno’ u veljači

Posebnost jedne od njih je odmak od uobičajene komedije koja svake godine izađe iz pera Davora Šegote. – Predstava se zove ‘Žalosno’ i žanrovski se može odrediti kao drama, a to je nešto što dosad nismo radili. Samo je dvoje glumaca na sceni – Lovre Laušić i Marija Ivanković. Jako nam dobro ide, radimo skoro dva mjeseca i planiramo početkom veljače imati premijeru, otkriva nam Šegota, autor drame u kojoj će dvoje ljudi pretresati i svatko sa svoje pozicije tumačiti životne stavove i općenito teme te tako balansirati između simpatičnosti i animoziteta. Nedavno su započele probe i za drugi projekt, lutkarsku predstavu koju s glumcima priprema voditeljica lutkarske sekcije Zlatoustih Božena Delaš, inače profesionalna lutkarica koja je svoju karijeru ostvarila u Riječkom kazalištu lutaka. S obzirom da postavljanje lutkarske predstave zahtijeva jako puno sredstava počevši od pisanja teksta, izrade lutaka i scenografije, a infrastrukturalne i financijske mogućnosti su ograničene, Zlatousti su preko Božene Delaš kontaktirali HNK Rijeku zatražili iz njihova fundusa neku predstavu koju trenutno ne izvode.

Arte nije rješenje za glumce

-Predstava ‘Tra la la’ je dosta poznata predstava prema tekstu Splićanke Lade Tudor kojoj mi dajemo naknadu za korištenje teksta, a sve što se tiče kulisa, scenografije, kostima, cd-a smo dobili praktički besplatno od kolega iz Rijeke. Imat ćemo četvoro glumaca – Teu Šarić, Tonija Bilića, Filipa Grmoju i Anamariju Markotić. To bismo trebali brzo i lako uvježbati do premijere koja će biti početkom travnja, kaže Šegota koji upravo završava tekst za komediju radnog naslova ‘Vile nas nosale’ koju će Zlatousti izvesti na Ljetnoj pozornici u lipnju. Samo po sebi nameće se pitanje gdje će se prve dvije premijere održati i je li preuređenje dvorane Arte stvorilo adekvatne uvjete za odigravanje predstava. – Dvorana Arte vrlo vjerojatno nije rješenje za kazališne predstave. Dio gdje bi trebala biti pozornica je previsok pa bi gledatelji gledali glumcima u noge. Zbog zidova koji su bočno od pozornice, glumci se ne bi vidjeli iz cijele dvorane, nego samo sa širine od oko 5 metara što bi obuhvatilo samo 80 sjedećih mjesta, a to je premalo za te predstave. Također je problem da mi ne možemo seliti scenografiju kad je jednom postavimo, što bi značilo da bismo morali okupirati dvoranu i po više tjedana, a to nije moguće, pojašnjava Šegota i kaže kako su i dosad uvijek našli nekakvo rješenje pa nema sumnje da neće i ovoga puta.

Komentari

komentari