Župa Sv.Marka odrekla se upravljanja crkvenim prostorima POPUSTILI PRITISKU

Župa Sv.Marka odrekla se upravljanja crkvenim prostorima POPUSTILI PRITISKU

5614
0
PODJELI

Piše Ivona Ćirak

U sklopu crkve Sv.Filipa na gradskoj rivi, u proširenom prostoru nekadašnjeg butika Man, uskoro bi se trebala otvoriti pekara Mlinar. Doznajemo da će se njihova druga pekara, koja je do sada poslovala u gradskom prostoru, tijekom zime zatvoriti, dok će ljeti raditi obje. Ono što je, međutim, u priči o (još jednoj) pekari u gradu zanimljivo, jest to da se radi o prostoru u vlasništvu župe Svetog Marka. Župa Sv.Marka je pravni sljednik nekretnina koje je uživala negdašnja makarska biskupija i koje su joj vraćene Zakonom o nacionalizaciji. Iako bi stoga bilo logično da je o najmu prostora uprava Mlinara pregovarala s makarskim župnikom, ugovor je potpisan između ovog pekarskog diva i Splitsko-makarske nadbiskupije.

Šutnja u Mlinaru

Potvrdio nam je to i don Pavao Banić, župnik Sv.Marka, koji je do prije godinu dana bio odgovoran za upravljanje crkvenim nekretninama. – Nije ništa išlo preko mene, nego ja jednostavno nisam želio nositi taj teret i prepustio sam Nadbiskupiji da odlučuje o crkvenim prostorima, kazao je don Pavao Banić. Na naš upit znači li to da je bilo puno zainteresiranih za crkvene prostore, pa je iz tog razloga želio skinuti teret odgovornosti i pritiska sa sebe, samo se kratko složio. Nešto više o detaljima ove priče željeli smo doznati od Miroslava Vidovića, generalnog vikara Splitsko-makarske nadbiskupije, no do zaključenja broja nitko nam se nije javio na telefon. Na naš upit poslan Mlinaru još 21.prosinca prošle godine, dakle gotovo četiri tjedna poslije, nismo dobili nikakav odgovor. Zvali smo i rečeno nam je da će nam se javiti netko iz odnosa s javnošću, no do zaključenja broja nismo dobili ni takav odgovor niti u obliku e-maila. Zanimalo nas je, između ostalog, i jesu li dobili zeleno svjetlo konzervatora. Cijela ova priča možda ne bi bila toliko zanimljiva da prostor u kojem Mlinar otvara pekaru nije samo kap u moru zlatnih kvadrata na gradskoj rivi, a koji se protežu sve od kafića Zagreb do Tempeta, uključujući i prostore na katu, dvorišta, dio parkirališta i ljetno kino, te da se Nadbiskupija toliko trudila da dobije ingerenciju nad upravljanjem. Ukratko, riječ je o vrlo vrijednim nekretninama smještenim na samoj gradskoj rivi.

Planovi don Ante Žderića

Od don Ante Žderića, koji je svojedobno kao kapelan župe Sv.Marka iz koje je premješten 2016.godine, imao razne inicijative i posve drugačiju viziju upravljanja crkvenim prostorima, doznajemo da je Nadbiskupija preuzela brigu o nekretninama prije nekih godinu i pol. Razloga su dva: jedan je slučaj prodaje crkvene imovine u Baškoj Vodi (famozni slučaj fra Šime, op.a.), a drugi činjenica da je riječ o vrlo atraktivnim prostorima na makarskoj gradskoj rivi, pa je sasvim logično da je Nadbiskupija vršila pritisak, što se između redaka dade se iščitati i iz don Pavine izjave, a što nam je na određeni način potvrdio don Ante. I dok se u samom centru Makarske otvara još jedna u nizu pekara, valja kazati kakve je to planove imao ambiciozni don Ante Žderić, kojega su župljani zavoljeli baš zbog njegove nadobudnosti koja se u Makarskoj inače brzo nastoji ugasiti. – Za vrijeme svoje službe predlagao sam da se jedan dio prostora na rivi ostavi te da zajedno s Nadbiskupijom i Ministarstvom kulture postavimo Muzej crkvene umjetnosti koji bi bio kapitalni kulturni projekt, počinje priču don Ante. Don Ante, koji je inače završio i studij arheologije i povijesti, uvjerava da je riječ o iznimnoj vrijednosti i da bi muzej značio i nova radna mjesta za visokoobrazovani kadar. U Nadbiskupiji su pohvalili ideju. I ostalo je na tome. Na naš upit koji su bili njihovi argumenti, don Ante, kojega je podržao i župnik, odgovara da su tada u Nadbiskupiji odvratili kako se bave osnutkom Muzeja crkvene umjetnosti na Peristilu. – Svi ti kimaju glavom, ali ja sam uskoro otišao i nakon toga od svega, naravno, ne bude ništa, zaključuje bivši makarski kapelan.

BESPRAVNE RADNJE

 Pekara Mlinar nema suglasnost konzervatora

 Kako se radi o kulturnoj baštini i pročelju za čiju intervenciju je potrebna suglasnost konzervatora, kontaktirali smo Konzervatorski odjel u Splitu da provjerimo ima li Mlinar potrebnu dozvolu. Od više savjetnice Anite Gamulin doznali smo da ju nisu tražili, niti je ikakav postupak u tijeku. – Što znači da se radi o bespravnim radovima. Zamolit ću komunalne redare u Makarskoj da narede obustavu radova, da ne moram dolaziti ja iz Splita. Jako mi je žao zbog toga jer je to već drugi put da je Mlinar u bespravnim radovima, rekla nam je Gamulin otkrivši da je upoznala Grad Makarsku s time da ni prva trgovina Mlinara smještena na istočnoj strani rive nije ishodila konzervatorsku suglasnost. – Naravno da je potrebna suglasnost ako se radi o staroj jezgri i intervenciji u pročelje kroz, primjerice, postavljanje klime, objasnila je konzervatorica. Inače, od Mlinara ni četiri tjedna nakon poslanog upita nismo dobili odgovor na pitanje koje smo uputili konzervatorima.

Komentari

komentari